ŠOU je RŠ dal ultimat: Odidite sami, sicer vas prodamo

ŠOU moti kritično poročanje o delovanju organizacije, zato so Radiu Študent dali na voljo tri dni časa, da se odločijo, ali bodo odšli sami ali jih odprodajo.
Fotografija: Novega predsednika ŠOU Klemna Petka moti »neobjektivno« poročanje Radia Študent o delovanju ŠOU. FOTO: ŠOU
Odpri galerijo
Novega predsednika ŠOU Klemna Petka moti »neobjektivno« poročanje Radia Študent o delovanju ŠOU. FOTO: ŠOU

Novoizvoljeno vodstvo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) je vodstvu Radia Študent (RŠ) na sestanku 5. januarja dalo ultimat – RŠ naj sam preneha biti zavod pod okriljem ŠOU, sicer njegove formalne ustanoviteljice, ali pa ga bodo prodali. Za razmislek so jim dali na voljo tri dni, rok poteče danes. 
 
Direktorica RŠ Ana Kandare je za Delo dejala, da je rok treh dni nerazumno kratek in da v tem času možnosti in posledic takšnih odločitev ni mogoče pretehtati. 120.000 evrov, ki jih je lani ŠOU namenil za delovanje največje in najstarejše neodvisne študentske radijske postaje v Evropi, sicer predstavljajo le približno četrtino sredstev RŠ, a s tem bi radio izgubil status študentskega programa posebnega pomena, odtegnitev temeljnega vira financiranja pa »bi ogrozila strukturo financiranja, ki primarno izhaja iz sofinanciranja številnih domačih in evropskih projektov«, je v izjavi za javnost danes opozorilo vodstvo RŠ. 

 

Kazen za kritično poročanje, finančna kompenzacija za pozitivno

 
ŠOU je sicer že konec prejšnjega leta iz predloga letnega proračuna v celoti črtal financiranje RŠ ter spremenil pravilnik, ki ga je obvezoval, da za delovanje RŠ nameni najmanj štiri odstotke svojega letnega proračuna. Kot argument za prenehanje financiranje RŠ je predsednik ŠOU Klemen Petek navedel, da RŠ o ŠOU »ne poroča objektivno« in organizacijo celo »blati« ter da je nekaj posamičnih honorarnih sodelavcev RŠ na volitvah v ŠOU kandidiralo na opozicijskih listah. »Pripravljen sem vložiti veliko truda v to, da se RŠ in ŠOU razideta,« je na seji dejal Petek. 

image_alt
ŠOU bi prenehal financirati delovanje Radia Študent

 
Andrej Bole, nekdanji študentski funkcionar in po mnenju poznavalcev dogajanja v ŠOU siva eminenca študentske koalicijske stranke Povezani, o čigar sumljivih poslih s ŠOU so že pred leti pisali na portalu Pod črto, je na sestanku petega januarja vodstvu RŠ celo »ponudil finančno kompenzacijo za pozitivno poročanje o ŠOU«, nam je dejala Kandarova. 
 
»Motita jih, skratka, kritično poročanje in demokratična opozicija,« so v izjavi za javnost danes zapisali pri RŠ. Na naša vprašanja so nam iz ŠOU poslali le njihovo javno objavo, v kateri med drugim piše, da »primarni cilj organizacije ostaja ohranitev osnovnih dejavnosti«, a da so »pogovori z vodstvi posameznih zavodov še vedno v teku, zato ne želimo komentirati posledic odločitev, ki še niso bile dokončno sprejete«.

Preberite še:

Komentarji: