Provokacija ali varovanje hrvaškega morja?

Istrska policija: Ni šlo za okvaro navigacije, ampak za redno varovanje in nadzor meje
Fotografija: Hrvaški policijski čoln Krapanj, med patruljiranjem v spornem območju Piranskega zaliva. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Hrvaški policijski čoln Krapanj, med patruljiranjem v spornem območju Piranskega zaliva. Foto Uroš Hočevar

Piran – »To je nepotrebno zaostrovanje in kršitev dobrososedskih odnosov med državama,« se je po nedeljskem vplutju hrvaškega policijskega čolna tik pred Piran na včerajšnje poročanje Dela odzval zunanji minister Miro Cerar in napovedal diplomatsko noto Hrvaški.

To je intenzivna provokacija, nespoštovanje mednarodnega prava in prava EU, kršitev schengenske meje, in to države, ki bi rada postala članica schengenskega območja, je za Delo izjavil minister Cerar. »Takšno ravnanje je neevropsko in slab zgled tudi za sosednjo regijo Zahodnega Balkana, saj se od držav, ki vstopajo v EU, pričakuje spoštovanje mednarodnega prava. Hrvaška je najslabši možen zgled, ker tega ne spoštuje. Sklicevanje na pokvarjeno navigacijo je izgovor,« je ocenil Cerar in dodal, da o takih primerih neimplementacije arbitraže Slovenija obvešča evropsko komisijo.Včeraj pol ure po Cerarjevi izjavi pa so nam s policijske uprave iz Pulja odgovorili na dan prej postavljeno vprašanje, kaj so počeli hrvaški policisti tako blizu Pirana (2,5 kilometra od arbitražne meje) in ali drži neuradna informacija o pokvarjeni navigaciji. Zapisali so, da so uslužbenci pomorske policije v nedeljo »opravljali redne naloge s področja varovanja in nadzora državne meje na območju hrvaškega teritorialnega morja. Vaša neuradna informacija o okvari satelitske navigacije je lahko le posledica nesporazuma, saj ni bilo nobene okvare.«

Hrvaški policijski čoln Krapanj, med patruljiranjem v spornem območju Piranskega zaliva. Foto Uroš Hočevar
Hrvaški policijski čoln Krapanj, med patruljiranjem v spornem območju Piranskega zaliva. Foto Uroš Hočevar


Več medijev je omenilo verjetnost, da je šlo v tem primeru za odgovor hrvaških organov na nedavno odločitev koprskega sodišča, ki je kaznovalo hrvaškega ribiča zaradi več storjenih kršitev v slovenskem morju.

Preberite še:

Komentarji: