Rdečih že devet od dvanajstih regij, tudi pomurska in podravska

Štirinajstdnevna incidenca okužb ostaja nižja od 140 le še v obalno-kraški, goriški in primorsko-notranjski regiji.
Fotografija: V rdečih regijah, ki veljajo za regije s slabimi epidemiološkimi razmerami, veljajo strožji ukrepi kot v preostalih. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V rdečih regijah, ki veljajo za regije s slabimi epidemiološkimi razmerami, veljajo strožji ukrepi kot v preostalih. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Po najnovejših podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje o štirinajstdnevni incidenci okužb na 100.000 prebivalcev na območju Slovenije sta se z oranžnega na rdeči seznam preselili tudi pomurska in podravska regija.

Tako je od dvanajstih slovenskih regij trenutno kar devet rdečih. Oranžen je le še skrajni zahod države: obalno-kraška, goriška in primorsko-notranjska regija. V teh je incidenca okužb pod 140.

V rdečih regijah, ki veljajo za regije s slabimi epidemiološkimi razmerami, veljajo precej strožji ukrepi kot v preostalih. Presoja, katera regija je rdeča, bo opravljena enkrat na teden. Takratnim epidemiološkim razmeram se bodo nato prilagajali ukrepi.

FOTO: Delo
FOTO: Delo


V regijah z rdečega seznama velja splošna prepoved združevanja, prav tako je prepovedno gibanje med temi regijami. Uvrstitev na rdeči seznam med drugim tudi pomeni, da se zaprejo gostinski lokali in fitnes centri. 

Več v članku:
image_alt
Vse, kar morate vedeti o novih ukrepih


Prehajanje iz rdeče regije v druge rdeče ali v oranžne regije je začasno prepovedano, razen v primeru izjem, kot so npr. prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, oskrba ali nega družinskih članov, dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ali koriščenje turističnih kapacitet, katerih rezervacija je bila opravljena pred uveljavitvijo tega odloka.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Prehajanje iz oranžnih regij v rdeče ni prepovedano, je pa odsvetovano. Prehode bo nadzorovala policija. Danes bodo izdajali opozorila, nato pa kazni, ki so predvidene v zakonu o nalezljivih boleznih in znašajo za posameznika od dvesto do več tisoč evrov.

Zaščitna maska ali druga oblika zaščite ustnega in nosnega predela obraza je na rdečih območjih obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih. Tudi tu je več izjem, npr. za otroke do šestega leta ali za osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre.

Preberite še:

Komentarji: