Množica protestnikov pozvala k predčasnim volitvam

V Ljubljani se je po neuradnih podatkih zbralo med 20.000 in 40.000 protestnikov, med njimi tudi predstavniki sindikatov.
Fotografija: Ocene glede števila udeležencev protesta se gibljejo med 20 in 40 tisoč. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Ocene glede števila udeležencev protesta se gibljejo med 20 in 40 tisoč. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V petek so v prestolnici potekali množični protesti, ki so se jih poleg običajnih kolesarskih protestnikov udeležili še sindikati, okoljevarstveniki ter protestniki iz vrst študentov, upokojencev, akademske sfere, glasbeniki in kulturniki na splošno, podprle pa so jih tudi nekatere opozicijske stranke.



Dogajanje so na terenu spremljali Delovi novinarji Tina Lešničar, Mirt Bezlaj in Borut Tavčar.

20.50 Z vzkliki »stop janšizmu, volitve zdaj« se je protest zaključil. »Hvala vsem, ki ste prišli z vseh koncev Slovenije. Se vidimo naslednji petek,« se je poslovil Jenull. Čez nekaj minut je promet spet normalno stekel.

20.30 Premier Janez Janša se je na twitterju odzval na današnji protest. Zapisal je, da je razširjati covid-19 z množičnimi neprijavljenimi zborovanji ob več kot potrjenih 300 okužbah na dan in v tretji najbolj okuženi regiji v državi zločin. Dodal je, da je svoboda izražanja in zbiranja ustavna pravica, ki pa se po ustavi lahko tudi omeji z zakonom.

20.00 Med dolgimi govori se je množica precej razredčila.

19.50 »Ogrožena je osnovna človečnost, izrazito jih moti vse inovativno. Posebej jih moti kultura. Moti jih, da sploh razmišljamo. Vztrajati moramo in ostati budni. Ne vulgarno neotesani, kot so oni. Ostanimo budni!« je pozval predsednik ZRC SAZU Oto Luthar.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Ta vlada bo padla, a to ni rešitev, težava je stara trideset let. Demokracijo si je treba zaslužiti vsak dan posebej. Nič nam ne bo dano. Kje je ta vlada dobila mandat? Pri verolomnih poslancih, ki bi jih zamenjali, če bi jih lahko. Hočemo sistem, kjer bo vsaj polovica poslancev izvoljena neposredno in bo mogoče verolomne poslance odpoklicati,« je dejal sociolog in filozof Emil Milan Pintar.

Oblast ne sliši, ko opozarjamo na socialni dialog. Sliši samo sebe. Sprejemajo se zakoni, ki koristijo samo elitam. Zakon o demografskem skladu ima nastavke za razprodajo slovenskih družb. O tem zakonu naj odloči ljudstvo na referendumu. Luke ne damo! je zbrano množico nagovorila Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

»Vlada je postavila študente v obupen položaj. Znanje naj bo dostopno za vse. Zahtevamo povratek na fakultete. Izgubili smo študentsko delo. Potrebujemo dolgoročno strategijo. Nove študentske domove,« so opozorili študenti, ki so napovedali okupacijo študentskega kampusa, in skandirali: »Če ŠOU ne pade, študentstvo propade.« Študentski funkcionarji so se nato zaklenili v kampus, študenti pa so plezali prek ograje. Študentski funkcionarji so na notranji strani kampusa zlomili kljuko, toda študenti so vseeno vdrli. Približno sto jih je okupiralo kampus. Izobesili so zastavo Radia Študent. Nato je prišla policija in študenti so se razbežali. Okupacija se je končala.

FOTO: Mirt Bezlaj
FOTO: Mirt Bezlaj


Študenti so vdrli v kampus. FOTO: Mirt Bezlaj
Študenti so vdrli v kampus. FOTO: Mirt Bezlaj


19.40 Na protestu je vseh pet sindikalnih central, njihovi predstavniki imajo nagovor. »Če delavci ne moremo sodelovati v dogovorih, to ni partnerstvo. Dokler ne bo enakopravnega dialoga, bomo na ulicah tudi mi. Nočemo postati Madžarska, kjer so sindikati potisnjeni v kot,« je dejal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

19.25 Neoznačen – očitno policijski – kombi dogajanje snema povsem od blizu.

Transparent s protivladnega protesta. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Transparent s protivladnega protesta. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


19.20 S policijske postaje Ljubljana voznike v Ljubljani obveščajo, da je zaradi protestnega shoda trenutno onemogočen promet v križišču Celovške in Tivolske ceste. Voznike zato pozivajo, da se izognejo vožnji po glavnih cestah proti centru mesta.

19.05 Ocene glede števila udeležencev protesta se gibljejo med 20 in 40 tisoč.

18.38 Začenja se premik po Čopovi ulici. Na križišču s Slovensko cesto so protestniki zavili desno. Pot so nadaljevali po Gosposvetski in Bleiweisovi cesti. Pred kopališčem Ilirija ima koncert Jani Kovačič. Med drugim je zaigral kultno pesem Revolucija, ljudje plešejo in pojejo skupaj z njim. Po njegovem nastopu sta na oder prišla Nikolovski in Jadranka Juras.

18.35 »Ker so ulice, ceste in trgi naši, se ne bomo utesnjevali. Ustanovimo nov Trg republike, kajti Trg republike je tam, kjer so ljudje. Zasedimo ulice, ne gremo na Trg Republike,« je pozval Jaša Jenull.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


18.20 »Oseminpetdeset tednov že opozarjamo na zlorabo oblasti, napade na medije, okoljevarstvenike in delavce. Po vsej Sloveniji. Vsepovsod živi upor in Janeza Janšo je strah. Strah lastnega ljudstva, ker sedemdeset odstotkov ne želi in ne podpira te vlade. Strah ga je, ker ve, da nas ni zastrašil in da se ne bomo predali. Že to je zmaga. Ta vlada bo padla. Ljudstvo ima oblast in danes združeno ljudstvo zahteva samo eno: Volitve zdaj,« je dejala sindikalistka Tea Jarc.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


18.15 Prešernov trg in okoliške ulice so že nabito polne. Število protestnikov se skokovito povečuje iz minute v minuto. Zdi se, da bo tokratni protestni shod res najbolj množičen. Že zdaj se je po oceni naših novinarjev zbralo vsaj 10.000 ljudi.

18.00 Kot je bilo napovedano, so na protest prišli tudi sindikati javnega sektorja.

Med protestniki je bilo tudi več sindikalistov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Med protestniki je bilo tudi več sindikalistov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


17.50 Pred sedežem Univerze v Ljubljani so se zbrali študenti, ki opozarjajo na njihovo neustrezno obravnavo med epidemijo. Policisti so nekaj posameznikov hoteli legitimirati, vendar jim niso povedali, kateri prekršek so storili. Med študenti so se še posebej osredotočili na Luko Stegneta, ki je študentski govorec na današnjem protestu.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Ker jim študenti niso hoteli pokazati dokumentov, so jim grozili, da jih bodo odvedli na policijsko postajo. Študenti so se najprej upirali, nato pa je ponje prišla marica. Pod prisilo so se uklonili in pokazali dokumente. Policisti jim jih sprva niso hoteli vrniti, nato pa so si premislili in odšli drugam. Študentom bodo naložili kazen zaradi oviranja policijskega postopka, čeprav jim niso povedali, kateri prekršek so storili.

FOTO: Mirt Bezlaj
FOTO: Mirt Bezlaj


17.40 Policija je po zvočniku še pred začetkom shoda opozarjala, da gre za neprijavljen shod.

17.35 Za zdaj je še vse mirno. Trg republike je do polovice zagrajen, varuje ga veliko število policistov. Prvi protestniki s plakati so sicer že tu.


Pooblaščena skupina Knovsa obiskala Sovo


Predsednik komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec (SD) je v izjavi novinarjem pojasnil, da je Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) in Generalno policijsko upravo (GPU) obiskala njihova pooblaščena komisija, da bi »povprašali o dejavnostih, ki jih ti dve službi vodita glede za danes napovedanih protestov v Ljubljani«. Kot je povedal, si sicer želijo, da bi bili protesti mirni. »Ljudje izražajo svoje družbeno-politično prepričanje v spoštovanju drug do drugega, tako protestniki do policistov kot policisti do protestnikov,« je dodal.

Spomnil je na številne »pritožbe državljanov, ki so dosegle tudi člane Knovsa. Zato smo se danes želeli prepričati, ali Sova in policija delujeta v skladu s svojimi pristojnostmi«.

Po njegovih pojasnilih so imeli člani pooblaščene komisije kar nekaj vprašanj v povezavi z dogodki na preteklih protestih. »Želeli smo predvsem povprašati o vtisih, ki se ustvarjajo med prebivalstvom, in s tem zmanjšanem zaupanju v policijo, predvsem kar se tiče uporabe posebnih ukrepov policije,« je dodal. Nemec je ob tem omenil »represijo, ki jo v zadnjem času pred kamerami uporablja policija do državljanov«.

Matjaž Nemec. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Matjaž Nemec. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Glede dela policije je člane Knovsa zanimalo predvsem, ali je bila policija deležna kakršnih koli navodil politike o tem, kako ravnati na današnjem protestu. Predvsem jih je zanimalo, ali se odnos policije do protestnikov v zadnjih mesecih spreminja. »Na policijo namreč padajo številni očitki o obravnavi,« je še spomnil.

Poleg tega so od policije želeli izvedeti, kako bodo postopali v primeru morebitnih ekscesov na današnjih protestih. Kot je poudaril Nemec, je 95 odstotkov udeležencev protestov miroljubnih. »Dobili smo določene odgovore," je dejal Nemec, kakšne, pa ni razkril.

Glede na sklepe pooblaščene komisije bo morala Sova v roku sedmih dni pripraviti podrobno poročilo o svojih aktivnostih pred, med in po protestih, pa tudi o tem, kakšne aktivnosti je izvajala v zvezi z današnjimi protesti, je pojasnil Nemec. »Na podlagi svojih pristojnosti bo Knovs danes in v prihodnjih dneh podrobno spremljala delovanje Sove in policije v odnosu do reda in miru ter človekovih pravic do protesta in izražanja svobodne volje. Zelo podrobno poročilo Sove bomo lahko prebrali v naslednjih 10 dneh, ko se bomo lahko tudi prepričali, ali so se na terenu kakor koli angažirali do ali preko svojih pooblastil. Enako velja tudi za policijo,« je še dodal.
 

Del opozicije v podporo današnjim protestom, nekateri se jim bodo pridružili


Večji del opozicijskih strank z ostro kritiko vladne politike podpira proteste. V Levici in LMŠ napovedujejo, da se bodo protestov tudi sami udeležili. V Levici so sicer protestirali tudi proti ograji, ki je že postavljena na Trgu republike.

»Trg republike - tako kot vsi drugi trgi v Sloveniji - ni ne vladni ne opozicijski, pač pa skupen. Trg je mesto, kjer mora biti po ustavi v vsakem primeru in trenutku ljudem zagotovljeno svobodno združevanje, svobodno nasprotovanje in izrekanje mnenja o vladni politiki,« je bil v izjavi novinarjem na Trgu republike jasen koordinator Levice Luka Mesec.



A vlada Janeza Janše je po njegovem mnenju s to ograjo pokazala, da niso le ljudje tisti, ki vladi ne zaupajo več, pač pa vlada radikalno ne zaupa ljudem. »Vladna politika je tista, ki se ljudstva boji,« je prepričan Mesec. Zato v Levici napovedujejo udeležbo na današnjih protestih. »Vsakič, ko se pojavijo ograje, je treba zavzeti stran. Našo stran poznate: smo in bomo vedno na stani ljudstva,« je še dejal in pozval na proteste tudi državljane.

Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Udeležbo na protestih napovedujejo tudi v LMŠ. Na vprašanje, ali se mu protesti ne zdijo sporni z epidemiološkega vidika, je poslanec LMŠ Robert Pavšič v današnji izjavi v DZ odgovoril z oceno, da politika epidemijo covida-19 zlorablja za vse možne izgovore. Danes epidemiološka slika ali stanje v državi po njegovem mnenju ne odraža epidemije, ampak odnos te vlade do epidemije in vsega dogajanja. »Videli smo, kaj vse so uporabili in sprejeli medtem, ko naj bi se borili z epidemijo. Mene niso prepričali in ljudi, ki bodo danes prišli na ulice, tudi ne,« je dejal Pavšič.

Sicer pa ugotavlja, da je že vreme takšno, da koronavirus pojenja, kar kaže tudi statistika. »Vse pojenja, razen poteze in grobosti te vlade,« ugotavlja poslanec.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi v DZ ugotavljal, da bo zunaj protest, obenem pa so na dnevnem redu današnje seje DZ točke, ki razburjajo tudi javnost. Poslanci bodo namreč obravnavali koalicijski predlog za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča. Po Hanovem mnenju je kot politik danes modro biti tiho in predvsem poslušati ljudi. »S tem bomo tisti, ki smo odgovorni politiki, največ naredili,« je prepričan.

V SD sicer proteste podpirajo in pozivajo, naj bodo mirni. Poslanska skupina SD se jih ne bo udeležila organizirano, »če bo kdo šel, dobrodošel«. »Dokler bom v parlamentu, bom poskusil tukaj izraziti svoje stališče. Ko bom v civilni družbi, pa bom šel tudi na proteste,« je dodal Han. Po njegovih ocenah mora sicer veliko število protestnikov vplivati tudi na dogajanje in razmerja v DZ.

»Ljudje ne protestirajo, ker jim je dolgčas, ampak ker so razočarani nad delom politike in ukrepi. Odgovorna politika jih mora slišati,« meni.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Predsednico SAB Alenko Bratušek žalosti, da se morajo ljudje v Sloveniji odpraviti na ulice, da pokažejo nestrinjanje z vsem. Jih pa razume, saj so po njenih ocenah nezadovoljni ob vsem dogajanju v državi. »Vlada jih je imela priložnost slišati, a očitno jih ne in danes bo dobila ure, dve ali tri resnice,« je v izjavi dejala Bratuškova.

Poudarila je, da v SAB podpirajo mirne proteste, prepričani pa so, da morajo to ostati protesti civilne družbe in se jih stranka zato ne bo udeležila. Prepričana pa je, da bo med protestniki veliko članov stranke SAB.

Na vprašanje, ali zaradi epidemioloških razmer ni to neodgovorna poteza, je odgovorila, da tu trčimo na nov problem, saj vlada sama ne spoštuje svojih pravil. Če bi spoštovali vladni semafor glede ukrepov, ki je dolgo veljal, smo po besedah Bratuškove v zeleni fazi in težav ne bi bilo več. Dodala pa je, da mora vsak na protestih poskrbeti za svoje zdravje in zdravje vseh drugih.

Preberite še:

Komentarji: