Paravojska »obrobnega slovenskega politika« odmevala tudi v tujih medijih

Razkritje, da se v Sloveniji pod vodstvom Andreja Šiška uri paravojaška oborožena skupina, je poskrbelo za naslove v nekaterih tujih medijih.
Fotografija: BBC poroča o Šiškovi paravojski. FOTO: BBC
Odpri galerijo
BBC poroča o Šiškovi paravojski. FOTO: BBC

Britanski BBC, spletni portal EU Observer in avstrijska tiskovna agencija APA so poročali, da je razkritje protimigrantske milice sprožilo alarm in ostre odzive.

Bruseljski spletni portal EUObserver v prispevku z naslovom V srednji Evropi vznikajo protimigrantske milice piše, da so oblasti na Češkem in v Sloveniji sprožile alarm zaradi pojava oboroženih protimigrantskih milic. Spletni portal povzema odzive predsednika Boruta Pahorja in premiera v odhodu Mira Cerarja, da je formiranje oboroženih skupin popolnoma nesprejemljivo in po nepotrebnem zbuja stran in širi sovraštvo.

Novinar EU Observer Andrew Rettman opozarja tudi na protimigrantsko retoriko politikov na Slovaškem in v Sloveniji, kjer je »skrajno desna SDS na junijskih volitvah postala najmočnejša stranka, vendar pa ji ni uspelo dobiti koalicijskih partnerjev za sestavo vlade«.V prispevku z naslovom Zamaskirana milica slovenskega politika sprožila alarm je o urjenju "Štajerske varde" poročal tudi britanski BBC. Dopisnik Guy Delauney povzema odzive najvišjih predstavnikov Slovenije. Slovenski predsednik Borut Pahor je izrazil zaskrbljenost, potem ko so se na družbenih medijih pojavile fotografije o zamaskirani oboroženi skupini pod vodstvom nekdanjega predsedniškega kandidata in skrajno desnega politika Andreja Šiška. Ta napoveduje, da bo njegova skupina varovala javni red in mir, če bo potrebno, predsednik Borut Pahor pa je odločen, da za tako skupino v državi ni prostora, poroča BBC.

Dopisnik BBC Delauney v prispevku tudi navaja, da je Šiško obrobni politik. Njegova stranka je na junijskih parlamentarnih volitvah prejela 0,6 odstotka glasov volivcev. Sebe sicer označuje za domoljuba.

BBC je povzel tudi izjavo strokovnjaka za nacionalno varnost Iztoka Prezlja, da gre brez dvoma za paravojaško enoto ter njegovo oceno, da trenutno Slovenija ni varnostno ogrožena, zato ne vidi potrebe po organizaciji kakršne koli oborožene formacije, poleg vojske in policije.

Andrej Šiško je bil med drugim tudi predsedniški kandidat. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Andrej Šiško je bil med drugim tudi predsedniški kandidat. FOTO: Tomi Lombar/Delo


O razkritju paravojaške Štajerske varde je poročala tudi avstrijska tiskovna agencija APA. Vodja zunajparlamentarne stranke je na lanskih predsedniških volitvah dobil 2,2 odstotka glasov. Na območju Štajerske, ki je tudi trdnjava stranke SDS nekdanjega premierja Janeza Janše, je Šiško prejel okoli šest odstotkov glasov, je izpostavila APA.

Šiško je v ponedeljek dejal, da bo njegova milica zaščitila lani ustanovljeno državo Štajersko. V ustanovitvi paravojaške enote ne vidi nasprotja ustavni ureditvi. Najvišji politiki so se odločno odzvali na razkritje oborožene enote, policija pa zadevo že preiskuje.

V soseščini Hrvaške, v državi članici EU in zveze Nato, je ustanovljena paravojaška formacija, piše danes zagrebški Večernji list v prispevku z naslovom Predsedniški kandidat ima paravojaško enoto. Dodaja, da je slovenska javnost šokirana zaradi tistega, kar se je kot »požar razširilo na družbenih omrežjih« ter da so »slovenski radikalci naleteli na ostre odzive«.

Ne gre za prvo tovrstno zborovanje na evropski celini, nadaljuje časnik, ki omenja vse večje število paravojaških skupin v zadnjih treh letih v Litvi, Rusiji in Ukrajini ter na Poljskem, Češkem in Slovaškem.

Poudarja, da so nekateri med paravojaške organizacije uvrščali tudi Sokolsko gardo, ki jo je leta 2015 ustanovila hrvaška parlamentarna stranka Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB), a nato tudi razpustila. Na čelu HDSSB je obtoženec za vojne zločine Branimir Glavaš, ki je tudi edini poslanec stranke v hrvaškem saboru.

Večernji še spominja, da je Šiško podpiral tudi »borca za južno mejo« Joška Jorasa v času »hrvaško-slovenskih polemik«.

Komentarji: