Sodelujoči v nacionalni raziskavi bodo čez pol leta ponovno testirani

Na sodelovanje v nacionalni preiskavi je pristalo le 1330 izmed 3000 povabljenih oseb. Petrovec meni, da število ni premajhno.
Fotografija: Sodelujoči v nacionalni raziskavi bodo testirnai ponovno čez pol leta. FOTO: Ukc Ljubljana/Matej Povše
Odpri galerijo
Sodelujoči v nacionalni raziskavi bodo testirnai ponovno čez pol leta. FOTO: Ukc Ljubljana/Matej Povše

V ponedeljek je bilo ob 683 testiranjih potrjenih šest novih okužb z novim koronavirusom, tri osebe so zaradi covida-19 umrle. Število smrtnih žrtev po svetu je preseglo dvesto tisoč, število okužb pa tri milijone, je dejal vladni govorec Jelko Kacin, ki meni, da je vrhunec pandemije v številnih državah že mimo. Kacin meni, da je bila Slovenija v boju s koronavirusom uspešna in zato lahko počasi prične s sproščanjem omejitev. Določenih sprostitev ali datumov Kacin ni omenjal. 

<iframe id="ls_embed_1588071715" src="https://livestream.com/accounts/564247/events/7618799/videos/205255154/player?width=640&height=360&enableInfo=true&defaultDrawer=&autoPlay=true&mute=false" width="640" height="360" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen> </iframe>
 

Sodelujoči v nacionalni raziskavi bodo čez pol leta ponovno testirani


Član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec je dejal, da je 1334 oseb podalo privoljenje za sodelovanje v nacionalni raziskavi o razširjenosti koronavirusa. Do danes je bilo odvzetih 1237 vzorcev, z današnjim dnem pa preiskava, z dokazovanjem protiteles v krvi preiskovancev, vstopa v drugo fazo, je pojasnil Petrovec. Rok za odvzem vzorcev bo podaljšan do konca meseca, saj upajo, da bo na raziskavo pristalo več povabljencev. Dlje roka ne bodo podaljšali, saj Petrovec meni, da raziskovalna ekipa potrebuje prvomajske praznike. Prvi rezultati raziskave bodo znani že konec tedna, obljublja Petrovec in poudarja, da odvzeto število vzorcev ni bilo premajhno. Kljub majhnemu številu sodelujočih, novih ljudi k raziskavi ne bodo povabili. Kar 10 odstotkov sodelujočih v raziskavi so otroci mlajši od 14 let.  Sodelujoči v raziskavi bodo ponovno testirani čez pol leta, s čimer bo vidno, kolikšen delež se je okužil v tem času. Do sedaj sta bili v študiji odkrita dva aktivna primera okužbe, eden izmed njiju je bil sicer diagnosticiran že pred enim mesecem. Kljub majhnosti vzorca Petrovec meni, da bomo s študijo pridobili štirikrat boljše podatke, kot jih je s svojo študijo pridobila Avstrija. Stroški raziskave še niso znani. 

Minister za kulturo Vasko Simoniti meni, da zaradi odstopa ministrstva od obljubljenega financiranja lani izbranih medijskih projektov in zaradi s koronavirusom povezane krize, nobenemu mediju ne grozi propad. Trditve o nasprotnem je označil za pretirane. 


 

Komentarji: