Pahor: Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava

Na odločitev evropske komisije, da ne bo prevzela tožbe zoper hrvaško kršitev arbitražne odločbe, so se že odzvali trije predsedniki.
Fotografija: Tako Pahor kot Cerar sta bila v odzivu na odločitev evropske komisije precej ostra. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Tako Pahor kot Cerar sta bila v odzivu na odločitev evropske komisije precej ostra. FOTO: Matej Družnik/Delo

Bruselj – Predsednik vlade Miro Cerar je danes povedal, da bo vlada v četrtek sprejela odločitev o tožbi Hrvaške pred Sodiščem EU v Luksemburgu zaradi nespoštovanja prava EU v povezavi z neuresničevanjem arbitražne sodbe. Kot je dodal, je koalicija o tem enotna, v sredo pa bo sklical vodje vseh parlamentarnih strank in jih obvestil o vložitvi tožbe.

»Slovenija je začela ta postopek, ker je bila prepričana, da Hrvaška krši ne le mednarodno, temveč tudi pravo EU. Kot vlada lahko vložimo tožbo. Z ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem sem spremljal tožbo, in koalicija si je enotna, da je treba vložiti tožbo pred evropskim sodiščem v Luksemburgu. Ne samo zato, ker se spodobi, da dosežemo nek standard. Iz tega vidika me molk evropske komisije zelo skrbi. EK ne izvršuje svoje dolžnosti. EK je varuhinja pogodb. V tem primeru je politika prevladala nad pravom,« je dejal in dodal: »Vlada bo v četrtek sprejela odločitev, da se tožba vloži. V sredo bom sklical vodje vseh parlamentarnih strank in jih obvestil in jih o tem obvestil. Tožba je pripravljena, potreben je le še prevod v tuj jezik, ki bo vzel dan ali dva.«

S Cerarjem se je strinjal tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez: »Odločitev oziroma neodločitev EK dokazuje prevlado politike nad vladavino prava. Prav je, da Slovenija deluje po pravni poti pred sodiščem EU.«

Pahor: Evropska komisija zamudila priložnost za okrepitev prizadevanja za uveljavitev arbitražne odločbe

Predsednik republike Borut Pahor je v odzivu na današnjo izjavo komisije poudaril, da je Evropska komisija zamudila priložnost, ko bi lahko s svojim mnenjem politično in pravno okrepila prizadevanje za uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

»Razumem, da ima Evropska komisija možnost, in ne dolžnost, da poda svoje mnenje v skladu z 259. členom pogodbe EU. To spoštujem,« je še dodal, kot so sporočili iz njegovega urada.

Kot je še poudaril predsednik republike, je spor glede meje z odločitvijo sodišča rešen, sicer Hrvaška ne bi bila članica Evropske unije, vsebina sporazuma pa ne bi bila del evropskega in mednarodnega prava. Zdaj je med državama samo še spor glede uveljavitve te odločitve.

Borut Pahor: Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava. FOTO: Leon Vidic/Delo
Borut Pahor: Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava. FOTO: Leon Vidic/Delo


Mnenje Evropske komisije bi lahko to uveljavitev pospešilo. To bi imelo večplastne koristne posledice za reševanje odprtih dvostranskih vprašanj med državami v Jugovzhodni Evropi in spoštovanje zavez in sporazumov v zvezi s tem, je dodal.

»Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava ter tako dala jasen signal, da je sporazume in odločitve sodišča potrebno spoštovati,« je poudaril Pahor. Kljub temu je prepričan, da bo prej ali slej meja med sosednjima državama uveljavljena skladno z odločitvijo sodišča.

Komisija je pred tem danes sporočila, da ne bo podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Slovenija in Hrvaška naj poiščeta rešitev, komisija pa je še naprej pripravljena posredovati, so sporočili v Bruslju.

V poslanskih skupinah zaskrbljenost nad odzivom Bruslja

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han se z vložitvijo tožbe strinja. Spomnil je, da so to odločitev sprejeli že pred časom. Prav tako ocenjuje, da bi morala tožbo vložiti aktualna vlada, ki opravlja tekoče posle, saj nove po njegovem prepričanju veliko prej kot septembra še ne bo.

Po besedah začasnega vodje poslanske skupine Levica Mateja T. Vatovca so bili v Levici do tožbe kritični že pred časom, saj ocenjujejo, da ne bo prinesla pozitivnega premika, ampak prej dodatno zaostrovanje odnosov s Hrvaško. »Mislim, da se država stvari loteva na napačni strani,« je ocenil. Po njegovih besedah bi k izboljšanju razmer bistveno bolj pripomoglo, če bi Hrvaško »spustili v schengensko območje«.

Da je arbitraža dejstvo, je spomnil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. »Malo me skrbi stališče Evropske komisije, ki se obnaša zelo mlačno, in tukaj se vidi, da nas je Hrvaška diplomatsko nadigrala,« je dejal. Hkrati se po njegovih besedah v tem kaže »dobra povezava« hrvaškega premierja z vodstvom evropske komisije.

Komentarji: