Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Opozicija ostro nad Pahorja in njegovo izjavo, da Slovenija ni v politični krizi

Predsedniku države v LMŠ očitajo sprenevedanje, v Levici pretvarjanje, v SAB njegovo izjavo težko razumejo.
Iz opozicije je prišlo tudi mnenje, da je koalicija med Borutom Pahorjem in Janezom Janšo očitno še trdna. FOTO: Leon Vidic/Delo
Iz opozicije je prišlo tudi mnenje, da je koalicija med Borutom Pahorjem in Janezom Janšo očitno še trdna. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
31. 5. 2021 | 19:15
31. 5. 2021 | 19:21
2:29
Poslanci opozicije so danes v izjavah pred DZ komentirali nedeljsko izjavo predsednika republike Boruta Pahorja, da Slovenija ni v politični krizi. Poslanec LMŠ Nik Prebil meni, da se Pahor spreneveda. Po mnenju poslanca Levice Mihe Kordiša se Pahor glede tega pretvarja. Vodja poslancev SAB Maša Kociper pa Pahorjevo izjavo težko razume.

image_alt
Borut Pahor: Slovenija ni v politični krizi


Prebil je povedal, da se predsednik republike spreneveda in ne dohaja več svoje funkcije. »Ker ne samo, da je Slovenija v politični krizi, Slovenija je tudi v politični krizi demokracije kot take. Mislim, da molk predsednika republike v teh časih kaže neko slabo luč in je tudi svojevrstna nevarnost,« je dejal.

Petkovo politično dogajanje je opisal kot »dve simbolični nezaupnici«. Prva je že drugi neuspel poskus razrešitve predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, druga pa množični protesti v prestolnici. Prebil ob morebitnem tretjem poskusu Zorčičeve razrešitve dodaja možnost, da bi v parlament prišel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Po njegovem mnenju bi bila taka gesta pokazatelj Počivalškove podrejenosti predsedniku vlade Janezu Janši.
 

»Predsednik politične krize v državi ne vidi«


FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Po besedah Mihe Kordiša pa koalicija med Pahorjem in Janezom Janšo očitno še naprej ostaja trdna, zato se predsednik republike pretvarja, da politične krize v državi ne vidi, in ne vidi, kako vlada ne uživa zaupanja državljanov. »Ne vidi 40.000 protestnikov na ulici, ne vidi lomastenja po medijih, ki ga sprovaja vlada Janeza Janše. Se pravi, politična kriza v tej državi je,« je povedal Kordiš.

»Izjavo predsednika republike težko razumem, ker so vsa glasovanja ponovno v prejšnjem tednu pokazala, da v tem parlamentu nobena stran nima večine,« pa je izjavila Maša Kociper.

Pahor je ob srečanju s predsednikoma Nemčije in Portugalske na Brdu pri Kranju v nedeljo sicer povedal, da Slovenija ni v politični krizi, ampak v razmerah politične negotovosti. Dodal je, da o usodi vlade odločata vlada in parlament, ne pa predsednik republike.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine