Padavine bodo do noči zajele večji del države

Prihaja občutna ohladitev – jutri čez dan okrog 15 stopinj Celzija. V juliju povsem suhega dneva nad Slovenijo še ni bilo.
Fotografija: Prihaja občutna ohladitev. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Prihaja občutna ohladitev. FOTO: Shutterstock

Ljubljana – Popoldne bo oblačnost naraščala, predvsem na severu bodo nastajale plohe in nevihte, ki bodo zvečer pogostejše. Ponoči bodo padavine od severa zajele večji del države. Pojavljale se bodo tudi nevihte.

Vremenoslovci se glede napovedi za jutrišnjo sredo kot vse kaže (žal) niso zmotili. Čaka nas namreč precejšnja ohladitev, predvsem na severovzhodu države se bodo pojavili močnejši nalivi, ki se bodo čez dan razširili tudi v osrednji del Slovenije. 

Na Agenciji RS za okolje (Arso) tako opozarjajo, da bo padlo med 40 in 70 litri dežja na kvadratni meter, krajevno zaradi nalivov lahko tudi med 80 in 120 litri na kvadratni meter. Sporočili so še, da lahko v noči na sredo hitro in močno narastejo hudourniki in manjši vodotoki predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji, čez dan pa tudi drugod po državi. Ob tem so možna tudi razlivanja vodotokov, so dodali.



Hidrološko opozorilo FOTO: Arso
Hidrološko opozorilo FOTO: Arso


Najvišje dnevne temperature bodo jutri od 15 do 19, ob morju do 25 °C.

Kdaj se bo vreme umirilo? V noči na četrtek, odgovarjajo meteorologi z Arsa. Nestabilno vreme nad našimi kraji je sicer posledica odsotnosti anticiklona, ki bi osušil stalno vlažen zrak, je včeraj dejal Uroš Strajnar z Arsa. 

Vsi nad ohladitvijo najbrž ne bodo navdušeni. FOTO: Shutterstock
Vsi nad ohladitvijo najbrž ne bodo navdušeni. FOTO: Shutterstock


Topleje, a ne več kot 30 stopinj


V nadaljevanju tedna bo po napovedih meteorologov znova topleje, a temperatura večinoma ne bo presegla 30 stopinj Celzija. V prvi polovici julija vročinskega vala tako ne bo.

Letošnje poletje zaznamujejo pogoste krajevne padavine. V meteorološkem poletju, od 1. junija do ponedeljka, so tako na Arsu zabeležili le dva dneva, ko nad Slovenijo niso nastajale padavine. Edina povsem suha dneva sta bila 19. in 20. junij. V juliju povsem suhega dneva nad Slovenijo še ni bilo.

Padavinska slika je zaradi pogostih ploh in neviht pričakovano zelo razgibana. Kljub pogostim padavinam pa je bilo ponekod v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Koroškem, celo manj padavin od dolgoletnega povprečja. V preteklosti so bila posamezna poletja mnogo bolj namočena, poplavljale so tudi večje reke, na primer Mura julija 1972 in Savinja junija 1954, so še zapisali pri Arsu.

Komentarji: