Po nižinah Primorske in v mestih vztraja velika toplotna obremenitev

Poleg neviht Arso napoveduje tudi velike toplotne obremenitve.
Fotografija: V vročini se boste učinkoviti ohladili tudi, če boste popili veliko vode. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
V vročini se boste učinkoviti ohladili tudi, če boste popili veliko vode. FOTO: Shutterstock

Vremenoslovci so opozarjali, da bi lahko popoldne v notranjosti Slovenije nastale močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra, krajevno je možna tudi toča.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so imeli gasilci nekaj dela z vetrolomom. Močan veter je zgodaj zvečer namreč delno odkril strehe na stanovanjski hiši, kozolcu, skednju in gasilskem domu v Žužemberku. Strehe so sanirali gasilci PGD Šmihel pri Žužemberku. Posledice vetroloma so odstranjevali tudi gasilci v Škofji Loki, Kranju, Dolenjskih toplicah in Središču ob Dravi. 

Še vedno vztraja tudi velika toplotna obremenitev predvsem po nižinah Primorske in v mestnih središčih.

Neurja so v minulih dneh po državi povzročila veliko težav, veter je ponekod odkrival strehe in podiral drevesa. Težave je povzročala tudi meteorna voda, ki je zalila več kletnih prostorov, na Veliki planini pa je strela poškodovala tri osebe.

Poleg močnejših neviht Arso za danes napoveduje tudi velike toplotne obremenitve. Najvišje dnevne temperature so se gibale od 27 do 31, na Primorskem od 32 do 35 stopinj Celzija.

Večjih vremenskih nevšečnosti po državi ni bilo. FOTO: Bralka
Večjih vremenskih nevšečnosti po državi ni bilo. FOTO: Bralka


NIJZ opozarja pred posledicami hude vročine


Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) že več dni opozarjajo, da vročina najbolj prizadene starejše in otroke, bolnike s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetike, bolnike z obolenji ledvic, bolnike z duševnimi motnjami ter nepokretne.

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave, na primer kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico ali vročinsko kap. Naštete težave je po navedbah NIJZ mogoče preprečiti z umikom v senco ali v hladnejše prostore.

Poleg tega NIJZ ljudem svetujejo še, naj telesne dejavnosti na prostem omejijo na jutranje in večerne ure, uživajo lažje prebavljivo hrano v manjših obrokih ter dovolj tekočine.

Preberite še:

Komentarji: