Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Predsednik Borut Pahor po cepljenju z AstraZeneco: Zaupam znanosti

S cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca so se cepili predsednik RS, premier, predsednik državnega zbora in predsednik državnega sveta.
Predsednik RS Borut Pahor. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Predsednik RS Borut Pahor. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA, Ka. M., A. I.
19. 3. 2021 | 13:55
19. 3. 2021 | 17:36
4:28
Potem ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) ugotovila, da je cepivo podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, v Sloveniji danes nadaljujejo cepljenje z njim. Med drugim so se cepili predsednik republike Borut Pahor, premier Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik DS Alojz Kovšca.

»Danes sem se cepil, ker želim prispevati k temu, da je epidemije čim prej konec. Zaupam znanosti in strokovnjakom, ki nas pozivajo, naj se cepimo,« je po cepljenju na twitterju zapisal predsednik Pahor. Prav tako je cepivo označil za glavni faktor sprememb v boju proti novemu koronavirusu. 

Prepričan je, da se bo tudi v Sloveniji cepilo dovolj ljudi, da se bomo za dan državnosti skupaj veselili na številnih slovenskih trgih, morda še vedno na razmeram primeren način. A na podlagi tega, kar sliši od strokovnjakov, je skoraj prepričan, da bomo temu priča. Ob tem je spomnil, da je prva pošiljka cepiva prišla v Slovenijo 26. decembra lani, na državni praznik dan samostojnost in enotnosti. Njegova novoletna želja pa je bila, »da bi državni praznik, 30. obletnico ustanovitve in razglasitve lastne države konec junija letos praznovali skupaj, da bi bili zbrani na Trgu republike ali na Kongresnem trgu, vsepovsod po naši domovini, da bi bili priče koncu te epidemije in vrnitvi v normalno življenje«.

»Mislim, da se ta novoletna želja lahko izpolni,« je dejal predsednik Pahor. A je »verjetno na predvečer tretjega vala« vse pozval, da smo pripravljeni na to, da bo to še enkrat zahtevna preizkušnja, ki pa jo bomo zmogli, ker je že sedaj med nami prevladovala solidarnost in dovolj strpnosti, da razumemo tudi razdražljivost, naveličanost, tesnobo, skrbi. Iz številnih pogovorov tudi ve, da so med nekaterimi ljudmi pomisleki glede cepljenja. »Te pomisleke je treba spoštovati in jih je treba nagovarjati z argumenti in upati, da bodo slišani,« je še dodal predsednik.

Premier Janez Janša na cepljenju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Premier Janez Janša na cepljenju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Predsednik DS Alojz Kovšca je po cepljenju dejal, da je cepljenje potekalo hitro in neboleče, počutijo se dobro, so jih pa seznanili tudi z morebitnimi reakcijami po cepljenju. »Če je dobro za ljudi, je dobro tudi za oblast in obratno, če je dobro za oblast, je najbrž dobro tudi za ljudi,« je dejal Kovšca.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, se je politični vrh danes cepil skladno z državno strategijo cepljenja, ki jo je sprejela vlada. Osnovni cilj strategije cepljenja je zmanjšati umrljivost zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem ter omogočiti vnovični zagon gospodarstva ter znova vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in preostale dejavnosti, ki so zaradi krize omejene.

»Samo z zaščitnimi ukrepi namreč ni mogoče dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom sar-cov-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi,« so zapisali. Do precepljenosti populacije pa je še vedno treba upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

Predsednik DS Alojz Kovšca. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Predsednik DS Alojz Kovšca. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Poleg omenjene četverice so se danes cepili tudi nekateri drugi politiki, med njimi minister za finance Andrej Šircelj, minister za obrambo Matej Tonin in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, pa tudi generalni direktor policije Anton Olaj, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, so zapisali v sporočilu na vladnih spletnih straneh.

V Sloveniji so cepljenje s cepivom podjetja AstraZeneca začasno prekinili pred tremi dnevi po zgledu drugih držav. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, so bili strokovnjaki v Sloveniji vseskozi prepričani, da je to cepivo varno, kar potrjuje tudi včerajšnja odločitev pristojnega evropskega regulatorja. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine