Olaf lani prizanesel Sloveniji

Goljufije: Naša država v zgornji polovici članic z nepravilno porabo evropskih sredstev.
Fotografija: Euro denar. Ljubljana, 19. januar 2018 [euro,korupcija,Ljubljana,denar,motivi] Foto Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Euro denar. Ljubljana, 19. januar 2018 [euro,korupcija,Ljubljana,denar,motivi] Foto Leon Vidic/delo

Iz letnega poročila Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf) je razvidno, da v lani zakjučenih primerih ni bilo nobenega iz Slovenije. Pregled za zadnja štiri leta pa kaže, da Slovenija dokaj dobro nadzoruje zlorabe carinskih postopkov, problematično pa je dodeljevanje evropskih sredstev.

Slovenski nadzorni organi in Olaf so v obdobju 2013–2017 pri porabi evropskih sredstev odkrili 298 nepravilnosti in zlorab, katerih skupni znesek presega dva odstotka porabljenih sredstev. To Slovenijo uvršča na dvanajsto mesto neslavne lestvice držav z največ nepravilnostmi in zlorabami.

Med lani zaključenimi preiskavami Slovenije ni. Vključena je bila le v preiskavo tihotapljenja nedovoljenih pesticidov. V letnem poročilu urad navaja, da je lani končal 197 preiskav in izdal priporočila za izterjavo več kot treh milijard evrov v korist proračuna EU. Velik znesek je posledica zaključka nekaterih večjih primerov. Olaf v letnem poročilu opozarja predvsem na korupcijske škandale pri uporabi evropskih sredstev in konflikt interesov pri dodeljevanju ter izkoriščanje nišnih trgov, kjer je konkurenca omejena in je lažje prilagoditi razpise. Povečujejo se tudi nepravilnosti pri uporabi finančnih instrumentov. Pogosto se zlorabe sredstev pojavljajo pri raziskavah v javnih ustanovah.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Eden večjih lani zaključenih primerov je sistem izogibanja carin pri uvozu obutve in oblačil iz Kitajske, kjer se je pri prijavi uvoza uporabljajo zelo nizke cene ali pa izdelke deklariralo kot tranzitne. Olaf ocenjuje, da je bil s temi manipulacijami proračun EU med letoma 2013 in 2016 oškodovan za 1,9 milijarde evrov carinskih prihodkov, za še 3,2 milijarde evrov pa so bile država članice prikrajšane za plačila DDV. Drugi večji zaključen primer je bil izogibanje antidampinških carin na solarne panele. Po navedbah Olafa je bilo okoli 2500 kontejnerjev iz Kitajske najprej poslanih v prostocarinsko cono na Tajvanu, tam pa so jih prepakirali in kot tajvanski izdelek izvozili v Francijo in Belgijo.

Evropski urad za boj proti goljufijam preverja porabo sredstev iz proračuna EU in izogibanja plačilu davkov in dajatev, ki se stekajo v evropski proračun. Olaf je lani začel 215 novih preiskav. Skupaj je imel konec leta 2017 odprtih 362 preiskav. Posamezna preiskava povprečno traja 17,6 meseca, je razvidno iz poročila ustanove. Največ preiskav je s področja porabe sredstev evropskih strukturnih skladov in skupne porabe evropskega denarja.

Komentarji: