Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na Golte prihaja sodni izvedenec

Vzrok požara Mozirske koče še ni znan, kriminalisti in forenziki so opravili ogled.
Kriminalisti so ogled požarišča opravili v soboto. FOTO: Milena Trbulin
Kriminalisti so ogled požarišča opravili v soboto. FOTO: Milena Trbulin
1. 3. 2021 | 13:31
1. 3. 2021 | 13:44
3:18
Zakaj je zgorela priljubljena Mozirska koča na Golteh, tudi po sobotnem ogledu požarišča kriminalistov in strokovnjakov Nacionalnega forenzičnega laboratorija, še ni znano. Preiskava se nadaljuje, kot so sporočili iz Planinskega društva Mozirje, si bo požarišče ogledal še sodni izvedenec.

Šele v soboto so lahko kriminalisti nadaljevali preiskavo na požarišču, ko se je material dovolj ohladil. Del lokacije so že očistili, potem pa se je, kot so sporočili iz PD Mozirje, vodja preiskave odločil, da bodo dela začasno ustavili, dokler si požarišča ne ogleda še sodni izvedenec. Kot je sporočila Milena Trbulin iz Policijske uprave Celje, so pri sobotnem ogledu »zavarovali določene vzorce, ki jih bodo v nadaljevanju še dodatno preiskali. Pri ogledu sta pomagala vodnik službenega psa in pes specialist za iskanje vnetljivih snovi.«

image_alt
Koča, v kateri niso imeli javljalnika požarov, je pogorela do tal


Kolikšno škodo je povzročil siloviti požar, ki je v sredo zvečer v celoti uničil Mozirsko kočo, še ni znano. Kot je dejal predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik, bodo oceno lahko podali šele takrat, ko bo zaključena preiskava. So se pa predstavniki PD Mozirje že danes sestali s predstavniki Zavoda za varstvo narave in vsemi sosedi ter projektantko Darjo Bezovnik Planovšek, ki je kot domačinka ponudila pomoč pri projektiranju novega objekta.

Od Mozirske koče ni tako rekoč nič ostalo. FOTO: Milena Trbulin
Od Mozirske koče ni tako rekoč nič ostalo. FOTO: Milena Trbulin


»Dogovorili smo se, da bomo dovozno cesto prestavili na bolj položen teren, slišali smo tudi zahteve zavoda za varstvo narave, kaj lahko uporabljamo. Usmerjamo vse v to, da bi projekt lahko dovolj hitro in dobro pripravili, da bomo kandidirali na prihajajočem razpisu za nepovratna sredstva za obnovo planinskih postojank,« je dejal Goličnik.

Upravni odbor PD Mozirje se je že sestal tudi s podpredsednikom Planinske zveze Slovenije Mirom Erženom in mozirskim županom Ivanom Suhoveršnikom. Kot so sporočili iz PD Mozirje, je Eržen dejal, da bodo od PZS težko dobili še kakšno finančno pomoč, saj še nista končani niti obnovi koč na Okrešlju in Korošici, ki sta prav tako pogoreli. Suhoveršnik je zagotovil pomoč pri pridobivanju dokumentacije in gradbenega dovoljenja, da bo društvo lahko kandidiralo na razpisu.

Štab civilne zaščite pa bo pomagal s kontejnerji za shrambo orodja in bivanje za čas gradnje. Na Golteh naj bi jih dobili v začetku tedna. Čeprav bo škoda za PD Mozirje velika, pa Goličnik poudarja, da je treba gledati naprej: »Imamo optimistične načrte, saj bi radi čim prej odprli novo kočo. Hvaležni smo za vsako pomoč.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine