Robert Carotta: Tretji val tudi v bolnišnicah

Prisotnost britanske različice novega koronavirusa v ljubljanskih odpadnih vodah je 30-odstotna.
Fotografija: Bolnišnica Jesenice oktobra lani. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Bolnišnica Jesenice oktobra lani. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V Sloveniji so včeraj odkrili 981 novih okužb, pozitivnih je bilo 19,5 odstotka opravljenih testov PCR. V bolnišnicah se zdravi 507 oseb s covidom-19, 96 jih potrebuje zdravljenje na enotah intenzivne terapije.  

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tukaj



Število hospitaliziranih oseb s covidom-19 narašča od 13. marca, ko je bilo hospitaliziranih 436 oseb, je povedal Robert Carotta, koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje. Predstavil je izhodno strategijo obravnave pacientov s covidom-19. Strategija vključuje pet faz.

Prva faza predvideva, da je hospitaliziranih pod 900 bolnikov s covidom-19. Takrat vse bolnišnice zmanjšajo število ležišč, namenjenih bolnikom s covidom-19, na 15 odstotkov svojih zmogljivosti, oba klinična centra na deset odstotkov, Golnik pa na 20 odstotkov. Topolšica in Sežana že postaneta necovid bolnišnici. V drugi fazi, ko je hospitaliziranih manj kot 700 oseb, vse bolnišnice znižajo posteljne zmogljivosti za covidne bolnike na deset odstotkov, Golnik pa na 15.

Tretja faza se začne, ko je hospitaliziranih manj kot 500 bolnikov in necovidne bolnišnice postanejo bolnišnice v Brežicah, Izoli, Trbovljah in na Ptuju. V četrti fazi, ko je v bolnišnicah manj kot 300 covidnih bolnikov, pacientov z novo koronavirusno boleznijo ne sprejemajo več v bolnišnici v Murski Soboti, Slovenj Gradcu in na Jesenicah. Ko je hospitaliziranih manj kot sto oseb s covidom-19, ostanejo covid bolnišnice še oba univerzitetna klinična centra in Golnik.

Ob prehodu v nižjo fazo, ko določene bolnišnice postajajo necovid bolnišnice, bolnišnica zaključi zdravljenje že nameščenih pacientov, vse nove bolnike s coviom-19 pa premesti drugam.

Čeprav smo v Sloveniji že dosegli tretjo fazo, v kateri brežiška in izolska bolnišnica nista več sprejemali bolnikov s covidom-19, so v petek ponovno aktivirali drugo fazo. Bolnišnici bosta predvidoma ponovno sprejemali bolnike, okužene z novim koronavirusom.

Bolnišnica Jesenice. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Bolnišnica Jesenice. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Ljubljana: Prisotnost britanske različice je 30-odstotna


Direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo dr. Maja Ravnikar je predstavila izsledke monitoringa, ki ga izvajajo na odpadnih vodah sedmih čistilnih naprav v Sloveniji. Okuženi ljudje namreč novi koronavirus izločajo z blatom. V Ljubljani, kjer so količino novega koronavirusa začeli meriti sredi septembra in meritve opravljajo trikrat na dan, je količina virusa dosegla vrh približno konec oktobra in od takrat vztraja. V prestolnici spremljajo tudi prisotnost drugih različic novega koronavirusa, doslej so zaznali britansko. Prisotnost te različice raste hitro, je povedala dr. Maja Ravnikar, marca je bila 30-odstotna.

Med drugim spremljajo tudi Dom starejših Medvode in osnovno šolo v Dragomlju, kjer se prisotnost virusa v odpadnih vodah ujema z odkritimi okužbami. Prisotnost novega koronavirusa se v zadnjem času povečuje v Mariboru.

Preberite še:

Komentarji: