Ob le 393 testih na koronavirus potrdili 13 okužb

Za covidom-19 ni umrla nobena oseba. V šmarškem in hrastniškem domu upokojencev brez novih okužb.
Fotografija: V Sloveniji je za novim koronavirusom doslej umrlo 129 ljudi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji je za novim koronavirusom doslej umrlo 129 ljudi. FOTO: Jure Eržen/Delo

V nedeljo so v Sloveniji opravili 393 testiranj in potrdili 13 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 ni umrla nobena oseba, je vlada sporočila po twitterju. Bolnišnično obravnavo potrebuje 19 bolnikov s covidom-19, od tega so trije na intenzivni negi. Iz bolnišnice v nedeljo ni bil odpuščen nihče.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Sloveniji 248 aktivno okuženih oseb. Doslej je bilo skupaj potrjenih 2429 okužb, umrlo pa je 129 bolnikov s covidom-19.


 

Brez novih okužb v šmarškem domu upokojencev


V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni od stanovalk, ne beležijo dodatnih okužb. Po negativnih rezultatih sobotnega testiranja, so bili negativni brisi tudi pri 33 zaposlenih, ki so jih testirali v nedeljo. Nadaljnja testiranja na novi koronavirus v zvezi s tem primerom so zaenkrat predvidena le še pri treh stanovalkah, ki so bivale v sobi z okuženo.

Potem ko so v njihovem domu v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni stanovalki, so v soboto odvzeli brise 27 stanovalcem z istega oddelka in šestim zaposlenim. Rezultati vseh teh brisov so bili negativni. V nedeljo so odvzeli še brise pri 33 zaposlenih, ki so imeli v zadnjem mesecu kakršnekoli kontakte s stanovalko, ki je potrjeno okužena. Tudi ti so bili po besedah direktorice negativni.Potrjeno okužena se zdaj zdravi na infekcijski kliniki v Ljubljani. Po besedah direktorice še vedno ni znano, kdaj in kje se je okužila z novim koronavirusom. V zadnjem mesecu so sicer stanovalko trikrat obravnavali v zdravstvenih ustanovah, okužbo pa so odkrili pri njej po tistem, ko so jo v petek napotili na sprejem v bolnišnico zaradi drugih zdravstvenih težav.

Šmarski dom se je v prvem valu epidemije novega koronavirusa spopadal z več okužbami med stanovalci in zaposlenimi. V petek so takoj po informaciji o okužbi izvedli vse predvidene protokole. Stanovalke, s katerimi je bila okužena nameščena v sobi, so bile čez noč premeščene v sivo cono, prav tako je bil v sivo cono spremenjen celoten negovalni oddelek, kjer je bivala okužena stanovalka. Odpovedali so obiske pri stanovalcih in vse skupinske aktivnosti.
 

Tudi v hrastniškem domu starejših minuli konec tedna brez novih okužb


Testiranja na novi koronavirus v Domu starejših Hrastnik v soboto in nedeljo niso pokazala novih okužb, enako velja za celotno občino. Zadnja dva primera okužbe so potrdili v petek, in sicer pri dveh stanovalkah doma starejših, kjer imajo trenutno aktivno okuženih skupno 21 stanovalcev in pet zaposlenih.

V celotni Občini Hrastnik so od petka do nedelje testirali na novi koronavirus 27 ljudi. Od tega so 22 brisov odvzeli v Domu starejših Hrastnik, in sicer pri 19 zaposlenih in treh stanovalkah. Okužbo so v petek potrdili pri dveh stanovalkah, vsi ostali brisi so bili negativni. Negativnih je bilo tudi vseh pet brisov, ki so bili odvzeti izven doma starejših, so danes sporočili s hrastniške občine.

V hrastniškem domu starejših imajo trenutno aktivno okuženih skupno 21 stanovalcev in pet zaposlenih. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V hrastniškem domu starejših imajo trenutno aktivno okuženih skupno 21 stanovalcev in pet zaposlenih. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Od začetka soočanja z novim koronavirusom na začetku julija so v tamkajšnjem domu starejših potrdili okužbo pri 52 stanovalcih in enajstih zaposlenih. Po najnovejših podatkih je šest zaposlenih in 22 stanovalcev ozdravelo, umrlo je devet stanovalcev.
Pet zaposlenih je še aktivno okuženih in zato odsotnih z dela. Kadrovske stiske v domu blažijo začasni sodelavci, ki so prišli na pomoč iz drugih domov in Splošne bolnišnice Trbovlje.

Aktivno okuženi stanovalci so ločeni od ostalih, uradno ozdravele pa so preselili iz rdeče v sivo cono.

Preberite še:

Komentarji: