Papež pred božičem obsodil pohlep

Božič, dan ljubezni in miru naj postane doživetje in realnost vsakega prebivalca tega modrega planeta.
Fotografija: Patriarh v Jeruzalemu Pierbattista Pizzaballa. FOTO: Hazem Bader/AFP
Odpri galerijo
Patriarh v Jeruzalemu Pierbattista Pizzaballa. FOTO: Hazem Bader/AFP

Papež Frančišek je med današnjo zgodnjo polnočnico pred božičem obsodil pohlep, katerega glavne žrtve so po njegovih besedah šibki in revni. Maši v baziliki svetega Petra je po dveh božičih, ki so ju zaznamovali pandemični ukrepi, prisostvovalo 7000 vernikov, še dodatnih 3000 pa jih je obred spremljalo na Trgu svetega Petra.

Ob koncu leta, ki ga je zaznamovala vojna v Ukrajini, je 86-letni papež molil za otroke, še posebej za tiste, ki odraščajo v vojnih razmerah in revščini, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem je obsodil pohlep tistih, ki so lačni denarja in moči. Človeštvo, ki nenasitno išče denar, moč in užitek ne pušča prostora ranljivim, je poudaril v svoji pridigi.

Papež Frančišek je večino maše sicer preživel sedeč ob oltarju zaradi zdravstvenih težav s kolenom. Argentinec na čelu Rimskokatoliške cerkve je dejal, da tudi Jezus ni bil rojen v izobilju in pri tem poudaril, da je ravno zaradi tega lahko prišlo do izraza pravo bogastva življenja.

Papeževa polnočnica, ki jo je letos tako kot pretekli dve leti obhajal že ob 19.30, je sicer eden glavnih dogodkov v uvodu v slovesnosti ob božiču, drugem največjem krščanskem prazniku, ko se verniki spominjajo Jezusovega rojstva.

Polnočnice pred nedeljo

Na predvečer božiča, ki ga bodo kristjani obeležili v nedeljo, bodo po številnih cerkvah potekale polnočnice. Z njimi bodo verniki pričakali rojstvo svojega ustanovitelja, Jezusa Kristusa. Slovenski škofje so v poslanici pred božičem vsem zaželeli blagoslovljene praznike, ob tem pa izpostavili upanje, ki ga prinaša Jezusovo rojstvo. »Tako kot rojstvo otroka pomeni upanje za družino, tako božje rojstvo pomeni upanje za celotno človeštvo,« so zapisali. Vsem so zaželeli, naj jim božič utrdi vero, prinese mir, veselje in novo upanje.

V Izraelu in Palestini so se danes začele božične slovesnosti. Tradicionalna procesija v Betlehem je iz Jeruzalema krenila opoldne po lokalnem času, vodil pa jo je poglavar katoliške cerkve v Svet deželi Pierbattista Pizzaballa. Izraelsko ministrstvo za turizem je sporočilo, da pričakujejo okoli 120.000 romarjev z vsega sveta.

Minuli dve leti so slovesnosti potekale pod strogimi omejitvami zaradi novega koronavirusa, zato se jih turisti in tuji romarji niso mogli udeležiti. Trg pred Baziliko Jezusovega rojstva v Jezusovem rojstnem kraju Betlehemu na Zahodnem bregu, kjer bo Pizzaballa danes tudi obhajal polnočno mašo, krasi ogromno božično drevo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Betlehemu na okupiranem delu Zahodnega brega. FOTO: Hazem Bader/AFP
V Betlehemu na okupiranem delu Zahodnega brega. FOTO: Hazem Bader/AFP

Patriarhi in voditelji cerkva v Jeruzalemu so v božični poslanici izrazili obžalovanje zaradi vse pogostejših napadov na kristjane, diskriminacije in zmanjševanja števila krščanskega prebivalstva.

»Tako brezvoljno ozračje je povzročilo pomanjkanje upanja, zlasti med našo krščansko mladino, ki se v deželi svojih prednikov počuti čedalje bolj nezaželeno,« piše v sporočilu cerkvenih voditeljev. Delež kristjanov v Sveti deželi namreč še naprej upada. Med približno petimi milijoni Palestincev na Zahodnem bregu in v Gazi sta manj kot dva odstotka kristjanov. Po zadnjih podatkih izraelskega statističnega urada v Izraelu sicer živi okoli 185.000 arabskih kristjanov.

Božič nas spodbuja, da ljubezen delimo z našim bližnjim

Evangeličanski škof Leon Novak je v poslanici poudaril, da se svet podobno kot za časa Jezusa tudi danes nahaja v kritičnih razmerah. Mnogo družin mora zaradi vojne, lakote ali naravnih katastrof zapustiti svoje domove. »Božič nas spodbuja, da izkazano ter bogato izlito ljubezen delimo z našim bližnjim; da smo človeku ljubi,« je dodal.

»Ali ni bistvo Božiča v tem, da odpremo svoje srce ter vrata našega doma za Kristusa ter sočloveka v stiski? Naj se naša srca na božič napolnijo s Kristusovo ljubeznijo, usmiljenjem, mirom da postanemo sočloveku v stiski ljubi in dobri domačini,« je zaželel škof.

Božič kot praznik miru in ljubezni po Novakovih besedah govori o prihodu Odrešenika kot majhnega nebogljenega otroka na ta svet. »Da bi obvarovala otrokovo življenje, sta bila Marija in Jožef zaradi težkih geopolitičnih razmer in preganjanja prisiljena zbežati v tujo deželo. Pozneje Jezus v svojem delovanju, čeprav se svet še vedno ni spremenil na boljše, vedno znova poudarja pomen ljubezni,« je zapisal. Podobno se svet po njegovi oceni tudi danes nahaja v kritičnih razmerah.

Poslanico je končal s švedsko otroško molitvijo za otroke in dodal: »Naredi, da jim bomo mi ponudili in postali topel dom ter zavetje. Božič, dan ljubezni in miru naj postane doživetje in realnost vsakega prebivalca tega modrega planeta.«

Dobro sodelovanje

V imenu Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji je zaželel zdravo, mirno ter ljubezni polno Gospodovo rojstvo vsem bratom in sestram v binkoštno-evangelijski, reformirani, rimokatoliški in pravoslavni Cerkvi. Z odprtimi rokami je pozdravil pripadnike judovske in muslimanske skupnosti, s katerimi smo povezani po očaku Abrahamu.

Otroci, zdravi in še bolj bolni, najbolj željno pričakujejo Božička. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Otroci, zdravi in še bolj bolni, najbolj željno pričakujejo Božička. FOTO: Voranc Vogel/Delo

»Srčen pozdrav velja vsem nezaželenim in izobčenim, vsem tujcem, oslabelim in osamljenim, vsem družinam v ljubečih in v nemirnih odnosih. Pisana in za nas kristjane učlovečena Božja beseda naj nas povezuje, Gospodova ljubezen in njegov mir pa naj bosta vedno z nami,« je sklenil.

Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je ob božičnih praznikih kataloškim vernikom in Slovenski škofovski konferenci zaželel blagoslovljen božič ter obilo zdravja, sreče in miru. Kot je zapisal v voščilu, bo iztekajoče se leto zaznamovano kot leto dobrega sodelovanja med Katoliško cerkvijo in Islamsko skupnostjo v Sloveniji.

V Veliki Britaniji tudi predbožični dan mineva v znamenju stavk

V Veliki Britaniji, ki je v zadnjih dneh in mesecih v primežu stavkovnega vala, se danes nadaljuje stavka uslužbencev mejnih organov na britanskih letališčih. Tem so se pridružili tudi železniški delavci in še nekateri drugi javni uslužbenci. Zaradi stavk prihaja tudi do zgodnjega zaprtja nekaterih železniških prog in ohromitev v prometu.

Tudi v Ukrajini je želja zlasti mir. FOTO: Sergei Supinsky/AFP
Tudi v Ukrajini je želja zlasti mir. FOTO: Sergei Supinsky/AFP

Strahovi pred kolapsom na britanskih letališčih in dolgimi čakalnimi vrstami pri kontroli potnih listov se na olajšanje potnikov v petek večinoma niso uresničili, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ob odsotnosti stavkajočih uslužbencev mejnih organov, ki bodo stavkali vse dni do konca leta z izjemo 27. decembra, je namreč na pomoč priskočilo vojaško osebje.

Preberite še:

Komentarji: