Po 13 letih odškodnina 853.438 evrov zaradi invalidnosti otroka dokončna

Vrhovno sodišče zavrnilo obnovo postopka postojnske porodnišnice; med naravnim porodom in carskim rezom bi morala porodnica izbirati sama.
Fotografija: V intenzivni negi novorojenčkov in mamic uporabljajo sodobne instrumente. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V intenzivni negi novorojenčkov in mamic uporabljajo sodobne instrumente. FOTO: Leon Vidic/Delo

Polnih 13 let je bilo potrebnih, da je primer zapleta pri porodu v postojnski porodnišnici, po katerem je ostal otrok invaliden, pripeljan do konca. Vrhovno sodišče je zavrnilo obnovo postopka. Tako lahko ostane 853.438 evrov odškodnine z obrestmi vred, ki jih je postojnska porodnišnica izplačala lani, na računu družine.

»Zelo smo zadovoljni, ker se s tem daje vrednost človeku in ne instituciji. To je prva lastovka, upam, da ne zadnja. Bila je napaka in sodišče je temu dokončno pritrdilo, tudi v opomin zdravnikom. Bistveno je, da se je ta kalvarija končala,« je povedala odvetnica prizadete družine Lucija Ušaj

Sodni postopki so trajali deset let. Prvo in drugostopenjsko sodišče sta ugotovila, da ni bilo zdravniške napake, zgodil se je zaplet. Vzrok za odškodninsko odgovornost je bilo nezadostno informiranje porodnice. Porodničar je pravilno ravnal, ko se je odločil za naravni porod, saj je bilo tveganje manjše kot pri porodu s carskim rezom. Ker pa je obstajalo tveganje pri obeh vrstah porodov, bi moral odločitev prepustiti porodnici, je odločilo sodišče. Porodnišnica se je pritožila, češ da je zadeva zastarala, vendar je vrhovno sodišče revizijo zavrnilo.

»Presenečen sem,« je za Delo povedal Aleksander Merlo, direktor porodnišnice, ki z odločitvijo vrhovnega sodišča še ni bil seznanjen. »V državi bi moral biti sklad, iz katerega bi se plačevali taki nesrečni primeri, ne pa da morajo tako dolgo teči sodni postopki. V tem času zdravniške ekipe težko delajo, družina težko živi. Če bo šlo tako naprej, se bodo zdravniki izogibali težjim operacijam. Denar bo iz zdravstva odtekal v roke odvetnikov,« je dejal Aleksander Merlo,
 

Komentarji: