Rebernikova imenovana za odgovorno urednico informativnega programa TVS

Dosedanjo v. d. odgovorne urednice je imenoval Andrej Grah Whatmough. V uredništvu so prepričani, da urednikov na tak način ni mogoče imenovati.
Fotografija: Jadranka Rebernik je napovedala vztrajanje pri kandidaturi tudi v primeru, da ne dobi pozitivnega mnenja novinarjev informativnega programa. Ni ga dobila, prejela je le 21,8-odstotno podporo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Jadranka Rebernik je napovedala vztrajanje pri kandidaturi tudi v primeru, da ne dobi pozitivnega mnenja novinarjev informativnega programa. Ni ga dobila, prejela je le 21,8-odstotno podporo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je danes za odgovorno urednico informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) imenoval dozdajšnjo v. d. odgovorne urednice tega programa Jadranko Rebernik, je objavil portal MMC RTVS. Novinarji so danes sicer podprli njenega protikandidata Mitjo Preka.

image_alt
Za direktorico le ena kandidatka, za urednika informativnega programa dva

V. d. direktorja TVS Valentin Areh je za STA navedel, da je Grahu Whatmoughu predlagal oba kandidata. Zakon o RTVS namreč določa, da odgovorne urednike programov imenuje in razrešuje generalni direktor na predlog direktorja televizije.

Novinarji v uredništvu se bodo zagotovo odzvali

Novinarji informativnega programa TVS, ki so se danes izrekali o obeh kandidatih, pa so pozitivno mnenje dali le nekdanjemu uredniku dopisništev TVS Preku. Dobil je 82,2-odstotno podporo, Rebernikova pa 21,8-odstotno. Seštevek obeh podpor je večji od 100 odstotkov, ker so upravičenci do izrekanja lahko dali podporo obema kandidatoma, je povedal Igor E. Bergant kot član volilne komisije, ki je vodila izrekanje mnenja o obeh kandidatih.

Ob informaciji o imenovanju Rebernikove je zagotovil, da se bodo v uredništvu zagotovo odzvali, saj spoštujejo zakon o RTVS. Na tak način, kot je bila imenovana Rebernikova, namreč ni mogoče imenovati odgovornega urednika, je opomnil.

V skladu z zakonom lahko namreč večina programskih delavcev v uredništvu v primeru, če direktor televizije predlaga v imenovanje kandidata, ki ni dobil njihovega pozitivnega mnenja, predlaga v imenovanje kandidata, ki je dobil njihovo pozitivno mnenje. O tem potem obvestijo programski svet zavoda.

V tem primeru generalni direktor izbere kandidata po pridobitvi soglasja programskega sveta, ki mora najkasneje v 15 dneh po prejetem obvestilu razpravljati in odločiti, ali da soglasje enemu, obema ali nobenemu od predlaganih kandidatov.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Rebernikova napovedala vztrajanje pri kandidaturi tudi brez pozitivnega mnenja

Novinarji so sicer še pred oddajo svojega mnenja oba kandidata vprašali, ali bosta v primeru, da ne dobita večinske podpore, odstopila od kandidature. Prek je zagotovil, da bo to storil, Rebernikova pa je napovedala vztrajanje pri kandidaturi tudi v primeru, da ne dobi pozitivnega mnenja.

TVS je bila brez odgovornega urednika informativnega programa s polnim mandatom od oktobra lani, ko je s tega mesta odstopila Manica Janežič Ambrožič. Ni se namreč strinjala s krčenjem informativnega programa in prestavitvijo dela sporeda na drugi televizijski program, kar je predvidel predlog programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 2022.

Novinarji informativnega programa TVS so novembra lani pripravili protest, a je programski svet javnega zavoda konec novembra kljub temu potrdil PPN. Vodenje informativnega programa na TVS je brez izrekanja novinarjev kot v. d. prevzela Rebernikova.

Po odstopu Janežič Ambrožičeve so zaradi nestrinjanja s programskimi spremembami za leto 2022 s svojih položajev odstopili tudi trije od petih urednikov informativnega programa TVS, in sicer Prek, urednik notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj Dejan Ladika in urednica zunanjepolitične redakcije Meta Dragolič.

Razpis za odgovornega urednika je bil objavljen v začetku februarja, rok za oddajo vlog pa se je iztekel 28. februarja.

Preberite še:

Komentarji: