Nekoč mi po podatke k njim, danes oni k nam v pisarno, dnevno sobo, na avtobus

Še pred desetimi leti so popise prebivalstva izvajali na terenu, danes za ta namen povežejo registrske vire.
Fotografija: Že tretje leto zapored organizirajo dijaško tekmovanje Evropske statistične igre, s katerim pri mladih razvijajo veščine statistične pismenosti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Že tretje leto zapored organizirajo dijaško tekmovanje Evropske statistične igre, s katerim pri mladih razvijajo veščine statistične pismenosti. FOTO: Jure Eržen/Delo

Statistični urad RS (Surs) ob današnjem evropskem dnevu statistike ponavlja geslo Boljši podatki, boljše življenje ter ob tem znova izpostavlja vsestransko uporabnost uradnih statističnih podatkov v poslovnem in zasebnem življenju. Zakladnica podatkov je že 75 let.

»Zaposleni na Statističnem uradu si, ko sledimo svoji viziji (tj. doseči, da bodo ljudje na vseh ravneh pri sprejemanju odločitev v čim večji meri uporabljali verodostojne informacije) in opravljamo svoje poslanstvo (tj. zagotavljamo visokokakovostne podatke), postavljamo visoke cilje. Dan za dnem izboljšujemo delovne postopke in celoten statistični proces, nabiramo novo znanje, nove izkušnje in negujemo dobre medsebojne odnose. Upamo, da se vse to odraža tudi v kakovosti naših rezultatov,« so ob evropskem dnevu statistike poudarili na Sursu.

V 75 letih se je spremenilo marsikaj. »Še pred desetimi leti smo popise prebivalstva izvajali na terenu, danes za ta namen povežemo registrske vire. Podatke smo objavljali v znamenitem tiskanem Statističnem letopisu, danes so kadarkoli na voljo v podatkovni bazi SiStat na spletu. Več kot milijarda jih je. Po podatke ste uporabniki morali nekoč priti k nam, zdaj pridemo mi k vam - v pisarno, dnevno sobo, na avtobus,« so izpostavili.

Skoraj 75 let je bila asociacija na podatek tabela, danes se podatki prikazujejo tudi v obliki infografik in drugih vizualizacij. FOTO: Arhiv Dela
Skoraj 75 let je bila asociacija na podatek tabela, danes se podatki prikazujejo tudi v obliki infografik in drugih vizualizacij. FOTO: Arhiv Dela


Še vedno za precejšnji del dejavnosti potrebujejo nas


Skoraj 75 let je bila asociacija na podatek tabela, danes se podatki prikazujejo tudi v obliki infografik in drugih vizualizacij, s katerimi razbijajo stereotip o nepreglednih množicah statističnih tabel. »Nekaj pa se v 75 letih ni spremenilo: še vedno za precejšnji del naše dejavnosti potrebujemo vas - kot uporabnike in kot poročevalce oz. dajalce podatkov. Potrebujemo vas, da nam sporočate podatke, da jih mi nato lahko pretvorimo v uporabno obliko in sporočamo prek najustreznejših informacijskih kanalov, in tudi zato, da naše podatke uporabite, saj ti niso sami sebi namen,« sporočajo javnosti.

Na Sursu so poleti ob 75-letnici obstoja pripravili razstavo infografik na Krakovskem nasipu v Ljubljani. 22 plakatov s skupnim naslovom Statistično gledano bo znova na ogled med 17. oktobrom in 19. novembrom, urad pa se bo 12. novembra predstavil tudi na Dnevu odprtih vrat.

Že tretje leto zapored organizirajo dijaško tekmovanje Evropske statistične igre, s katerim pri mladih razvijajo veščine statistične pismenosti in jih seznanjajo z osnovami dela podatkovnih analitikov, po mnenju revije Harvard Business Review najprivlačnejšega poklica 21. stoletja. Prijave za omenjeno tekmovanje v tem šolskem letu bodo zbirali od 21. oktobra na spletni strani stat.si/igre.

Komentarji: