Odločanje o skoraj milijon evrov odškodnine Janezu Janši preloženo

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je bila za jutri predvidena obravnava v tožbi predsednika SDS Janeza Janše zaradi sojenja v zadevi Patria, a so jo danes preklicali.
Fotografija: Janez Janša med odhodom na Dob, 20. 6. 2014. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Janez Janša med odhodom na Dob, 20. 6. 2014. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Obramba Janeza Janše je namreč predlagala prenos pristojnosti na drugo sodišče. Kot je dodatno za STA pojasnil Janšev odvetnik Franci Matoz, je predlog za prenos pristojnosti podal zaradi dvoma o nepristranskosti odločanja okrožnega sodišča, saj so med toženimi tudi nekateri, ki so nekoč sodili na omenjenem sodišču ali pa so zaposleni v isti sodni stavbi.

Sklicuje se na sodno prakso iz tožbe SDS za odškodnino v isti zadevi. Takrat je vrhovno sodišče odločanje Višjega sodišča v Ljubljani o pritožbi SDS proti prvostopenjski sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča preneslo v reševanje Višjemu sodišču v Mariboru.
 

»Gre za očitno zlorabo procesnih pravic«


Matoz je sodišče o predlogu za prenos pristojnosti obvestil danes prek faksa, nekaj minut pred poldnevom. »Gre za očitno zlorabo procesnih pravic, za razloge, ki jih navaja v predlogu za prenos pristojnosti, je namreč kolega Matoz vedel že ob vložitvi tožbe na ljubljansko okrožno sodišče,« komentira odvetnik Emil Zakonjšek, predstavnik ene od treh odvetniških pisarn, ki branijo toženo tožilko ter sodnike.

Zakonjšek ocenjuje, da razloga za prenos ni. Kako po potekala zadeva naprej, še ni povsem jasno. Morda bo višje sodišče odločilo, da razlogov za prenos prisojnosti na katero drugo okrožno sodišče ni, lahko pa bo razloge, ki jih navaja Matoz potrdilo in bo odškodninska tožba obravnavana na katerem drugem okrožnem sodišču.


Janša zahteva 901.119 evrov


Janša sicer odškodninsko toži državo, tožilko Branko Zobec Hrastar ter sodnike, ki so prvaka SDS v zadevi Patria obtožili in obsodili na zapor. V zaporu je prebil 145 dni, nato pa je ustavno sodišče obsodilno obsodbo razveljavilo, predvsem zaradi ne dovolj konkretiziranih znakov kaznivega dejanja sprejemanja oziroma dajanja obljube nagrade. Zadevo so vrnili v ponovno sojenje, ki pa ga ni bilo, saj je zadeva prej zastarala.

Odškodnina, ki jo zahteva, znaša 901.119 evrov. Državno pravobranilstvo mu je pred tem poslalo poravnalno ponudbo v višini 52.800 evrov odškodnine, torej okoli 364 evrov za dan zapora.

Preberite še:

Komentarji: