Prenovljena lekarna Mirje, darovalec pa pozabljen

Lekarna je po šestih letih propadanja dobila novo podobo.
Fotografija: Prenovljena lekarna Mirje.
Odpri galerijo
Prenovljena lekarna Mirje.

Čeprav je Bohinc z darovanjem prostorov naredil hvalevredno potezo, prenovljena lekarna ne bo nosila njegovega imena. Za to si je zaman prizadeval Paul T. Stuller, solastnik v stavbi, kjer ima sedež tudi njegovo podjetje Baron & Baron. V Lekarni Ljubljana se za preimenovanje niso odločili, češ da ima lekarna že od leta 1948 ta naziv, kar zagotavlja boljšo prepoznavnost med meščani. Vendar ta naziv zadnjih šest let ni pomenil nič, saj lekarna ni delovala.

Ohranjen star inventar.
Ohranjen star inventar.

 

Za prenovo 300 tisočakov


Nepretrgoma je bila odprta od leta 1931 do 2011, ko so jo zaradi obnove zaprli. O tem, kako so odtlej prostori klavrno propadali in kako mačehovski odnos do podarjene dediščine so v tem obdobju izkazovali njeni gospodarji, smo v Delu pisali januarja 2016. Čudili smo se, da je fakulteta za farmacijo leta 2010 za 220 tisoč evrov kupila še sosednje prostore, potem pa tudi te, z izgovorom, da se zaradi neurejene etažne lastnine ne da nič narediti, prepustila zobu časa.

V zadnjih mesecih so nekdanje lekarniške prostore v velikosti 166 kvadratnih metrov končno odrešili prahu, pajčevin in vlage. Lekarna Ljubljana je s soglasjem fakultete za farmacijo vanje vložila skoraj 300 tisoč evrov (brez davka). Del teh sredstev bodo kompenzirali z najemnino za prostore, ki jo plačujejo fakulteti. Ta znaša 10 evrov na kvadratni meter, skupaj torej okoli 1700 evrov na mesec.

Prenovljeni so vsi prostori. Antikvintete Trop so restavrirale originalno, več kot sto let staro pohištvo in del opreme. V lekarni sta urejena tudi dva prostora, namenjena izvajanju študentske prakse fakultete za farmacijo. Pri obnovi je sodeloval zavod za varstvo kulturne dediščine.

Stullerjevo podjetje pa je že pred časom obnovilo bakreni napis Lekarna iz leta 1931 na pročelju ter reliefa hišnih zaščitnikov Eskulapa in Hygieie.

Komentarji: