Poslanci z medsebojnimi očitki o otroški srčni kirurgiji

Očitki letijo tudi na to, da sklicatelji seje, SDS in NSi, na račun bolnih otrok pridobivajo politične točke.
Fotografija: Ministrica Milojka Kolar Celarc FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Ministrica Milojka Kolar Celarc FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Poslanci so se sestali na izredni seji, na kateri razpravljajo o razmerah v otroški srčni kirurgiji. Sklicatelji seje, SDS in NSi, ministrici v odhajanju Milojki Kolar Celarc in vladi očitajo neukrepanje oziroma nezadostno ukrepanje na tem področju. Nasprotno pa letijo očitki, da sklicatelji seje na račun bolnih otrok pridobivajo politične točke.

Poslanka SDS Jelka Godec je v imenu predlagateljev seje dejala, da so od vlade oziroma koalicije pričakovali, da se bo na nacionalni problem, ki je nastal z odhodom še zadnjih otroških kardiologov iz UKC Ljubljana, primerno odzvala in razložila, kako naprej.

»Obljubljali ste rešitve, obljubljali ste nov nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, ki naj bi začel delovati s 1. majem, vendar ni,« je opozorila in dodala, da ostajajo nerešena številna vprašanja tako glede otroške srčne kirurgije v prihodnje kot tudi glede nacionalnega inštituta. Po njenem mnenju je najbolj žalostno to, da je vlada dopustila, da so razmere v zdravstvu najbolj eskalirale ravno na področju zdravljenja najmlajših bolnikov.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je zatrdila, da program otroške srčne kirurgije poteka varno in kontinuirano, UKC je prejšnji teden sklenil pogodbe o sodelovanju s strokovnjaki iz Hrvaške in Češke, že dlje časa sodelujejo tudi s šestimi češkimi otroškimi srčnimi kirurgi. Tako se vsebinsko v obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami ni nič spremenilo.

Je pa pozivala poslance, naj odgovornim za progam otroške srčne kirurgije dovolijo, da opravijo svoje delo strokovno, odgovorno in v miru. Sodijo pa naj jih po rezultatih zdravljenja, ne pa po medijskem in političnem linču. Strinja se tudi z vsemi, ki pozivajo politiko, naj se ne vmešava v strokovne zadeve, sploh pa ne v predvolilnem času.

Poslanka SD Bojana Muršič je poudarila, da je odgovornost politike, da o tej temi razpravlja preudarno. V SD podpirajo predstavljene aktivnosti ministrstva in pristojnih v UKC glede otroške srčne kirurgije, da razmere v nacionalnem inštitutu pripeljejo v položaj stabilnega, kakovostnega in varnega zdravljenja.

Po mnenju poslanke Levice Violete Tomič ta seja ne bo prispevala popolnoma nič k razrešitvi težav pri obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Politični pritisk na ljudi, ki se zdaj trudijo rešiti problem, lahko po njenem mnenju položaj kvečjemu poslabša. Predlagateljem seje, zlasti SDS, je očitala, da so oni del vzroka za težave v otroški srčni kirurgiji, saj da so bili na oblasti v času, ko so se težave začele, in tudi pozneje.

Tudi vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je dejala, da je meja med skrbjo za javni interes ter nespodobnim in zavržnim poizkušanjem pridobitve političnih tok na račun bolnih nevarna in skrajno občutljiva. Dodala je, da so se težave na otroški srčni kirurgiji začele leta 2007, v času prve vlade Janeza Janše, vse od takrat pa teh problemov ni uspelo rešiti nobenemu vodstvu UKC in nobeni vladi.

Po mnenju Mateja Tonina (NSi) pa Slovenija potrebuje dobro otroško srčno kirurgijo na domačih tleh. Politika je dolžna in zavezana, da vzpostavi vse potrebno za vzpostavitev takšnega centra, je prepričan. Ukrepi, ki jih je predstavilo vodstvo UKC Ljubljana na tem področju, po njegovi oceni pomirjajo, da gredo zadeve naprej, a je to daleč od končne rešitve. Se mu pa postavljajo številna vprašanja glede delovanja nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Poslanec Desusa Tomaž Gantar meni, da je naloga Kolar Celarčeve, da do imenovanja nove vlade stori vse, da bo nacionalni inštitut resnično začel svoje delo in da bo tudi v vmesnem obdobju za vse te bolnike in otroke dobro poskrbljeno. A ob zadnjih odhodih nekaterih strokovnjakov po njegovem mnenju ostaja bojazen, da se bo v sedanjih razmerah zelo težko našlo vse ustrezno usposobljene zdravnike in druge člane zdravstvenih timov.

Komentarji: