Požar v obratu Fragmata v Podskrajniku pri Rakeku je pod nadzorom (VIDEO)

Zagorel je glavni stroj v samem proizvodnem obratu, požar je zaenkrat pod nadzorom. Poškodovanih ni bilo, škoda še ni znana, požar trenutno gasi vsaj 200 gasilcev.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Okoli 20. ure je v industrijski coni Podskrajnik na Rakeku zagorel obrat podjetja Fragmat. Nad tovarno in okolico se je začel valiti gost črn dim. Kot je za STA dejal župan občine Cerknica Marko Rupar, je zagorel glavni stroj v samem proizvodnem obratu. Požar je zaenkrat pod nadzorom. Poškodovanih ni bilo, škoda še ni znana. Požar gasi vsaj 200 gasilcev, je ocenil Rupar.

PGD Rakek vse občane poziva, da zaradi gorenja stiropora in gostega dima zaprejo vsa vrata in okna. FOTO: bralka Veronika
PGD Rakek vse občane poziva, da zaradi gorenja stiropora in gostega dima zaprejo vsa vrata in okna. FOTO: bralka Veronika


Tovarna Fragmat se med drugim ukvarja z izdelavo izolacijskih plošč. Zagorel je glavni stroj v samem proizvodnem obratu, požar pa se je nato razširil na skladišče. Po besedah Ruparja je zadeva zelo problematična, predvsem zaradi nevarnega plina.
»Požar je zaenkrat pod nadzorom, aktiviranih pa je šest, sedem gasilskih zvez, vmes so tudi gasilci iz Postojne in Vrhnike,« je pojasnil župan. »Težava je v tem, da se požaru zaradi nevarnega plina ne da približati brez dihalnih aparatov,« je dejal Rupar in pri tem dodal, da so trenutno v uporabi vsi dihalni aparati, kar jih premorejo gasilska društva, ki sodelujejo v intervenciji.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Škoda zaenkrat še ni znana, je povedal Rupar. V času, ko je prišlo do požara, je bilo v obratu pet delavcev, ki so se pravočasno rešili in s seboj vzeli nekaj stvari, ki so bile še posebej kritične zaradi možnosti nastanka eksplozije.

Cerkniški župan je pri tem opozoril še na gost dim, ki se vali s kraja požara. »Okoliške prebivalce smo preko lokalnega radija in facebooka že obvestili, da naj se ne zadržujejo zunaj in naj zaprejo okna, ker se dim vali v smeri s Podskrajnika poti Rakitni, čeprav tam že izgublja koncentracijo.«

FOTO: Infografika Delo
FOTO: Infografika Delo


Potrebe po evakuaciji lokalnega prebivalstva zaenkrat še ni, so pa v stiku z Agencijo RS za okolje (Arso) glede nadaljnjih ukrepov. »Če bo šlo s tem tempom naprej, v petek otroci v Cerknici ne bodo morali v šolo,« je dejal.

Obrat se sicer nahaja v središču industrijske cone, a je gasilcem že uspelo zavarovati sosednje stavbe, še dodaja Rupar.

Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, so bili o požaru obveščeni okoli 20.15. Na kraj požara je bilo napotenih tudi več policistov, ki so zavarovali območje. Na policiji prav tako lokalne prebivalce opozarjajo, da naj se po nepotrebnem ne zadržujejo zunaj in ne hodijo v bližino prizorišča ter naj zapustijo območje požara, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Podobno je sporočil PGD Rakek, ki vse občane poziva, da zaradi gorenja stiropora in gostega dima zaprejo vsa vrata in okna. Tudi PGD Cerknica je na svojem facebook profilu objavilo obvestilo za krajane, v katerem svetujejo, da se v času, ko je v zraku prisoten črn dim, zadržujejo v zaprtih prostorih. »Zapustite jih šele, ko se dim poleže. Dim je rezultat požara v tovarni, ki vsebuje strupene kemikalije. Te so prisotne v dimu in dražijo dihala ter kožo. Ko bo ozračje vidno čisto, vam priporočamo, da vso zelenjavo in ostale pridelke pred uporabo temeljito očistite ali jih raje zavržete,« so zapisali.

V Begunjah pri Cerknici so takšni delci padali z neba. Foto Grega Predanič
V Begunjah pri Cerknici so takšni delci padali z neba. Foto Grega Predanič


TV Slovenija je poročala, da so na prizorišču že predstavniki Agencije za okolje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.







Ste bili tam? Pošljite nam fotografije.

Komentarji: