Ministru Gašperšiču spodletel vpis med gasilce

Kandidatu je pot med gasilce preprečil avtor anonimnega pisma, ki se je postavil po robu izkoriščanju gasilcev v politične namene.
Fotografija: Sedež gasilske zveze na Gasilski cesti 6 na Grosupljem. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
Sedež gasilske zveze na Gasilski cesti 6 na Grosupljem. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

Grosuplje – Anonimno pismo je preprečilo slovesen podpis pristopne izjave ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča v grosupeljsko prostovoljsko gasilsko društvo. Vodstvo Gasilske zveze Grosuplje (GZG) odločno zanika, da bi šlo za predvolilno uslugo ministru, ki bo na nedeljskih volitvah v Grosupljem kandidiral za poslanca na listi SMC. 

»Res je politično pregret čas in s tem se strinjam. A morate vedeti, da je bil minister Gašperšič leta 2015 slavnostni govornik na slovesnosti ob 60-letnici GZG in takrat je izrazil željo, da bi postal gasilec, vendar se časovno do pred kratkim nismo uspeli uskladiti,« je za spletno Delo povedal predsednik GZG Andrej Bahovec in dodal, da slavnostni podpis v nobenem primeru ni bil mišljen kot politično dejanje, saj se je o tem odločilo predsedstvo zveze in tam ni bilo govora o politiki. »Nekdo pa je vse skupaj grdo izkoristil za blatenje mene, zveze in društva,« je ogorčen Bahovec. Priznava, da je storil napako, ko je na vabilu za sejo upravnega odbora in poveljstva GZG na dnevni red zapisal tudi podpis pristopne izjave ministra, a je hkrati prepričan, »da ni nič narobe, če tako eminentnega človeka vpišeš med gasilce, saj ima vsak pravico to postati«. Pravi, da obžaluje, ker se v predvolilnem času vse narobe razume. 


Gasilcem gre na bruhanje


Toda tako ne misli avtor anonimke, ki je prepričan, da je nedopustno gasilce izkoriščati v politične namene, in to le nekaj dni pred volitvami, kar menda žali prostovoljsko gasilsko delo. »Bahovec želi odhajajočega ministra kot kandidata SMC pokazati in predstaviti vsem nam gasilcem v občini Grosuplje. Da bo mera polna, je sklical skupno sejo s poveljstvom, da nas bo še več, in kot bi se delal norca iz nas, je predvidel še skupinsko slikanje in zahteval, da se seje udeležimo v svečanih uniformah. Govoril sem s kolegi predsedniki, vam povem, prav na bruhanje nam gre,« je zapisal anonimni avtor, ki poleg tega trdi, da Bahovec zvezo vodi z grožnjami, izsiljevanjem in nestransparentnim poslovanjem. Bahovec je prepričan, da anonimka ni prišla iz gasilskih vrst. Pravi, da bo po volitvah sklical sejo upravnega odbora, ker tako žaljivo pisanje ne sme ostati nekaznovano, pa je zoper neznanega storilca že podal kazensko ovadbo na policiji.   

Minister Peter Gašperšič je za spletno Delo povedal: »Ta zgodba je bila spolitizirana. Odločno zavračam vse očitke o politizaciji dogodka.« Pravi, da se bo med gasilce vpisal ob drugi priložnosti. Na vprašanje, ali je bil morda kdaj v mladosti prostovoljni gasilec, ni odgovoril, je pa rekel, da zelo podpira prizadevanja in aktivnosti v prostovoljskih gasilskih društvih.

Komentarji: