Razpis za pol milijona hitrih testov bodo ponovili

Nobena prijava na razpis ni ustrezala vsem pogojem, nujno potrebnih hitrih testov še nekaj časa ne bo.
Fotografija: V številnih okoliških državah hitre teste množično uporabljajo že mesece. FOTO: Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
V številnih okoliških državah hitre teste množično uporabljajo že mesece. FOTO: Miguel Medina/AFP

Na ministrstvu za zdravje navajajo, da nobena od ponudb, ki so jih prejeli na javno naročilo za nakup 500.000 hitrih hitrih antigenskih testov, ni izpolnjevala zahtevanih kriterijev. Javnega naročila zato niso oddali, pač pa ga bodo ponovili ter ga predvidoma zaključili konec prihodnjega tedna, so sporočili z ministrstva.

Ministrstvo je 2. decembra prek sistema e-javnega naročanja povabilo 27 potencialnih ponudnikov k oddaji ponudbe za dobavo hitrih testov po ceni največ pet evrov za kos. Vrednost naročila - šlo je za postopek s pogajanji brez predhodne objave - je znašala do 2,5 milijona evrov. Dan pozneje »je bilo dodano, glede na izkazan interes, še 12 ponudnikov, torej skupno 39 potencialnih ponudnikov,« so pred dnevi navedli na ministrstvu. Od njih je ponudbo oddalo 19 podjetij.

image_alt
Prvi hitri antigenski testi v državi do 11. decembra


Ponudniki so morali k ponudbi predložiti vzorce za ponujene teste, od 19 ponudnikov je to storilo 13 ponudnikov, so danes sporočili na ministrstvu.

Ministrstvo je po pregledu prejetih ponudb in predloženih vzorcev ugotovilo, da pri sedmih ponudbah predloženi vzorci ne odgovarjajo tehničnim zahtevam, »ker ekstrakcijski pufer ni že odmerjen v vsaki ekstrakcijski epruveti za analizo posameznega vzorca, kar je bil izrecen pogoj.«

Pri petih ponudbah ponujeni kontrolni material ni imel CE oznake, kar je obveza glede na določbe zakona o medicinskih pripomočkih.

Tako so ponudnika, ki je izpolnjeval vse zahteve iz dokumentacije, pozvali, naj poda novo ponudbeno ceno. A je ta ena presegala pogojevano najvišjo ceno pet evrov na test z DDV, zato javno naročilo ni bilo oddano, so pojasnili na ministrstvu.
Zagotovitev nabave hitrih antigenskih testov je sicer, kot navajajo na ministrstvu, nujna, zato bodo ponovili postopek in takoj pričeli z novim javnim naročanjem po postopku s pogajanji ter ga predvidoma zaključili konec prihodnjega tedna.

image_alt
Za zdravstvene delavce obvezni hitri testi


Prav tako bodo izvedli javno naročanje po odprtem postopku za nabavo milijona antigenskih testov. Ta postopek traja dalj časa, predvideno je, da bodo pogodbe na podlagi odprtega postopka sklenjene februarja 2021. Do sklenitve teh pogodb se bo hitre antigenske teste nabavljalo po postopku s pogajanji.

Omenjene teste potrebujejo za množično testiranje prebivalstva na okužbo z novim koronavirusom, katerega začetek je predviden še v tem letu.

Preberite še:

Komentarji: