Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Po mnenju komisije referendumsko vprašanje o evtanaziji vzbuja več pomislekov

Javnosti je namreč odvzeta možnost, da o vprašanju pri pomoči pri prostovoljnem končanju življenja odloča vsebinsko. Področje odpira možnosti zlorab, menijo.
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
24. 5. 2024 | 13:24
24. 5. 2024 | 13:31
2:15

Komisija za medicinsko etiko je opozorila, da referendumsko vprašanje o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja vzbuja pomisleke. Javnosti je namreč odvzeta možnost, da o vprašanju odloča vsebinsko. Področje odpira možnosti zlorab, menijo, izpostavili pa so tudi neurejenost dolgotrajne oskrbe in paliativne medicine.

image_alt
SDS bi ukinil obvezni prispevek

Komisija za medicinsko etiko meni, da je vprašanje le načelno. Zatrdili so, da odvrača pozornost od uvajanja spremembe, torej nalaganja zdravnikom, da na prošnjo trpečih končajo njihova življenja. »Dilema se bo zreducirala na vprašanje, ali dati parlamentu vnaprejšnje soglasje, da po politični presoji uredi zakon,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Možnosti zlorab

Opozorili so, da sodi Slovenija med države, ki se najhitreje starajo. »Kar je slovenska politika sposobna ponuditi starajočim se, sta pomoč pri samomoru in evtanazija, ki ju po uvedbi ne bo mogoče učinkovito nadzorovati ter odpirata različne možnosti zlorab,« so bili kritični.

Dodali so, da zdravnikov s specializacijo iz geriatrije, torej stroke o boleznih starejših, ni, oddelek za geriatrične bolnike v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pa je podhranjen. »Vsa večletna opozorila javnosti in stroke o ureditvi dolgotrajne oskrbe in paliativne medicine so ob indolenci odgovornih vladnih in drugih služb ostala brez učinka,« menijo.

V stališču so še dodali, da je treba izid referenduma, tudi ob nestrinjanju z njegovim razlogom, spoštovati.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine