Radio Študent ostal brez zadostnih sredstev za nemoteno delovanje

Študentski poslanci so potrdili proračun ŠOU, ki za delovanje Radia Študent namenja le 84.000 evrov, za tretjino manj od minimuma za neokrnjeno delovanje.
Fotografija: Najstarejši neodvisni radio v Evropi je na robu propada. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Najstarejši neodvisni radio v Evropi je na robu propada. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Poslanci študentskega zbora so potrdili letni proračun Študentske organizacije v Ljubljani (ŠOU) in tako razdelili 2,9 milijona evrov. Svojemu zavodu Radio Študent (RŠ) so namenili 84.000 evrov, kljub temu da so predstavniki RŠ opozarjali, da za nemoteno nadaljnje delovanje radia potrebujejo vsaj 120.000 evrov na leto, kolikor jih je zavod prejel lani. Zavod Šolt je ostal brez postavke v proračunu in bo prisiljen v odcepitev od ŠOU.

Poslanci so se sicer odločili, da bodo predstavitve delovanja zavodov in njihovih finančnih potreb preložili na prihodnjo sejo. Z njimi se bodo torej seznanili šele po tem, ko bodo že odločili o njihovem financiranju. Poslanci opozicijske skupine Zagon so opozarjali na številne nepravilnosti, tako na kršitve pravilnikov organizacije kot na sporne finančne pogodbe ŠOU z nekdanjimi študentskimi funkcionarji ter izdatno financiranje množice študentskih društev, ki so jih ustanovili poslanci skupine Povezani. 

image_alt
Nov predsednik, stare prakse


​Na več kot pet ur trajajoči seji so poslanci koalicijskih strank Modro za študente in Povezani, ki ŠOU obvladujejo že več mandatnih obdobji, tako rekoč brez vsebinske razprave blokovsko glasovali proti vsem predlogom opozicije, ki je poskušala zagotoviti boljše financiranje nekaterih zavodov in opozarjala na sporne prakse organizacije.
 

​Radio Študent obsojen na životarjenje


Matjaž Zorec, odgvorni urednik Radia Študent. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Matjaž Zorec, odgvorni urednik Radia Študent. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Zavod Šolt, k študentom nudi dostopne izobraževalne tečaje, v proračunu nima predpostavke. Direktor ŠOU Andrej Klasinc je pojasnil, da z zavodom sklepajo pogodbo o razhodu. Opozicija je sicer opozorila, da študentski zbor o razhodu z Zavodom ni glasovala. Gre za še en zavod, ki tako v kratkem ne bo več v lasti študentov. RŠ se je tej usodi po javnem pritisku na ŠOU sicer uspelo za zdaj ogniti, pa vendar 84.000 evrov, kolikor jih je organizacija namenila za njegovo letno delovanje, še zdaleč ne zadošča za delovanje radia v enakem obsegu kot doslej, je za Delo pojasnil odgovorni urednik RŠ Matjaž Zorec. »Radio je s tem obsojen na životarjenje in eksistencialno negotovost,« je ocenil urednik. 

image_alt
Potrjevanje direktorja ŠOU spremljajo očitki o kršitvah


Predsedstvo ŠOU nižanje financiranja nekaterih zavodov upravičuje s padcem prihodkov. Študentska organizacija se namreč financira pretežno s pobiranjem koncesijskih dajatev od dela prek študentskih napotnic. Ker je študentskega dela zaradi epidemije manj, je proračun letos nižji od lanskega za dober milijon evrov. Vendar pa je govorec RŠ Rasto Pahor opozoril, da je zategovanje pasu izrazito neenotno. Medtem ko je RŠ za svoje delovanje prejel tretjino manj sredstev kot leto prej, Šolt pa bo prisiljen zapustiti »družino ŠOU«, je zavod Kampus, ki zaradi epidemije že leto dni tako rekoč ne obratuje, vodijo pa ga nekdanji študentski poslanci študentski funkcionarji, prejel kar 325.000 evrov.

Preberite še:

Komentarji: