Po dvanajstih letih notarska pisarna Jožeta Sikoška uradno zaprta

Nekdanji notar Jože Sikošek, ki je overil posojilo Dijane Đuđić stranki SDS, napoveduje pravni boj. Odločitev ministrstva za pravosodje je označil kot arbitrarno in samovoljno.
Fotografija: Vse stranke zaprte notarske pisarne se lahko za pojasnila o njihovih zadevah obrnejo na Notarsko zbornico Slovenije. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Vse stranke zaprte notarske pisarne se lahko za pojasnila o njihovih zadevah obrnejo na Notarsko zbornico Slovenije. FOTO: Mavric Pivk

Na podlagi pravne odločbe ministrstva za pravosodje je z današnjim dnem prenehala delovati notarska pisarna ljubljanskega notarja Jožeta Sikoška. Ta napoveduje, da se bo zoper odločbo pritožil, saj jo je označil za samovoljno in arbitrarno. V obvestilu svojim strankam je navedel, da je svoje notarske storitve opravljal vestno in strokovno ter je bil zaradi tega zelo priljubljen. Nezakonitost odločitve ministrstva za pravosodje bo poskušal dokazati z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi.

Notarska zbornica je na podlagi sklepa izvršnega odbora zoper notarja uvedla disciplinski postopek zaradi hujše kršitve zakona. Med spornimi dejanji sta tudi posojilna pogodba v vrednosti 450.000 evrov in sporazum o zavarovanju denarne terjatve, sklenjene med državljanko BiH Dijano Đuđić in stranko SDS. Na podlagi ugotovitev računskega sodišča je bila pogodba zaradi prevelikega zneska nezakonita, Sikošek pa je bil maja lani pravnomočno obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja in pravic.

Sikošek bo danes celoten notarski arhiv, ki obsega več kot 70.000 spisov, v celoti predal Notarski zbornici Slovenije, ki bo določila, kateri notar bo prevzel zadeve. Na pobudo ministrstva za pravosodje je notarska zbornica že februarja uvedla postopek zoper Sikoška, vendar je bil ta junija prekinjen, saj je Sikošek trdil, da je disciplinski postopek zbornice neustaven. Ustavno sodišče je njegovo pritožbo zaradi pomanjkanja pravnega interesa zavrglo.

Omenjeni postopki niso prvi, ki jih je notarska zbornica sprožila proti Sikošku. Zaradi hujše kršitve poslovanja v zadevah, v katerih ni imel zakonskih pooblastil, je ljubljanski notar že plačal kazen v višini 15.000 evrov. V drugi zadevi, kjer je zbornica ugotavljala več lažjih disciplinskih kršitev, pa mu je bila izrečena kazen v skupni vrednosti 5000 evrov.

Vse stranke zaprte notarske pisarne se lahko za pojasnila o njihovih zadevah obrnejo na Notarsko zbornico Slovenije.




 

Preberite še:

Komentarji: