Ostro proti poskusu ukinitve dežurnih zdravnikov

Vlada načrtuje brez javne razprave in usklajevanj z lokalnimi skupnostmi ukiniti dežurnega zdravnika v skoraj 30 občinah. Gre za 330.070 prebivalcev.
Fotografija: Nujna medicinska pomoč spet na udaru. FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Nujna medicinska pomoč spet na udaru. FOTO: Bojan Rajšek

V Skupnosti občin Slovenije (SOS) ostro nasprotujejo poskusu vlade, da brez javne razprave in usklajevanj z lokalnimi skupnostmi, potihoma ukine dežurnega zdravnika v skoraj tridesetih občinah. Da to preprečijo, v SOS napovedujejo uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev.

Predvideno reorganizacijo nujne medicinske pomoči (NMP) pripravlja delovna skupina na ministrstvu za zdravje. V načrtu reorganizacije se močno zmanjšuje število dežurnih mest z zdravnikom.

Takšna reorganizacija pomeni, da navedene občine ne bodo imele več dežurnega zdravnika od 7. do 20. ure, vse noči, vikende in praznike bodo navedene občine brez zdravnika, svarijo v SOS. Občani in občanke bodo s tem prikrajšani za oskrbo v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja, dodajajo, pacienti pa bodo morali zaradi izgube dežurnega zdravnika v času dežurstva na pregled tudi pri drugih, manj nujnih stanjih, namesto v lokalni zdravstveni dom, v oddaljeni urgentni center, kjer bo edino mesto 24-urne oskrbe. Seveda se bo kot posledica ukinitve številnih dežurnih mest gneča na že obstoječih urgencah še dodatno povečala, pacienti bodo čakali na obravnavo še dlje kot do sedaj, so prepričani.

Na kocki življenja več kot 330.000 prebivalcev

V Skupnosti občin Slovenije so v zvezi s predlaganimi spremembami ogorčeni in zgroženi. Gre za 330.070 prebivalcev, ob tega 70.892 starostnikov, katerih zdravstvena oskrba bo v najnujnejših primerih na kocki. »Za občine, občanke in občane, je to nepredstavljiva stvar, ki bo v primeru sprejetja sprememb sistema nujne medicinske pomoči pomenila izgubo marsikaterega življenja. Že samo dejstvo, da se vse navedeno pripravlja po tihem in da naj bi se nameravale spremembe sprejeti brez splošne razprave v javnosti, že v manj kot enem mesecu, je nesprejemljivo«, navaja v imenu svojih članic SOS.

image_alt
Uprli se bodo vsakršnemu ukinjanju nujne medicinske pomoči

V primeru, da bo resorno ministrstvo s predlogi nadaljevalo brez širše javne razprave ali celo sprejelo odločitve brez soglasja lokalnih skupnosti, napovedujejo uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev.

Na Skupnosti občin Slovenije ostro obsojajo tudi navedbe delovne skupine iz predstavitve reorganizacije nujne medicinske pomoči: »Na ta način bomo bistveno zmanjšali začetni odpor manjših lokalnih skupnosti. Že danes te lokalne skupnosti vedo, da v bodoče ne bodo imele ambulantne dežurne službe v nočnem času ter preko vikendov in praznikov. Danes so seveda apetiti veliki, ker lokalna okolja večinoma vse pričakujejo od države. Tako županom ni težko zahtevati vedno več in več.«

Takšna stališča so, glede na to, da gre za zdravje več kot  330.000 ljudi, kratko malo zavržna, so zgroženi v SOS. Poleg tega po njihovem kažejo na »popolno nerazumevanje vloge in pomena občin, saj bi moralo biti jasno, da župani zahtevajo več sredstev za izvajanje nalog, ki jih je občinam z zakonodajo naložila prav država«.

Komentarji: