Medicinske sestre: Delale bomo toliko kot zdravniki

Kdo bo tisti, ki bo odklanjal bolnike, izvajal triažo in odgovarjal za posledice, opozarja predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencinger.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Ob napovedi zdravniškega sindikata Fides, da bodo zdravniki in zobozdravniki od junija delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov, v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije opozarjajo, da je medicinska sestra del zdravniškega tima, »torej bo lahko delala toliko, kot bo delal zdravnik«, pravijo.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencinger je za STA opozorila na »velik problem, ki ga bo v tem primeru treba rešiti, in sicer ugotoviti, kdo bo tisti, ki bo odklanjal bolnike, izvajal triažo in odgovarjal za posledice. V sindikatu menijo, da bodo te zadeve morali doreči čim prej.

Poleg tega je poudarila, da se kakršne koli spremembe oziroma prenosi aktivnosti v smislu razbremenitve zdravnikov, ki bi se dotikale medicinskih sester, ne smejo zgoditi brez njih.

Pričakujejo povabilo novega ministra za zdravje Aleša Šabedra na sestanek, za katerega so ga že zaprosili prejšnji teden, a odgovora po besedah Mencingerjeve še niso dobili. V pismu, ki so ga naslovili na novega ministra ob njegovem imenovanju, so opozorili tudi na druge težave na področju zdravstvene nege, ki jih, kot pravi, ni malo.

Če do začetka prihodnjega tedna ne dobijo odgovora oziroma vabila na srečanje z ministrom, bodo na skupščini sindikata 18. aprila razpravljali o nadaljnjih sindikalnih aktivnostih, je še napovedala Mencingerjeva.

Med drugimi težavami so v sindikatu izpostavili pomanjkanje kadra predvsem na najtežjih deloviščih in na to, da dokument o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi še vedno ni sprejet.

Preberite še:

Komentarji: