Vlada dokončno ustoličila Senada Jušića na vrh policije

Vlada je potrdila predlog notranjega ministra Boštjana Poklukarja o imenovanju favorita v polni petletni mandat.
Fotografija: Generalni direktor policije Senad Jušić menda velja za kadrovsko izbiro predsednika vlade Roberta Goloba. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Generalni direktor policije Senad Jušić menda velja za kadrovsko izbiro predsednika vlade Roberta Goloba. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Vlada je na današnji seji imenovala Senada Jušića za generalnega direktorja Policije s petletnim mandatom z možnostjo ponovnega imenovanja.

Potem ko je posebna natečajna komisija v torek ugotovila, da pogoje za funkcijo generalnega direktorja Policije izpolnjujeta sedanji vršilec dolžnosti direktorja Senad Jušić in nekdanji šef policije Boštjan Lindav, je predlog notranjega ministra Boštjana Poklukarja o imenovanju prvega v polni mandat romal v vladno potrjevanje. Da gre za politično in strokovno zelo občutljivo imenovanje, pričajo tudi skrivalnice notranjega ministrstva, kjer niso odgovarjali na novinarska vprašanja, kdaj bo Poklukar poslal predlog o imenovanju v vladno odločanje.  

Uradniški svet je v torek po nenavadno dolgem postopku naposled odločil, da je Senad Jušić primeren kandidat za generalnega direktorja Policije. Pozitivno oceno je dobil tudi drugi kandidat Boštjan Lindav, ki pa mu minister Poklukar, kakor tudi predsednik vlade Robert Golob, nista naklonjena. Lindav je že napovedal, da bo v primeru imenovanja Jušića vložil tožbo na upravnem sodišču, če bo za generalnega direktorja policije izbran Jušić.

V nasprotju z natečajno komisijo uradniškega sveta Lindav meni, da Jušić ne izpolnjuje pogojev za zasedbo direktorskega položaja. Kandidat za generalnega direktorja Policije mora imeti najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let izkušenj na vodilnih delovnih mestih v javnem sektorju.

Jušić namreč med izkušnje na vodstvenih delovnih mestih šteje delo na mestu pomočnika komandirja na Policijski postaji Koper in delo pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper. Tej interpretaciji je očitno sledila natečajna komisija uradniškega sveta, ki je Jušiću priznala vodstvene izkušnje, kar pa ni enako izkušnjam na vodilnih položajih, torej vodilnim izkušnjam.

Preberite še:

Komentarji: