Po Jelovici Otmar Zorn kupil še Pristavo

Razpis: Kot edini ponudnik je državi za propadajočo Pristavo ponudil izhodiščno ceno 1,35 milijona evrov
Fotografija: Otmar Zorn je lani na Bledu kupil hotel Jelovica.
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Otmar Zorn je lani na Bledu kupil hotel Jelovica. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Na razpis za nakup blejske Pristave se je kot edini ponudnik prijavilo podjetje Rikli. Lastniško ga obvladuje Otmar Zorn, ki se uvršča med najpremožnejše Slovence. Za Pristavo je podjetje Rikli ponudilo 1,35 milijona evrov, kolikor je bila tudi izhodiščna cena.

Prodajalec bo s ponudnikom sklenil pogodbo v 15 dneh po končanem javnem zbiranju ponudb, je sporočila Barbara Peternelj z generalnega sekretariata vlade. Dodala je, da je bilo v nasprotju s prejšnjimi neuspelimi razpisi tokrat »precej več« zanimanja za nakup, a so prejeli le eno ponudbo.

Blejska Pristava, ki ima skoraj štiri tisoč kvadratnih metrov notranjih površin, je zadnja leta prazna propadala, pred tem pa so spodleteli številni poskusi njene oživitve. Še v času rajnke Jugoslavije so v njej uredili trgovsko hišo, v njej je delovala fundacija Ciuha, oživljali so jo s festivalom Okarina, tudi domačini so poskusili z raznimi prireditvami, pojavljala se je celo zamisel o selitvi igralnice. Leta 2008 je Pristavo od države skupaj z Vilo Bled vzela v 50-letni najem Sportina Bahtijarja Bajrovića. Tedaj so napovedali celo za 70 milijonov evrov naložb, vendar od načrta ni ostalo nič. Sportina se je zadolžena znašla v primežu bank, tako da je po nekaj letih tako Pristavo kot tudi Vilo Bled vrnila državi.
 

Želeli so si slovenskega investitorja


Od načrtov za oživitev Pristave, nekdanje konjušnice gradu Suvobor (kasneje Vile Bled), ki so jo zgradili v prvi polovici 20. stoletja, ni ostalo veliko in stavba je zadnja leta vidno propadala, kar je država priznala tudi v razpisu. »Objekt že dalj časa ni v uporabi, je nezaseden in potreben nujnih vzdrževalnih del,« piše v razpisu in še, da ima Pristava Bled status registrirane kulturne dediščine, zato je treba za vse posege pridobiti kulturnovarstveno soglasje.

Otmar Zorn je s podjetjem Rikli, ki ga lastniško obvladuje prek podjetja Zorn plus, že lani postal lastnik hotela Jelovica na Bledu. Rikli, d. o. o., je lani ustvaril 160.000 evrov prihodkov. Zorn pravi, da podrobnosti o prijavi na razpis za nakup Pristave ne pozna, ker da se v svojem podjetju ukvarja z industrijsko dejavnostjo, medtem ko se z nepremičninskimi posli ukvarja Aleš Grašek. O načrtih, ki jih ima s Pristavo, nam ga včeraj ni uspelo vprašati, saj je bil po Zornovih besedah na službenem potovanju v tujini.
Blejski župan Janez Fajfar pravi, da si je za Pristavo želel slovenskega investitorja. »Vsakogar, ki bo ohranil lep in dragocen ambient, smo veseli,« je dejal in dodal, da upa, da bo novi lastnik boljši gospodar, kot je bila država.

Komentarji: