Predsednik republike v parlament poslal tri imena za sodnike v Luksemburgu

Predsednik republike Borut Pahor je v državni zbor posredoval predlog za izvolitev dveh kandidatov za mesti sodnikov na splošnem sodišču Evropske unije.
Fotografija: Število sodnikov na Splošnem sodišču – to skupaj s Sodiščem (Court of Justice) tvori Sodišče EU – se je povečalo s 47 na skupno 54, a Slovenija trenutno nima nobenega od dveh svojih sodnikov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Število sodnikov na Splošnem sodišču – to skupaj s Sodiščem (Court of Justice) tvori Sodišče EU – se je povečalo s 47 na skupno 54, a Slovenija trenutno nima nobenega od dveh svojih sodnikov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru posredoval tri predloge kandidatov za dve mesti sodnika na splošnem sodišču EU v Luksemburgu. Za prvo mesto Klemena Podobnika, za drugo mesto pa Nino Savin Bossière in Jureta Vidmarja.

Kandidati za obe mesti sodnikov se bodo še pred odločanjem v državnem zboru, kjer je za imenovanje potrebnih 46 poslanskih glasov, predstavili javnosti na javni predstavitvi v predsedniški palači. Sledi še zaslišanje pred tako imenovanim Odborom 255, ki po 255. členu pogodbe o delovanju EU ocenjuje primernost predlaganih kandidatov za sodnike Sodišča EU.

Obe mesti, ki pripadata Sloveniji, sta trenutno nezasedeni, saj je pristojni odbor v Bruslju zavrnil Marka Pavliho, dosedanjega sodnika Mira Preka pa so že pred tem zaustavili očitki nekdanje sodelavke.

Preberite še:

Komentarji: