Otroci odslej na svojem oddelku, ne bodo več zaprti z odraslimi

Želje varuhinje uslišane tik pred koncem mandata: dopoldne so odprli enoto za intenzivno in otroško adolescentno psihiatrijo.
Fotografija: Strokovna direktorica Psihiatrične klinike Blanka Kores Plesničar, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, predsednik državnega zbora Dejan Židan in direktor psihiatrične klinike Bojan Zalar so slovesno otvorili Enoto za intenzivno in otroško adolescentno psihiatrijo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Strokovna direktorica Psihiatrične klinike Blanka Kores Plesničar, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, predsednik državnega zbora Dejan Židan in direktor psihiatrične klinike Bojan Zalar so slovesno otvorili Enoto za intenzivno in otroško adolescentno psihiatrijo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Mladi s težavami v duševnem zdravju ne bodo več hospitalizirani na zaprtih oddelkih za odrasle, pač pa v novi enoti za intenzivno in otroško adolescentno psihiatrijo, ki so jo odprli danes. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer si je torej tik pred koncem mandata oddahnila glede te problematike.

Varuhinja človekovih pravic je konec januarja na odgovorne naslovila zadnji poziv za odprtje omenjene enote. Ocenila je, da so potekli vsi razumni roki za začetek izvajanja nujno potrebne dejavnosti. Vodstvi ministrstva za zdravje in ljubljanske psihiatrične klinike je opozorila, da kršita pravice otrok, ker ne omogočita delovanja enote, ki je imela financiranje programa zagotovljeno že za leto 2017.


Kadrovska stiska


FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Bojan Zalar
, direktor psihiatrične bolnišnice, je za Sobotno prilogo glede zamude povedal, da so v zvezi s tem projektom svoj del dogovora že davno izpolnili. Avgusta 2017 so na svoje stroške obnovili stavbo na Grablovičevi ulici 44 a v Ljubljani (za očesno kliniko), opravili razpise in februarja 2018 zaposlili celoten kader, razen pedopsihiatrov, ki se niso odzvali na noben razpis.

Ob pomanjkanju pedopsihiatrov za dežurstva so se želeli dogovoriti, da bi bili v pripravljenosti lahko tudi tisti psihiatri, ki so vešči obravnave akutnih stanj. Svet za izobraževanje zdravnikov pri Zdravniški zbornici tega ni potrdil, zato bodo morali zdaj v času, ko bodo dežurani specializanti, nadzor nad njihovim delom opravljati pedopsihiatri. Njihovo število naj bi se kmalu povečalo: specializacijo iz otroške in mladostniške psihiatrije trenutno opravlja 19 posameznikov.

V delo nove enote bo vključenih pet pedopsihiatrov, deset medicinskih sester in pet diplomiranih medicinskih sester, psiholog, socialni delavec in administrator. Enoto bo vodila Maja Drobnič Radobuljac, specialistka otroške in mladostniške psihiatrije.


Desetletje opozarjanj


Nussdorferjeva se veseli težko dočakanega odprtja varovanega oddelka: »Kljub pričakovanju je presenečenje, ker se je zgodilo tik pred koncem mojega mandata.«

Vlasta Nussdorfer pozdravlja odprtje varovanega oddelka za otroke in mladostnike s težavami v duševnem zdravju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vlasta Nussdorfer pozdravlja odprtje varovanega oddelka za otroke in mladostnike s težavami v duševnem zdravju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Varuh človekovih pravic je že desetletje opozarjal na neprimerno hospitalizacijo otrok, ki imajo težave v duševnem zdravju in so nameščeni v bolnišnicah skupaj z odraslimi. Zdaj bodo bivali na oddelku z desetimi posteljami, ki je v pritličju poslopja. V prvem nadstropju bo imela prostore enota za adolescentno psihiatrijo, kjer zdravijo mladostnike v srednješolskem obdobju. Letno bodo hospitalizirali okoli 120 otrok.

Na zdravljenje na novi varovani oddelek bodo lahko napotili tudi otroke z duševnimi motnjami do 15. leta starosti, ki jih sicer obravnavajo na pediatrični kliniki. Kadar zaradi agresivnega vedenja ali kakšne druge motnje tam ne morejo zagotoviti varne obravnave otroka, potrebuje ta hospitalizacijo na varovanem oddelku. Takšnih otrok je od pet do deset na leto, ki pa so jih do zdaj vselej napotili na zaprte oddelke za odraslo psihiatrijo.


840 tisočakov – naložba v duševno zdravje mladih


FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Današnje odprtje enote – investicija je vredna 840.000 evrov – bo po besedah varuhinje človekovih pravic pomembno prispevalo k izboljšanju položaja na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov: »Povečala se bo možnost dostopa do pedopsihiatričnih storitev, saj so mnogi, ki so potrebovali ali še potrebujejo ambulantno pedopsihiatrično obravnavo, to prejeli v predolgih intervalih ali celo ostajali brez nje.« Delovanje te enote bo letno stalo 866.295 evrov.

Varuhinja je še opozorila, da otrokom in mladostnikom, ki so še posebej ranljiva skupina in potrebni posebnega varstva in pomoči, duševne težave zelo poslabšajo kakovost življenja in ob neustrezni pomoči močno onemogočajo njihov razvoj. »Nujno je, da so otroci in mladostniki obravnavani na sebi primeren strokoven način in s pristopi, ki so namenjeni njim,« je dan pred odprtjem povedala Nussdorferjeva.

Preberite še:

Komentarji: