Policisti zoper Jelinčiča zaradi zahteve po delu plače evroposlanca SNS uvedli predkazenski postopek

Zaradi Jelinčičevega kupčkanja je kandidat SNS Gregor Preac že odstopil od boja za evropski parlament.
Fotografija: Zmago Jelinčič je menda od Preaca zahteval določen kos plače, če bi bil ta izvoljen v evropski parlament. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič je menda od Preaca zahteval določen kos plače, če bi bil ta izvoljen v evropski parlament. FOTO: Blaž Samec/Delo

Gregor Preac je uradno odstopil od kandidature za evropskega poslanca na listi SNS. O razlogih za svoj odstop je povedal: »SNS je bila doslej vsaj po programu na papirju edina evroskeptična stranka v Sloveniji. Oziral sem se na program, ne pa tudi na moralo SNS in Zmaga Jelinčiča, kar je bilo zmotno. Gospod Jelinčič je ob morebitni izvolitvi od evropske poslanske plače zahteval 500 evrov za stranko, tisoč evrov zase.«
 
Razlogi za odstop od napovedane kandidature so po Preačevih besedah tako »kupčkanje, nepredvidljivost, morebitna podkupljivost Zmaga Jelinčiča«, čeprav je Preac vseskozi verjel, »da bo vsaj tokrat za evropske volitve ideja o evroskepticizmu in boju proti centralizaciji Evropske unije pred denarjem, pohlepom ter malimi strankarskimi in osebnimi interesi«.

Gregor Preac naj bi bil nosilec liste SNS na prihajajočih volitvah. FOTO: Osebni arhiv
Gregor Preac naj bi bil nosilec liste SNS na prihajajočih volitvah. FOTO: Osebni arhiv

 
Gregor Preac naj bi bil nosilec liste SNS na prihajajočih volitvah. Je novinar, pisatelj, popotnik, ki se je z Jelinčičem pred tremi meseci dogovoril, da bo na evropskih volitvah 26. maja kandidiral za stranko SNS. »S poslanskimi vprašanji in svojim poznavanjem politične problematike sveta in Slovenije sem pomagal SNS,« je v sporočilu za javnost povedal Preac.

Zdaj je dejal, da njegova etika in integriteta ne moreta podpreti potez, ki jih je vlekla stranka SNS oziroma njen predsednik Zmago Jelinčič. Jelinčič je namreč menda ob morebitni Preačevi izvolitvi v evropski parlament od njega zahteval določen kos plače.


Kaj pravi Zmago Jelinčič?


»Najbrž je opazil moje začudenje in se ustrašil, da ne bo imel kontrole nad financami niti za pisarno evropskega poslanca (okrog 20.000 evrov na mesec, kar je 1,2 milijona evrov v petih letih mandata), ter mi čez noč sporočil, da bo sam kandidiral kot prvi na listi SNS, med vrsticami pa, da me ne potrebuje več,« je povedal Preac.

Na Preačeve navedbe se je za Delo odzval tudi prvak SNS Zmago Jelinčič. Dejal je, da je za stranko razumljivo zahteval denar, kar je logično – tudi predvolilna kampanja je namreč prinesla določene stroške. Je pa predsednik SNS zanikal, da bi od Preaca zahteval denar zase. Kot nam je povedal, je Preacu nekoč v šali dejal, da bo »njemu dal plačo, zase pa obdržal jurja«. Jelinčič je pri tem še povedal, da Preac takrat, ko so potekali ti dogovori, sploh še ni bil član stranke.

Gregor Preac je odstopno izjavo z liste SNS podpisal včeraj.

Komentarji: