Minister Šabeder menja ključne kadre

Tokrat je na udaru Mirko Stopar. Direktorat, ki ga vodi se deli na sektor za ekonomiko javnega zdravstva in sektor za investicije in javna naročila. Stopar razrešitve ne komentira.
Fotografija: Minister za zdravstvo Aleš Šabeder menja kadre.. Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Minister za zdravstvo Aleš Šabeder menja kadre.. Foto: Jože Suhadolnik

Ljubljana - Mirko Stopar, direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko in predsednik sanacijskega odbora je tretji direktor po vrsti, ki ga bo minister za zdravje Aleš Šabeder razrešil oziroma zamenjal. Stopar se je zavil v molk, neuradni razlog za menjavo pa naj bi bilo nezaupanje.

V junijskem pogovoru za Sobotno prilogo je minister Šabeder na vprašanje, če drži, da so dnevi šteti Mirku Stoparju dejal: »Naj ponovim, da je ključno izpolnjevanje ciljev. Vseh, ki jih bodo izpolnjevali in aktivno sodelovali, za svoj položaj ni treba skrbeti. Opažam pa, da je vsak minister s seboj pripeljal nekaj ljudi, po njegovem odhodu pa so tam tudi ostali. Ne govorim, da gre za slabe ljudi, se pa na ministrstvu čuti vpliv različnih političnih pripadnosti. Glede tega želim biti drugačen od predhodnikov: kadri, ki so z menoj prišli, bodo z menoj tudi odšli.«

Tudi Mirko Stopar, direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko  je očitno človek, ki ne uživa ministrovega zaupanja. Foto: Jože Suhadolnik
Tudi Mirko Stopar, direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko  je očitno človek, ki ne uživa ministrovega zaupanja. Foto: Jože Suhadolnik


Enoletna pravica za menjave


Stopar na to, če bo ostal na delovnem mestu na ministrstvu ni odgovoril, mu pa pogodba menda to omogoča. Komentirati ni želel niti napovedane razrešitve. Na vprašanja, ki smo mu jih poslali, so se odzvali iz službe za stike z javnostmi na ministrstvu. Zapisali so, da zakon o javnih uslužbencih določa, da lahko funkcionar oziroma organ, pristojen za imenovanje, na predlog funkcionarja, pristojnega za predlaganje imenovanja, v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja v ministrstvu ne glede na razloge: »Končno odločitev o razrešitvi generalnega direktorja sprejme vlada. O morebitni razrešitvi, boste obveščeni s sporočilo za medije, po sprejemu sklepa na seji vlade.« Vlada bo o tem odločala predvidoma v četrtek.

Stoparja bo na delovnem mestu najverjetneje nadomestila oseba iz ljubljanskega kliničnega centra.

Šabeder je do zdaj zamenjal vodji direktoratov za zdravstveno varstvo in za dolgotrajno oskrbo. Desetega maja razrešeno Tanjo Mate je nadomestil državni sekretar Tomaž Pliberšek, konec maja razrešeno Klavdijo Kobal Straus pa Kristina Kuhanec Tratar.

Matejeva in Kobal Strauseva sta bili pred nastopom funkcije zaposleni na ministrstvu za zdravje in ostajata zaposleni na ministrstvu za zdravje tudi po razrešitvi z direktorske funkcije.

Šabeder pa se še ni določil za zamenjavo Mojce Gobec, direktorice direktorata za javno zdravje, ki pa se ji bo mandat kmalu iztekel.

Preberite še:

Komentarji: