Policisti preprečili kamionski kaos v Kopru

Koprski župan Boris Popovič se očitno ne more dogovoriti z državo o hitrejšem urejanju ceste v Luko, zato je naročil zaprtje glavne ceste za tovornjake v koprsko pristanišče
Fotografija: Tovornjaki povsem razrili cesto v Luko Koper, ker ni bila projektirana za toliko težkih vozil. FOTO: Arhiv Mo Koper/
Odpri galerijo
Tovornjaki povsem razrili cesto v Luko Koper, ker ni bila projektirana za toliko težkih vozil. FOTO: Arhiv Mo Koper/

Koper - Včeraj bi skoraj prišlo do prometnega kaosa v Kopru. Župan Boris Popovič je namreč odločil, da po Bertoški vpadnici, to je glavni dostopni cesti za tovornjake do Luke Koper, ne smejo več voziti tovornjaki, ki so težji od 7,5 tone. Če bi ukrep ostal, bi s tem povzročil kaos - tako na tej vpadnici, kot na cesti skozi Koper, po kateri bi spet morali voziti tovornjaki. Že v eni uri so posegli prometni policisti, ki so zahtevali vzpostavitev prejšnjega stanja.

Razmere na Bertoški vpadnici so iz meseca v mesec bolj kaotične in občinska uprava pa tudi javnost že več kot pol leta opozarjajo na hitro slabšanje razmer na njej. Vse več je udrtin, lukenj in drugih poškodb, ki se jim vozniki skušajo izogniti, da ne bi poškodovali vozil, s tem pa postaja vožnja vse bolj nevarna in škodljiva za vozila. Omenjena cesta ni bila nikoli predvidena ali grajena za tako gost tovorni promet, ker so za Luko tedaj načrtovali neuresničeno Srminsko vpadnico. Po bertoški se vsak dan pelje v povprečju  2.800 težkih vozil. Samo lani je v Luko in iz nje peljalo 610.000 tovornjakov.
 

Tri leta se že dogovarjajo o nujnem posegu na tej cesti


O urejanju Bertoške vpadnice so se pristojni začeli dogovarjati že leta 2015. Leta 2016 so ministsrtvo za infrastrukturo, Direkcija RS za infrastrukturo, Dars in MO Koper (ki je formalno upravljalka te ceste) dogovorili, da občina naroči izdelavo projektne dokumentacije. Za izdelavo te dokumentacije bi potrebovali eno leto, toda trajalo je leto dni, da je država zagotovila občini potrebne podatke za projektiranje. Projekti bodo končani to poletje. Toda občina se je pred časom z ostalimi tremi sopogodbenicami začela pogajati, da bi morali k pogodbi dodati dopolnilo, s pomočjo katerega bi prišli do dogovora o financiranju nujnega začasnega popravila sedanje ceste. Še posebej, ker dograditev širše Bertoške vpadnice še dve leti ne bo uresničena. Kljub dogovoru o dopolnilu k pogodbi pa državne službe tega dopolnila niso pripravile niti podpisale. Župan Boris Popovič se je o tem včeraj poskušal pogovoriti na sedežu Darsa, in ko je zvedel, da aneksa ni, je naročil občinskim inšpektorjem zaprtje Bertoške vpadnice in s tem poti za tovornjake v pristanišče, pa čeprav je vedel, da bo s tem najverjetneje prišlo do kaosa v Kopru.

Kaos so preprečili policisti, ki so cestnemu podjetju CPK naročili takojšnje prekritje novih prometnih znakov. Po neuradnem mnenju  iz občinske uprave so s tem policisti prevzeli odgovornost za razmere na Bertoški vpadnici.

 

Komentarji: