So bolj svobodni v Švici ali na Madžarskem?

Kaj je skupna točka naraščajočega nezadovoljstva po svetu, kako nam gre v Sloveniji ter kako pristopati k ekonomski in osebni svobodi? Prisluhnite pogovoru.
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš sta se tokrat posvetila splošnemu nezadovoljstvu po svetu. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš sta se tokrat posvetila splošnemu nezadovoljstvu po svetu. FOTO: Delo

»Na Madžarskem se stvari zaostrujejo, ljudje so šli na ulice zaradi novega zakona, ki delovni sili nalaga, da brez ugovorov sprejme do 400 ur nadur letno,« v uvodnem delu pojasnjuje Ali Žerdin. Količina dopustnih nadur se podvaja, zato se je zakona oprijel vzdevek suženjski zakon. Delov komentator in urednik se sprašuje o vzrokih teh sprememb ter o tem, kaj je pravzaprav tako nenavadno, da so se tudi pri naši vzhodni sosedi začeli upirati vladajočim.Janez Markeš je pojasnil, da je v tem za Evropsko unijo neko veliko upanje. »Tako kot v Franciji, kjer se dogaja veliko več, kot le spremembe v ceni bencina. Ljudje hočejo sistemske spremembe ter preureditev družbe,« razlaga Markeš.Žerdin sicer situacijo v Franciji vrednoti z zadržkom, saj je gibanje rumenih brezrokavnikov po njegovih besedah tako kohezivno oziroma razpršeno, da zahteve gibanja na nek način lahko rekonstruiramo le iz različnih anket, ki so bile posnete na ulici. »Iz teh anket lahko slišimo zelo različne domislice, na kakšen način si Francozi predstavljajo prihodnost,« je dejal Ali.

Kaj je skupna točka naraščajočega nezadovoljstva po svetu, kako nam gre v Sloveniji ter kako pristopati k ekonomski in osebni svobodi? Prisluhnite pogovoru.


***
 
Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Preberite še:

Komentarji: