Pred poslanci zakon o vladi, se obeta nova blokada?

Če bi SDS res vložila predlog za posvetovalni referendum, potem Robert Golob gotovo ne bo mogel do vlade do 3. junija oziroma vsaj ne v napovedani obliki.
Fotografija: Poslanci se bodo danes sestali na prvi izredni seji. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Poslanci se bodo danes sestali na prvi izredni seji. FOTO: Črt Piksi/Delo

»Ob 10. uri imamo sestanek poslanske skupine in takrat se bomo odločili, kaj bomo storili,« pravi Danijel Krivec, vodja poslancev SDS, glede vprašanja, ali bodo proti predlagani noveli zakona o vladi vložili predlog za posvetovalni referendum. O takšni možnosti so po naših informacijah v dosedanji koaliciji že razpravljali. Krivec nam je sicer zatrdil, da oni ne.

V SDS predlogu sicer nasprotujejo, saj da tri nova ministrstva prinašajo finančne posledice, zato so včeraj na splošnem odboru predlagali tudi več amandmajev, a so bili zavrnjeni. Danes naj bi sprva poskusili znova z vlaganjem amandmajev.

Če bi SDS res vložila predlog za posvetovalni referendum, potem Robert Golob prav gotovo ne bo mogel do vlade do 3. junija oziroma vsaj ne v napovedani obliki. Ob sodelovanju predsednika republike Boruta Pahorja bi Golob sicer lahko počakal tudi na 30-dnevni rok, po katerem je mogoče referendumski predlog zavrniti in sprejeti spremembe, sicer bi moral vlado najprej sestaviti po veljavnem zakonu. Po njegovi izvolitvi – glasovanje bo o tem predvidoma prihodnjo sredo – mora namreč najpozneje v 15 dneh predlagati imenovanje ministrov.

Državni zbor bo ob obravnavi zakona o vladi danes opravil še splošno razpravo o noveli zakona o RTV Slovenija, ki jo je vložila SDS. S tem pa so začasno ustavili obravnavo novele, ki so jo za njimi vložili poslanci nastajajoče koalicije. Pričakovati je, da bo predlog SDS že danes končal svojo parlamentarno pot.

image_alt
SDS in NSi v masovno vlaganje zakonov, poteze koalicije blokirane

Preberite še:

Komentarji: