Janša: »Ne stroka, ne EU, ne vlada ne morejo narediti nič več«

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije nove koronavirusne bolezni.
Fotografija: Premier Janša pravi, da je odgovornost »za vaše zdravje in zdravje vaših bližnjih je povsem v vaših rokah«. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Premier Janša pravi, da je odgovornost »za vaše zdravje in zdravje vaših bližnjih je povsem v vaših rokah«. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo20.45 Covidna podpora podjetjem z najmanj 70 odstotkov cepljenih

Predstavniki hrvaške vlade, sindikatov in delodajalcev so danes dosegli dogovor o modelu nadaljevanja plačevanja državnih covidnih podpor podjetjem. Da bi podjetje še naprej prejemalo podporo, mora imeti najmanj 70 odstotkov cepljenih delavcev. Za ostala podjetja, ki so deležna podpore, bo višina zneska proporcionalna številu cepljenih delavcev.

Po današnjem srečanju hrvaških socialnih partnerjev je pred novinarje prvi stopil glavni direktor hrvaškega združenja delodajalcev (HUP) Damir Zorić, ki je potrdil, da so dosegli dogovor o pragu najmanj 70 odstotkov cepljenih delavcev.

Meni, da bodo v večini podjetjih, ki so bila doslej upravičena do covidne podpore za ohranitev delovnih mest, dosegli potrebnih 70 odstotkov cepljenih delavcev. V tem primeru bi vsi delavci v posameznem podjetju imeli pravico do državnih podpor, ki pomenijo minimalno plačo in plačane prispevke za vsakega delavca. Ostali upravičenci, ki jim je epidemija bistveno ohromila poslovanje, bodo dobili podporo proporcionalno glede na število cepljenih delavcev, je dejal Zorić.

Hrvaški minister za delo, pokojninski sistem, družino in socialne politike Josip Aladrović je po današnjem srečanju povedal, da bodo sprejeli podobne ukrepe tudi za javni sektor.

20.30 Omejitev gibanja v začetku epidemije neustavna

Špansko ustavno sodišče je danes odločilo, da je bila omejitev gibanja ob začetku pandemije covida-19 neustavna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To tlakuje pot razveljavitvi denarnih kazni kršiteljem.

Španski ustavni sodniki so s šestimi glasovi za in petimi proti razveljavili določene člene vladnega dekreta o izrednih razmerah, povezane s svobodo gibanja. V skladu z dekretom, ki ga je španska vlada sprejela marca lani ob začetku pandemije covida-19, so lahko Španci dom zapustili, samo za odhod na delo, v trgovino, lekarno ali bolnišnico.

Ustavno sodišče je pritrdilo utemeljitvi skrajno desne stranke Vox, ki je v pritožbi zapisala, da bi morali omejitve gibanja potrditi tudi v parlamentu, in ne samo na vladi.

Odločitev tlakuje pot razveljavitvi denarnih kazni kršiteljem omejitev gibanja v času izrednih razmer, ki so trajale tri mesece.
Izredne razmere so nato veljale še med oktobrom lani in majem letos, vendar v tem obdobju gibanje Špancev ni bilo omejeno na njihov dom.

19.30 V prvem valu v javnem sektorju izplačanih 137 milijonov evrov dodatkov

Predstavniki vlade so danes sindikatom javnega sektorja predstavili analizo o izplačevanju dodatkov v času prvega vala epidemije covida-19, ki kaže, da je bilo iz tega naslova od 12. marca do 31. maja v javnem sektorju izplačanih skoraj 137 milijonov evrov bruto - gre za dodatek za delo v rizičnih razmerah ter za dodatek za nevarnost in posebne obremenitve. S sindikalne strani je slišati tudi opozorila o ogromnih razlikah pri izplačevanju znotraj javnega sektorja.

Največji delež dodatkov je bil izplačan na področjih zdravstva, socialnega varstva in javnega reda. Vladna stran priznava, da je prihajalo do razlik med javnimi zavodi, saj je bila odločitev o izplačevanju dodatkov prepuščena delodajalcem.

19.00 Vstop v Slovenijo za večino po novem le s potrdili PCT

Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da bo od četrtka dalje možen vstop v državo vsem, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirusom, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur. Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šest mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo ter tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini. Oseba brez dokazil bo morala v desetdnevno karanteno.

V Sloveniji se bo v četrtek začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje, ki ukinja seznam držav in izenačuje pogoje za vstop v državo. Po novem bodo morali potniki predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT). Med izjemami so tranzitni potniki, mlajši od 15 let in dvolastniki, ne pa tudi dnevni migranti.

Vlada je zelo okrnila seznam izjem, za katere je možno prehajanje meje brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. Na današnji dopisni seji pa je vlada na seznam izjem dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet. Med izjemami še vedno ni dnevnih migrantov.

Izjema za tranzitni promet bo veljala do 15. avgusta. Odlok o izenačitvi pogojev za vstop v državo pa do vključno 23. julija.

Da se delavce migrante uvrsti med izjeme, so zahtevali tudi v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije. Kot je povedal predsednik sindikata Mario Fekonja, so se pripravljeni testirati enkrat na teden, testiranje vsaka dva dni pa je logistično in časovno neizvedljivo, po poročanju Kanala A navaja STA.

»Če posluha ne bo, pa smo se ravno danes v organih sindikata začeli pogovarjati o možnosti zaprtja mejnih prehodov,« je dejal Fekonja. Kot je dodal, tega ne bodo napovedali.

18.00 Pomen cepljenja z obema odmerkoma za zaščito pred različico delta

Cepljenje z obema odmerkoma cepiva proti covidu-19 je ključnega pomena za največjo možno zaščito pred koronavirusno različico delta, sta danes poudarila Evropska agencija za zdravila (Ema) in Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC). Ta različica bi lahko konec avgusta predstavljala 90 odstotkov vseh okužb v EU.

Poudarili so, da se različica delta »hitro širi po Evropi in bi lahko resno ogrozila napore za nadzor nad pandemijo«. Dodali so, da je delta, ki so jo najprej odkrili v Indiji, od 40 do 60 odstotkov bolj nalezljiva od različice alfa, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji. Poleg tega bi lahko bila delta povezana z večjim tveganjem za hospitalizacijo, so zapisali.

Po ocenah ECDC bi lahko do konca avgusta različica delta predstavljala 90 odstotkov vseh okužb v EU. »Zato je ključno, da države pospešijo programe cepljenja, vključno s cepljenjem z drugim odmerkom, kjer je to priporočeno,« poudarjata ECDC in Ema.

Cepljenje v skladu s priporočili je še posebej pomembno pri starejših starostnih skupinah, pri katerih je tveganje za hudo obliko bolezni in smrt večje. Opozorili so, da je glede na podatke ECDC v desetih članicah EU v celoti cepljenih manj kot 70 odstotkov prebivalcev, starejših od 80 let. Med njimi je tudi Slovenija, kjer ta delež znaša 62,3 odstotka, kažejo podatki ECDC.

16.30 Brazilski predsednik Bolsonaro hospitaliziran

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je bil danes hospitaliziran, da bi ugotovili vzrok njegovega kroničnega kolcanja, so sporočili iz njegovega urada. Bolsonaro se zdravi v vojaški bolnišnici v glavnem mestu Brasilia, kjer naj bi pod zdravniškim nadzorom ostal med 24 in 48 ur.

Lokalni medij Globo je poročal, da je bil Bolsonaro danes zjutraj sprejet na zdravniški pregled, po tem ko je začutil bolečine v trebuhu. Predsednik se je med svojim predsedovanjem večkrat spopadal z zdravstvenimi težavami, na svoji spletni strani poroča Reuters.

Julija lani je Bolsonaro zbolel za covidom-19, vendar si je po bolezni opomogel. V zadnjih nekaj mesecih ga je spremljal trmast kašelj. V zadnjem času se je kašelj spremenil v kolcanje, kar je povzročalo pomisleke glede njegovega zdravja.

Desničarski, populistični brazilski predsednik Jair Bolsonaro je že vse od začetka epidemije podcenjeval koronavirus ter iz gospodarskih razlogov nasprotoval ustreznim epidemiološkim ukrepom, dvomi pa tudi v smiselnost cepljenja.

15.50 Covid-19 na letalonosilki britanske mornarice

Na letalonosilki britanske kraljeve mornarice so potrdili večji izbruh covida-19. Gre za ladjo, ki je sredi 28-tedenske turneje posebne udarne skupine, v kateri so med drugim tudi ameriški rušilec ter deset lovskih bombnikov F-35B. Obiskali naj bi okoli 40 držav po vsem svetu, trenutno pa so v indo-pacifiški regiji.

Kot piše britanski BBC, naj bi doslej potrdili okoli sto okužb z novim koronavirusom, izbruh pa je poleg letalonosilke prizadel še nekaj spremljevalnih plovil. Okužbe naj bi odkrili v okviru rutinskega testiranja.

Vsi britanski člani posadke v udarni skupini so, kot so zatrdili v kraljevi mornarici, v celoti cepljeni proti covidu-19. Poleg tega na krovu izvajajo zaščitne ukrepe, kot so nošenje mask, ohranjanje varne razdalje ter sistem sledenja stikom. Pojasnili so še, da izbruh okužb ne vpliva na delo udarne skupine in da se bodo njene operativne naloge nadaljevale v skladu z načrti.

Približno 3,5 milijarde evrov vredna vojaška ladja HMS Queen Elizabeth se je na svojo prvo pot odpravila maja letos. Pri tem sta jo pospremila kraljica Elizabeta in premier Boris Johnson.

V Aziji se zvišuje število okužb z novim koronavirusom. FOTO: Aly Song/Reuters
V Aziji se zvišuje število okužb z novim koronavirusom. FOTO: Aly Song/Reuters


15.00 V Južni Koreji po 18. uri prepovedano druženje več kot dveh ljudi

V Južni Koreji so zabeležili rekordno število dnevnih okužb z novim koronavirusom od začetka epidemije. V torek so namreč potrdili 1615 novih primerov okužbe, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Nove rekorde beležijo tudi drugod po Aziji. Rekordno število dnevnih okužb so danes potrdili tudi v Indoneziji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Južna Koreja se je znašla na robu četrtega vala epidemije. Število okužb v enem dnevu je že osmi dan zapored nad 1000, metropolitansko območje Seula, ki vključuje tudi provinco Gyeonggi in mesto Incheon na zahodnem obalnem območju, je virus še posebej prizadel.

V regiji veljajo najstrožji ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepi med drugimi določajo, da je po 18. uri prepovedano druženje več kot dveh ljudi. Glede na naraščanje okužb v državi se je vlada odločila, da bo poostrila omejitve tudi v drugih regijah v državi.

Doslej so v Južni Koreji potrdili 171.911 okužb z novim koronavirusom, okužbe pa rastejo tudi v ostalih državah po celini. Indonezija je danes zabeležila kar 54.517 novih okužb, kar je največji dnevni porast. Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da bi se lahko v Indonezija ponovile razmere, s kakršnimi se zaradi širjenja soočajo v Indiji. Vlada si medtem prizadeva povečati zmogljivosti bolnišnic in zagotoviti zadostno oskrbo s kisikom.

V Indoneziji, so doslej zabeležili skoraj 2,7 milijona okužb. V tej državi naj bi bilo zabeleženih največ primerov okužb in smrti zaradi koronavirusa v jugovzhodni Aziji.

11.25 Predvidoma še ta teden začetek unovčevanja novih bonov

Prebivalci Slovenije bodo predvidoma še ta teden pri turističnih ponudnikih, gostincih, v kulturi in športu lahko začeli unovčevati nove bone, ki jih prinaša danes uveljavljeni novi interventni zakon za pomoč ob epidemiji. Številni imajo sicer neizkoriščene še turistične bone iz lanskega leta, doslej je bilo unovčene 42 odstotkov njihove vednosti.

Od začetka unovčevanja starih oz. turističnih bonov, torej od 19. junija lani, jih je bilo do nedelje unovčenih 1.054.378 v skupni vrednosti 149,68 milijona evrov. To pomeni, da je bilo unovčenih 51,5 odstotka vseh bonov in 41,9 odstotka njihove skupne vrednosti. Odstotka sta različna, ker nekateri upravičenci bona še niso unovčili v celotni njegovi vrednosti, so pojasnili na Finančni upravi RS (Furs).

Medtem je nove bone prinesel zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, ki ga je DZ potrdil prejšnji teden in velja od danes. V obliki dobroimetja v informacijskem sistemu Fursa jih bodo prejeli vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junij, unovčiti pa jih bo mogoče do konca tega leta za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. Njihova vrednost za odrasle je 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov.

10.35 Sydney zaradi širjenja virusa podaljšuje zaprtje za vsaj dva tedna

V Sydneyju so se oblasti odločile zaprtje podaljšati za dva tedna, je danes sporočila premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian. Sydney je tako že v tretjem tednu delnega zaprtja zaradi nove različice novega koronavirusa delta. Premierka je še napovedala, da bodo razmislili o strožjih ukrepih, če se razmere ne bodo izboljšale.

Prebivalci Sydneyja trenutno ne smejo zapustiti domov, izjema velja za nakupovanje, obisk zdravnika in rekreacijo. FOTO: Brendon Thorne/Afp
Prebivalci Sydneyja trenutno ne smejo zapustiti domov, izjema velja za nakupovanje, obisk zdravnika in rekreacijo. FOTO: Brendon Thorne/Afp


V Avstraliji so danes znova potrdili večje število novih okužb z novim koronavirusom. V Sydneyju, kjer prebiva približno pet milijonov ljudi so v zadnjih 24 urah potrdili 97 novih okužb, dan prej 89. Okužbe naraščajo kljub zaprtju, s katerim se oblasti trudijo obvladati razmere in omejiti širjenje virusa.

»Ni mi všeč da moram to reči, vendar moramo zaprtje podaljšati za vsaj dva tedna,« je dejala premierka Berejiklian, ki je prav tako potrdila, da bodo oblasti razmislile o uvedbi strožjih ukrepov, če se razmere ne bodo izboljšale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebivalci Sydneyja trenutno ne smejo zapustiti domov, izjema velja za nakupovanje, obisk zdravnika in rekreacijo. Zaprte so šole in oblasti prebivalce spodbujajo, da ostanejo doma.

14-dnevna pojavnost se je včeraj znova povečala in zdaj znaša 30,8 na 100.000 prebivalcev. FOTO: Leon Vidic/delo
14-dnevna pojavnost se je včeraj znova povečala in zdaj znaša 30,8 na 100.000 prebivalcev. FOTO: Leon Vidic/delo


10.10 Ob 1.758 opravljenimi PCR-testi so včeraj potrdili 83 novih okužb

Včeraj so pristojni opravili 1.758 PCR-testov, pri tem pa potrdili 83 primerov novih okužb, ugotavlja Sledilnik COVID-19. Delež pozitivnih testov je znašal 4,7 odstotka. Hkrati so opravili 16.513 hitrih antigenskih testov, aktivnih primerov v državi je zdaj 650. Številka je nekoliko višja kot včeraj.

14-dnevna pojavnost se je tudi včeraj povečala in zdaj znaša 30,8 na 100.000 prebivalcev. Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 62,1, kar je za 2,4 odstotka več kot dan prej.

Število na novo okuženih se še naprej povečujejo, na kar so včeraj opozorili na NIJZ.9.50 Novi interventni zakon v veljavi, novi boni v kratkem

Potem ko so poslanci v torek sklenili, da na novi interventni zakon za pomoč ob epidemiji ni mogoče razpisati referenduma, je bil še isti dan objavljen v uradnem listu in od danes velja. Na voljo je tako novih 243,5 milijona evrov pomoči, tokrat namenjene predvsem turizmu in povezanim panogam. V kratkem bodo vsi prebivalci prejeli tudi nove bone.

Glede novih bonov je v zakonu zapisano, da je njihova vrednost za odrasle 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. Prejeli jih bodo vsi, ki so 30. junija letos imeli stalno bivališče v Sloveniji, unovčiti pa jih bo mogoče do konca tega leta za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. To bo veljalo za storitve, ki so v celoti izvedene in koriščene v Sloveniji.

Glede novih bonov je v zakonu zapisano, da je njihova vrednost za odrasle 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. FOTO: Uroš Hočevar
Glede novih bonov je v zakonu zapisano, da je njihova vrednost za odrasle 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. FOTO: Uroš Hočevar


Tako kot turistični boni iz lanskega leta, ki veljajo do konca letošnjega decembra, bodo tudi novi boni evidentirani kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu Finančne uprave (Furs). Podrobneje bo način njihove unovčitve kot tudi povračila sredstev s strani Fursa in vodenje evidence bonov uredila vlada z uredbo. Pričakovati je, da bo to storila v kratkem.

Podjetjem s področja turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 ponuja sofinanciranje regresa za letni dopust za leto 2021. Višina pomoči je določena pri 1024 evrov na zaposlenega, do nje pa bodo upravičeni tisti, ki so se za opravljanje dejavnosti registrirali najpozneje do 31. maja letos ter beležijo več kot 20-odstoten upad prometa.
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Do pomoči za financiranje regresa bodo upravičeni tako tisti, ki so regres že izplačali v zakonskem roku, to je do 1. julija, kot tudi tisti, ki ga morda zaradi likvidnostnih težav še niso, je prejšnji teden na seji DZ zagotovil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Posebej za organizatorje prireditev, koncertov in sejmov je predvideno povračilo stroškov zaradi odpovedi ali omejene izvedbe dogodka. Upravičenci bodo prejeli povrnjenih 80 oz. 60 odstotkov nastalih stroškov, če ti presegajo 10.000 evrov, in sicer od avgusta do konca tega leta.

8.35 Vstop v Slovenijo za večino potnikov po novem le s potrdili PCT

V Sloveniji se bo v četrtek začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje, ki ukinja seznam držav in izenačuje pogoje za vstop v državo. Po novem bodo morali potniki predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT). To bo veljalo tudi za tranzitne potnike, saj ostajata le še dve izjemi, pri katerih dokazilo ne bo nujno.

Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da bo od četrtka dalje možen vstop v državo vsem, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirusom, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur. Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šest mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo ter tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini.

Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da bo od četrtka dalje možen vstop v državo vsem, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik
Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da bo od četrtka dalje možen vstop v državo vsem, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik


Oseba, ki ne predloži dokazil, bo morala v desetdnevno karanteno. V primeru tujca brez prebivališča v Sloveniji se mu vstop v državo dovoli, a se ga napoti v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer mu vstopa v Sloveniji ne bodo dovolili. Karantena se lahko prekine peti dan z negativnim testom PCR.

Vlada je zelo okrnila seznam izjem, za katere je možno prehajanje meje brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. Na današnji dopisni seji pa je vlada na seznam izjem dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet. Med izjemami še vedno ni dnevnih migrantov.

Izjema za tranzitni promet bo veljala do 15. avgusta. Odlok o izenačitvi pogojev za vstop v državo pa do vključno 23. julija.

8.00 Malta preklicala prepoved vstopa v državo za necepljene potnike

Malta je v torek le nekaj ur pred uveljavitvijo preklicala prepoved vstopa v državo za necepljene potnike. Po novem bodo necepljeni potniki lahko vstopili v državo, a bodo morali v karanteno. Dolžine karantene niso določili, a je do sedaj veljala 14-dnevna samoizolacija za tiste, ki so prišli na Malto z bolj rizičnih območij.

Malteška vlada je v torek v uradnem listu objavila spremenjen režim, kot so ga komunicirali pred tem. Po novem bodo osebe, ki pridejo na Malto brez potrdila o cepljenju, morale v karanteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Malta je prejšnji teden napovedala, da bo postala prva evropska država, ki bo prepovedala vstop necepljenim potnikom. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters
Malta je prejšnji teden napovedala, da bo postala prva evropska država, ki bo prepovedala vstop necepljenim potnikom. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters


Sredozemska država je prejšnji teden napovedala, da bo postala prva evropska država, ki bo prepovedala vstop necepljenim potnikom. Evropska komisija je bila do tega zelo kritična, saj da bi lahko odločitev Malte spodkopala evropsko digitalno covidno potrdilo.

Prejšnji teden je malteški minister za zdravje Chris Fearne poleg tega napovedal zaprtje Malte za večino držav, saj da bi vstop v državo dovolili le potnikom z malteškim, britanskim ali evropskim covidnim potrdilom. Po novem so v uradnem listu, ki je stopil v veljavo danes, naštete tudi številne druge države, med njimi Japonska in deli ZDA.

Za prebivalce Malte, ki niso cepljeni, po novem velja, da lahko predložijo negativen test PCR, če prihajajo iz države na seznamu v uradnem listu.

Malto so večkrat hvalili kot evropsko zgodbo o uspehu glede cepljenja proti covidu-19, saj je v celoti cepljenih 80 odstotkov odraslih. Vendar v državi beležijo porast števila okužb, ki jih povezujejo predvsem z jezikovnimi šolami. Medtem ko so imeli konec junija 28 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom, jih imajo sedaj 252.

Preberite še:

Komentarji: