Policijska ura

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta tokrat spregovorila o najnovejših ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa.
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta tokrat spregovorila o najnovejših ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa, pri čemer sta se najprej osredotočila na policijsko uro, ki je bila razglašena prvič v zgodovini samostojne Slovenije.

Markeš je uvodoma opozoril, da obstajajo pomisleki, ali je bil ta ukrep pravno pravilno narejen.

»S strokovnostjo tega ukrepa nimam nobenih težav,« je pristavil Žerdin. »Ob eksponentni rasti okužb je tak ukrep treba uvesti. Težave imam glede legalnosti ukrepa. Ne glede na to, da je situacija res zapletena, se mi zdi, da znotraj ustavnega in pravnega reda obstajajo mehanizmi, da je mogoče ta ukrep izvesti na način, da o njem ne bo niti najmanjšega pravnega dvoma.«

Pri tem je omenil pravnika Andraža Terška, ki je na Ustavno sodišče pozval, naj presodi, ali je uvedba policijske ure brez razglasitve izrednih razmer dopustna.



V nadaljevanju sta Žerdin in Markeš spregovorila o pomenu in razlogih za (ne)zaupanje v poteze vlade. »Tudi če se na glavo postavim, ne morem razumeti, zakaj bi bil ustrezen epidemiološki ukrep odstavitev direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada NPU /.../ Za zaveso boja proti covidu se dogajajo strukturni posegi v družbene odnose,« je dejal Žerdin.

Markeša je razjezila informacija, da je ministrstvo za kulturo, ki je lastnik stavbe na Metelkovi 6, društva, zavode in nevladne organizacije pozvalo, naj sporazumno zapustijo stavbo do 31. januarja prihodnje leto.

Želijo jih izseliti, češ da bodo prenavljali, medtem pa v proračunu ni denarja za prenovo. Torej ne samo lažejo - lažejo brezsramno.«
 

Preberite še:

Komentarji: