Pahor je izdal ukaze o odpoklicih in imenovanjih veleposlanikov

Gre za potrditev predlogov odhajajoče vlade o odpoklicih in imenovanjih veleposlanikov Slovenije, ki jim nasprotujejo prihajajoči koaliciji.
Fotografija: Pri imenovanjih najbolj izstopa ime brigadirja Bojana Pograjca za veleposlanika na Poljskem. FOTO: Žibert Damjan
Odpri galerijo
Pri imenovanjih najbolj izstopa ime brigadirja Bojana Pograjca za veleposlanika na Poljskem. FOTO: Žibert Damjan

V uradnem listu je danes objavljenih več ukazov predsednika republike Boruta Pahorja o menjavah slovenskih veleposlanikov. Pahor je izdal ukaz o imenovanju štirih novih veleposlanikov. V Varšavo se po pričakovanjih podaja državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Bojan Pograjc.

V skladu s predlogi vlade, sprejetimi na seji 18. maja, je Pahor dal ukaz za odpoklic veleposlanic in veleposlanikov iz Berlina, Varšave, Tokia, Sofije in Canberre. Vlada je tedaj predlagala tudi odpoklic veleposlanika iz Moskve Branka Rakovca, ki poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan, vendar danes ukaza o njegovem odpoklicu ni v uradnem listu. Vlada je sicer predlagala, da mu ob koncu julija preneha mandat.

Franc But, veleposlanik v Nemčiji, bo odpoklican 31. julija. Na tem mestu ga bo nadomestila Ana Polak Petrič, ki je bila doslej veleposlanica na Japonskem, od koder je pokrivala še Filipine. Iz Tokia bo formalno odpoklicana zadnji dan julija. Boženi Forštnarič Boroje, veleposlanici na Poljskem, ki iz Varšave pokriva še Litvo in Estonijo, bo mandat prav tako prenehal 31. julija. Za novega veleposlanika na Poljskem je bil imenovan Bojan Pograjc.

image_alt
Pahor kljub pozivom, naj tega ne stori, imenoval veleposlanike

Na isti datum bo odpoklican tudi veleposlanik v Bolgariji Anžej Frangeš. Nasledila ga bo Nataša Bergelj. Veleposlanik v Avstraliji Jurij Rifelj, ki iz Canberre pokriva še Indonezijo, Malezijo, Novo Zelandijo in Slovenijo zastopa pri Združenju držav Jugovzhodne Azije (ASEAN), bo odpoklican 13. avgusta.

Gre za potrditev predlogov odhajajoče vlade o odpoklicih in imenovanjih veleposlanikov Slovenije, ki jim nasprotujejo v strankah, ki bodo tvorile naslednjo vlado. V Gibanju Svoboda so predsednika Pahorja pozvali, naj počaka z imenovanji, češ da so novi kandidati preveč politično povezani z dosedanjo vlado, a je Pahor doslej ostal gluh za njihove pozive.

Pri imenovanjih najbolj izstopa ime brigadirja Pograjca, ki bo v skladu s sklepom vlade s koncem maja uradno razrešen s položaja državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, kjer je bil zadolžen za vojaške, obrambne in zunanje zadeve.

image_alt
SDS počne, kar je bilo zanjo leta 2018 neetično

V uradnem listu so bili že 10. maja objavljeni predsednikovi ukazi o odpoklicu dosedanjih veleposlanikov v Italiji, Egiptu, Združenih arabskih emiratih ter na Danskem in Slovaškem. Objavljeni so bili tudi ukazi o postavitvi novih veleposlanikov v Koebenhavnu, Kairu, Abu Dabiju, Bratislavi, v Bruslju in Seulu.

Verjetni prihodnji predsednik vlade Robert Golob je v začetku maja povedal, da bodo, če Pahor teh pozivov ne bo upošteval, sprožili postopke za odpoklic in menjavo nekaterih veleposlanikov.

Predsednik Pahor je sicer tovrstne pozive zavrnil že februarja. Odlog imenovanja kariernih veleposlanikov v okviru redne rotacije bi bil po njegovi oceni neutemeljen in bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije in uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov države v mednarodni skupnosti.

Preberite še:

Komentarji: