Policijski sindikat Slovenije: Vlada stavko še lahko prepreči

Od vlade zahtevajo konstruktiven socialni dialog in rešitev odprtih sporov. Sindikat policistov Slovenije se stavki 11. januarja ne namerava pridružiti.
Fotografija: Na oceno notranjega ministrstva, da je napovedana stavka politično motivirana, v sindikatu odgovarjajo, da ne gre za rušenje vlade in da je njihov sindikat vodil stavke v času različnih političnih opcij (na fotografiji ena prejšnjih stavk mož v modrem). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Na oceno notranjega ministrstva, da je napovedana stavka politično motivirana, v sindikatu odgovarjajo, da ne gre za rušenje vlade in da je njihov sindikat vodil stavke v času različnih političnih opcij (na fotografiji ena prejšnjih stavk mož v modrem). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Za policijsko stavko in njene posledice je odgovorna vlada, ki pa ima do 11. januarja dovolj časa, da stavko prepreči, so prepričani v Policijskem sindikatu Slovenije. Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, lahko vlada stavko prepreči z vzpostavitvijo konstruktivnega socialnega dialoga in rešitvijo odprtih sporov.

Ali ima vlada resničen interes za razrešitev spora, bo po mnenju predsednika sindikata Roka Cvetka jasno v prihodnjih dneh. Kot je povedal, so v sindikatu sklep o aktivnem pripravljanju na stavko objavili tretjega decembra, petega decembra pa so k resnemu pristopu k razreševanju zahtev pozvali tudi predsednika vlade, od katerega do danes niso prejeli odziva.

image_alt
Policijski sindikat Slovenije za 11. januar napovedal stavko

 

Po mnenju sindikata dodatna sredstva niso potrebna


Po oceni sindikata vlada krši stavkovni sporazum iz leta 2018 v zvezi z analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice. Po mnenju sindikata bi namreč morali na podlagi ugotovitev analize, ki jo je izvedla fakulteta za upravo, vsi policisti dobiti višjo osnovno plačo. Kot so povedali, mora vlada stavkovni sporazum upoštevati ne glede na to, ali ji to ustreza. »Vlada ne spoštuje sklenjenih pogodb, kar na drugi strani vsakodnevno pričakuje od vseh drugih državljanov,« so dodali.

Za izpolnitev te zaveze na podlagi sporazuma iz leta 2018 po njihovih navedbah niso potrebna dodatna sredstva, saj se ta gibljejo v okviru trenutno že dodeljenih. Vlada sicer v nasprotju s sindikatom meni, da omenjena analiza ni pokazala, da bi bila delovna mesta policistov sistemsko podvrednotena glede na delovna mesta preostalih uniformiranih poklicev, in da tako ne daje podlag za višje uvrščanje delovnih mest in nazivov policistov v plačne razrede.

Policisti tudi zahtevajo, da jih vodstvo policije, ministrstva in vlada začnejo po večmesečnem opozarjanju »sprejemati kot enakopravnega socialnega partnerja v socialnem dialogu, kot je bilo to uveljavljeno v preteklih letih«. Zahtevajo še razrešitev problematike napredovanja policistov in spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerim bi omogočili kolektivno urejanje pravic uslužbencev.

FOTO: Roman Šipić/Delo
FOTO: Roman Šipić/Delo

 

»Ne gre za rušenje vlade«


Na oceno notranjega ministrstva, da je napovedana stavka politično motivirana, v sindikatu odgovarjajo, da ne gre za rušenje vlade in da je njihov sindikat vodil stavke v času različnih političnih opcij. »Ni pomembno, kdo vlado sestavlja, za nas je pomembno, kdo probleme rešuje,« je poudaril Cvetko.

Odzvali so se tudi na napoved notranjega ministra Aleša Hojsa na twitterju, da bodo s pričetkom stavke na spletnih straneh ministrstva objavili plače policistov po posameznih policijskih upravah in policijskih postajah. V sindikatu poudarjajo, da plače z izpolnitvijo stavkovnega sporazuma nimajo nič skupnega, poleg tega so ves čas javno dostopne. Z izjavo glede plač je po oceni sindikata minister izkazal nepoznavanje stavkovnih zahtev.

V sindikatu so sicer danes pojasnili, da o konkretnih stavkovnih ukrepih še ne morejo govoriti, bodo pa ti prilagojeni takratni epidemiološki situaciji in vsem z njo povezanim omejitvam.

Prav tako še ne vedo, ali se jim bo pri stavki pridružil tudi Sindikat policistov Slovenije, saj jim še niso odgovorili na poziv. Ob tem so dejali, da s svojim pozivom k stavki nagovarjajo vse policiste, ne glede na članstvo v sindikatu.


Minister Hojs ne pristaja na dvig plač


Kot je Hojs dejal v današnji izjavi za medije, ki je sicer potekala v zvezi z vzpostavljanjem avtocestne policije, se z obema policijskima sindikatoma pogovarja, odkar je prišel na ministrstvo in se bo pogovarjal še naprej, a se »sindikatu ne bo pustil izsiljevati«. Po njegovih besedah je sindikat določene sporazume sklenil s prejšnjo vlado, a so vse točke sporazuma, vključno s tisto, ki jo v policijskem sindikatu zdaj izpostavljajo, izpolnili.

»Neodvisna revizija je pokazala, da ni razloga za dvig plač, in kot resorni minister ne morem početi nečesa izven okvirov, ki so se jih dogovorili. Če pa eden od sindikatov sporazum zdaj interpretira drugače, pa boste morali vprašati njih, zakaj je tako,« je še zatrdil notranji minister.

Komentarji: