V prihodnjih dneh se bo cepljenje stopnjevalo

V dveh mesecih bi lahko precepili celotno prebivalstvo, če bo cepiv dovolj, je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.
Fotografija: V prihodnjih tednih se obeta več večjih pošiljk cepiva. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
V prihodnjih tednih se obeta več večjih pošiljk cepiva. FOTO: Blaž Samec/Delo

​Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal stopnjevanje cepljenja v prihodnjih dneh. Predvideva, da bo že v prvem tednu maja v Slovenijo prišlo preko 120.000 novih odmerkov cepiva različnih proizvajalcev. Minister napoveduje 9000 odmerkov cepiva Moderne, 69.000 AstraZenece, 6000 odmerkov cepiva Janssena in 56.000 odmerkov Pfizerja.

Izjavo za medije prenašamo v živo:


Da ne bi pri cepljenju prišlo do ozkih grl, se je minister sestal s cepilnimi mesti in bolnišnicami. Pogovarjali so se o scenarijih, dobrih praksah in problemih, ki jih imajo. Cepilni centri imajo kapacitete, da v dveh mesecih precepijo celotno prebivalstvo, če bo cepiv dovolj, je pojasnil Poklukar. Dnevno bi lahko cepili dva- do trikrat več ljudi, kot so jih doslej. V zadnjih dneh je bilo sicer povprečno cepljenjih okoli 60.000 ljudi, je pojasnil minister.

image_alt
Cepljenje naše vsakdanje


Ključne za motivacijo k cepljenju so lokalne skupnosti in osebni zdravniki, meni Poklukar. Prijava pri osebnem zdravniku se je izkazala za najboljši način. Vsakega prebivalca bi morala klicati zaupanja vredna oseba iz zdravstva in ga prepričati v cepljenje, meni Poklukar. Po cepljenju izstopa goriška regija, a na rezultate cepljenja vplivajo mnogi dejavniki. V oddaljene kraje je treba napotiti mobilne enote in ponekod angažirati tudi koncesionarje, pojasnjuje minister. 

Janez Poklukar poziva prebivalce k cepljenju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Janez Poklukar poziva prebivalce k cepljenju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


​Ema je cepiva obširno preverjala in ni našla resnih pomislekov do nobenega. Vsa cepiva so varna, zagotavlja Poklukar. Vse prebivalce naproša, naj se prijavijo na cepljenje in se odzovejo na poziv k temu, ko bodo na vrsti.

Na novinarski konferenci sta ga spremljala predstavnika vojske in civilne zaščite. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je napovedal, da bo civilna zaščita po svojih najboljših močeh pomagala pri cepljenju.​ Brigadir Miha Škerbic pa je pojasnil, da vojaška cepilna enota že cepi pripadnike obrambno-varnostnih služb v skladu s strategijo. Cepilni center v Kranju so predali civilnemu zdravstvu, pripravljen pa imajo tudi velik cepilni center v Ljubljani, ki ga bodo predali civilistom, če bo to potrebno, obljublja brigadir.

Preberite še:

Komentarji: