Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Stroka predlaga uvedbo trinajstih ukrepov proti virusu

Na novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so predstavili nekaj predlaganih ukrepov.
Vodja posvetovalne skupine za spremljanje novega koronavirusa Mario Fafangel. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vodja posvetovalne skupine za spremljanje novega koronavirusa Mario Fafangel. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
M. B., STA
18. 8. 2022 | 14:10
18. 8. 2022 | 18:03
5:45

Vodja posvetovalne skupine za spremljanje novega koronavirusa Mario Fafangel je dejal, da je skupina predala priporočila ministrstvu, sedaj pa je na vladi, da priporočila preuči in sprejme. Predlagal je uvedbo dveh faz in trinajstih ukrepov. Uvesti bi jih morali že sedaj, na sredi poletja, je dejal. 

V fazi ena so priporočene maske, obvezne pa v nekaterih zaprtih prostorih, v fazi dve pa bi bile nujne v vseh zaprtih prostorih, razen v izobraževalnih ustanovah. Ponovno bi uvedli samotestiranje na domu za dijake in študente. Fafangel je poudaril tudi pomen samoizolacije bolnih.

Član posvetovalne skupine Aljoz Ihan je opozoril, da je najbolj učinkovit ukrep proti virusu cepljenje. Iz statistik je razvidno, da so cepljeni v neprimerno boljšem položaju kot cepljeni, je opozoril. Preverjeno na milijonih primerov cepljeni bolje prenesejo okužbo in niso bolj dovzetni za druge okužbe, je zatrdil. Hospitalizacije cepljenih so v primeru omikrona tri do petkrat manj verjetne, kot hospitalizacije necepljenih, zato je cepljenje pomembno zlasti za starejše osebe, saj imajo oslabljen imunski sistem. Pfizer je že pripravil novo cepivo, ki je še bolj učinkovito od prejšnjega tudi v primeru omikrona in bo verjetno na voljo že septembra, je napovedal Ihan. 

Članica posvetovalne skupine Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da je uspeh zdravljenja odvisen tudi od števila bolnikov. Tisti, ki sodijo v tvegano skupino, so odgovorni, da se cepijo in obnašajo preventivno, je dejala. Za bolno so na voljo zdravila, ki preprečijo nadaljevanje bolezni do te mere, da bolniki ne potrebujejo ventilatorja, je pojasnila. Zdravilo se daje v domačem okolju in ima relativno malo stranskih učinkov. Prehod v fazo dva bo odvisen zlasti od zasedenosti intenzivnih oddelkov, ne od števila okužb, je zagotovila. 

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je zagotovil, da bodo priporočila preučili in jih implementirali v čim večji meri. V ta namen je bila na ministrstvu oblikovana posebna skupina. 

NIJZ s priporočili za preprečevanje širjenja koronavirusa na prireditvah

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja okužb z novim koronavirusom na prireditvah in dogodkih. V priporočilih, ki so razdeljena na dva scenarija, med drugim svetujejo vzdrževanje medosebne razdalje, razkuževanje ali umivanje rok in nošnjo zaščitnih mask.

Priporočila, ki so jih na NIJZ objavili na spletni strani, so razdeljena na dva scenarija. Prvi scenarij bo veljal, če bo prevladovala koronavirusna različica, ki se bo naglo širila v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne bo povzročala težjega poteka covida-19, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje.

Po tem scenariju osebam, pri katerih obstaja tveganje za težji potek covida-19, udeležbo na množičnih dogodkih odsvetujejo, še posebej če potekajo v zaprtih prostorih. V primeru udeležbe posameznikom svetujejo uporabo zaščitnih mask, vzdrževanje medosebne razdalje in cepljenje proti covidu-19.

Na prireditev le, če ste zdravi

Vzdrževanje čim večje medosebne razdalje svetujejo tudi vsem drugim udeležencem in delavcem na prireditvi oz. dogodku. Med drugim je priporočeno pogosto umivanje ali razkuževanje rok in uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Na prostem uporabo mask priporočajo le v primeru, ko ni mogoče zagotoviti zadostne razdalje med udeleženci. Ob tem svetujejo, naj se posamezniki prireditve udeležijo le, če so zdravi.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Če je dogodek v notranjih prostorih, organizatorje pozivajo k stalnemu in učinkovitemu zračenju. Priporočajo tudi brezstično poslovanje.

Pred in po koncu vsakega dogodka je treba očistiti oz. razkužiti vse površine, s katerimi so bili obiskovalci v neposrednem stiku - naslonjala za roke, vrata, kljuke, pulte in druge površine.

V primeru širjenja koronavirusne različice, ki bi povzročala težje oblike covida-19 v tako velikem deležu, da bi brez dodatnih ukrepov nastopila preobremenitev zdravstvenega sistema na vseh ravneh, bi v veljavo stopil drugi scenarij.

Tudi v primeru drugega scenarija osebam, pri katerih obstaja tveganje za težji potek covida-19, udeležbo na množičnih dogodkih odsvetujejo. Ob tem svetujejo še omejitev števila obiskovalcev v prireditvenih prostorih tako, da je med obiskovalci možno ohranjanje razdalje 1,5 metra. Takšna razdalja naj bo med obiskovalci tudi v času prihoda na prireditev in odhoda s prireditve.

V primeru ponudbe hrane in pijače se odsvetuje samopostrežba hrane. Organizatorji naj zagotovijo čiščenje in razkuževanje sanitarij vsako uro oz. glede na število obiskovalcev.

Navodila so v celoti dostopna tukaj

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine