Pacienti lahko ponekod že ocenjujejo zdravstveno obravnavo

Spletni portal zVem z anketnimi vprašalniki o zadovoljstvu z zdravstveno obravnavo na voljo za ljutomerski in sežanski zdravstveni dom ter novomeško, trboveljsko in brežiško bolnišnico.
Fotografija: Ministrstvo za zdravje paciente poziva, da najkasneje tri mesece po obisku zdravnika izpolnijo vprašalnik in s tem pripomorejo k zagotavljanju kakovostne zdravstvene obravnave. FOTO: Roman ŠŠipić
Odpri galerijo
Ministrstvo za zdravje paciente poziva, da najkasneje tri mesece po obisku zdravnika izpolnijo vprašalnik in s tem pripomorejo k zagotavljanju kakovostne zdravstvene obravnave. FOTO: Roman ŠŠipić

Ljubljana – Ministrstvo za zdravje pilotno uvaja možnost ocene zadovoljstva z nekaterimi vidiki kakovosti zdravstvene obravnave.

Vprašalnik, ki je objavljen v petih jezikih (slovenščina, italijanščina, madžarščina, angleščina, nemščina), lahko trenutno izpolnjujejo pacienti ZD Ljutomer, ZD Sežana, SB Novo Mesto, SB Trbovlje in SB Brežice. Izpolniti ga morajo najkasneje tri mesece po zdravstveni obravnavi, na voljo pa je prek spletnega portala zVem in zavihka eZdravje (https://zvem.ezdrav.si/e-zdravje) ali spletne strani ustanove, kjer je bil pacient obravnavan. Vprašalnik lahko v imenu pacienta izpolnijo tudi njegovi bližnji oziroma drugi, če pri tem zagovarjajo interese in pravice pacienta.

Za izpolnjevanje ankete, v kateri so nanizane ocene od ena (zelo slabo) do pet (odlično), si je treba vzeti pet minut časa. Vprašanja niso namenjena zbiranju osebnih podatkov, zato imena in priimka ni treba vpisati. Označijo se podatki o starostnem obdobju, spol in stopnja izobrazbe. Pacient lahko označi tudi področja, o katerih meni, da jih je treba izboljšati.

Poročila bodo objavljena na spletni strani ustanove, kjer je bil pacient obravnavan. Podatke bo spremljalo tudi ministrstvo za zdravje. Izpolnjevanje vprašalnika je prostovoljno, gre za pacientovo pravico.

Z vprašalnikom lahko pacient informira izvajalca o tem, kako je bil zadovoljen z zdravstveno obravnavo. »Tako lahko pacienti prispevajo k zagotavljanju kakovostne zdravstvene obravnave,« so sporočili z ministrstva za zdravje. V januarju poteka pilotno uvajanje v ZD Ljutomer, ZD Sežana, SB Novo mesto, SB Trbovlje in SB Brežice. Na podlagi testiranja v pilotu bo pripravljena končna metodologija. Na tej podlagi bo ministrstvo za zdravje pripravilo standardizirane vprašalnike za vse zdravstvene domove in bolnišnice. Pri pripravi smo se posvetovali z vsemi ključnimi deležniki v zdravstvu, pomemben partner je Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije. Projekt se financira iz rednih delovnih nalog ministrstva za zdravje. S tem projektom uresničujejo enega od 15 ukrepov iz Projekta Šilih. Gre za pomemben ukrep, s katerim se vzpostavlja možnost za aktivno sodelovanje uporabnikov zdravstvenih storitev pri vrednotenju sistema zdravstvenega varstva.

Komentarji: