Pooblaščena skupina Knovsa neuradno danes na Sovi, NPU in GPU

Nadzor bi se lahko med drugim nanašal na kadrovanja in domnevna ravnanja vlade pri delovanju teh organov.
Fotografija: Pooblaščena skupina naj bi opravljala nadzor tudi na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Pooblaščena skupina naj bi opravljala nadzor tudi na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. FOTO: Leon Vidic/Delo

Pooblaščena skupina Knovsa naj bi po neuradnih informacijah STA opravljala nadzor na Sovi, Generalni policijski upravi in Nacionalnem preiskovalnem uradu. Za zdaj uradnih informacij ni, glede na pretekle vsebine na komisiji DZ zadnje mesece pa bi se lahko nadzor nanašal med drugim na kadrovanja in domnevna ravnanja vlade pri delovanju teh organov.

Pooblaščeno skupino, ki naj bi opravljala nadzor na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) ter Generalni policijski upravi (GPU) je parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) imenovala na današnji seji, ki je bila ob 12. uri, sledi iz sklica seje.

Pooblaščena skupina Knovsa je sicer opravila nenapovedani nadzor na Sovi tudi 15. oktobra. Preverjala je gradivo, ki se nanaša na naznanilo kaznivega dejanja v zadevi Farrokh, na morebitne notranje pritiske vodstva Sove na zaposlene ter na morebiten vpliv drugih organov na delovanje Sove v tej zadevi.

Opozicija sicer vladi Janeza Janše že dalj časa očita politično kadrovanje v represivnih organih. Ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu pa med drugim tudi očitajo, da je dajal usmeritve in obvezna navodila generalnemu direktorju policije. V vladi očitke zavračajo, prav o kadrovanju pa je na zahtevo opozicije v ponedeljek potekala tudi izredna seja DZ.

Preberite še:

Komentarji: