Policisti na bankah: osumljenci naj bi se okoristili za več kot 850.000 evrov

Po ugotovitvah policistov so osumljeni urejali kredite osebam, ki so bile sicer kreditno nesposobne.
Fotografija: Nekateri deli NLB so pod drobnogledom na podlagi samoprijave. FOTO: Blaz Samec/Delo
Odpri galerijo
Nekateri deli NLB so pod drobnogledom na podlagi samoprijave. FOTO: Blaz Samec/Delo

Ljubljana – Policija v nekaterih bankah po državi danes izvaja več kot 20 hišnih preiskav, ki bodo trajale predvidoma ves dan, je povedala tiskovna predstavnica Maja Ciperle Adlešič. Izvajajo jih na območjih Policijske uprave Ljubljana, Policijske uprave Koper in Policijske uprave Kranj, na lokacijah bank NLB, neuradno tudi v nekaterih drugih bankah. V NLB so povedali, da preiskave potekajo na njihovo prijavo zaradi sumov kaznivih dejanj, ki naj bi jih organizirana kriminalna združba izvajala v škodo NLB in nekaterih drugih bank.

V dosedanji preiskavi je bilo ugotovljeno, da je več povezanih osumljencev urejalo kredite osebam, ki so bili sicer kreditno nesposobni. Trenutno je skupno osumljenih 35 oseb (državljani Slovenije), ki so storili vsaj 31 korupcijskih kaznivih dejanj. Od le-teh je 5 oseb pridržanih in bodo v zakonsko določenem roku privedeni pred preiskovalnega sodnika OS v Ljubljani skladno z dogovorom z državnim tožilcem Specializiranega državnega tožilca, ki vodi in usmerja predkazenski postopek. Protipravno pridobljena premoženjska korist po trenutnih podatkih presega 850.000 evrov. Kriminalisti so preiskavo pričeli v začetku leta 2017 na podlagi prijave fizične osebe in oškodovane banke.

Protipravno pridobljena premoženjska korist po trenutnih podatkih presega 850.000 evrov. Kriminalisti so preiskavo pričeli v začetku leta 2017 na podlagi prijave fizične osebe in oškodovane banke.

...
...


NLB je pred nekaj meseci zaznala nenavadno poslovanje pri nekaterih strankah in zadevo predala policiji, so povedali v NLB. »Današnje preiskave potekajo zaradi naše prijave. NLB s policijo še naprej v celoti sodeluje s ciljem, da bo preiskava uspešno končana, kar je tudi v interesu banke,« so dodali.

Po neuradnih podatkih časnika Finance je policija pridržala dva organizatorja in tri uslužbence različnih bank, ki so več mesecev kreditno nesposobnim osebam urejali posojila s poneverjanjem dokumentacije. Jemali naj bi posojila nižjih zneskov, do 15.000 evrov, večkrat tudi pri več bankah na isti dan. Organizatorja in (nižji) uslužbenci bank naj bi za to jemali provizijo.

Več kot sto kriminalistov in policistov preiskave fizičnih in pravnih oseb opravlja na podlagi izdanih odredb preiskovalnega sodnika. Hišne preiskave se izvajajo zaradi zbiranja dokazov za potrjevanje utemeljenega suma storitve več korupcijskih kaznivih dejanj. Zoper pet osumljencev so policisti že odredili pridržanje, so še sporočili s PU Ljubljana.

Neuradno naj bi preiskave potekale še v poslovalnicah nekaterih drugih bank, med njimi Unicredit banke Slovenija, Banke Sparkasse, pa tudi v Lonu in Delavski hranilnici. Iz Abanke in Addiko Bank so sporočili, da pri njih preiskave ne potekajo, v banki Sparkasse pa navedb ne komentirajo.

Komentarji: