Rok Snežič kazensko ovadil obveščevalce BiH

Prijatelj slovenskega premiera si poskuša odpreti vrata v Bosno in Hercegovino tudi po sodni poti.
Fotografija: Ker že skoraj pol leta ne more do svoje žene in otroka v Bosni in Hercegovini, je Rok Snežič vložil dve kazenski ovadbi in sprožil postopek pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.
Odpri galerijo
Ker že skoraj pol leta ne more do svoje žene in otroka v Bosni in Hercegovini, je Rok Snežič vložil dve kazenski ovadbi in sprožil postopek pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Rok Snežič je kazensko ovadil neznano osebo na Obveščevalno-varnostni agenciji BiH (Osa), ki je po njegovih informacijah odgovorna, da je zanj kot grožnjo za varnost in integriteto države prepovedan vstop v BiH.

Ker ve, da je direktor Ose dober prijatelj s sodniki v BiH, je za vsak primer ovadbo za zlorabo položaja vložil še v Sloveniji.

Če ste preboleli covid-19, bili cepljeni z enim ali obema odmerkoma cepiva ali morda celo oboje, nič od tega ne pomaga, če želite potovati v Bosno in Hercegovino. Turisti in bolj ali manj bogati zdomci na delu v evropskih državah lahko v eno najrevnejših držav v Evropi vstopijo le z veljavnim PCR-testom.

Zoper stroge pogoje za vstop so včeraj na ulicah Sarajeva protestirali turistični delavci, ki so bili med najbolj prizadetimi v času epidemije.


Proti Osi niti PCR-test ne pomaga


Nad pogoji za vstop v BiH je ogorčen dvojni doktor davčnega prava Rok Snežič, ki v državo ne more niti s PCR-testom. N
a podlagi odloka Ose, bosansko-hercegovske Sove, je Snežič, ki je v BiH serijsko ustanavljal podjetja, ki so lastnikom omogočala »davčno optimizacijo«, razglašen za grožnjo varnosti in integriteti BiH, zato je meja zanj zaprta vse od začetka tega leta.

»Več kot 20 let že redno poslujem v BiH, v vsem tem času nisem bil v niti enem kazenskem postopku, nikoli nisem bil obsojen in kljub temu mi država prepoveduje vstop in stik z družino. Vse to na podlagi nekega papirja Ose, ki ga sam nikoli nisem videl,« nam je povedal Snežič.

Ker je prepričan, da mu Osa povzroča poslovno škodo in krši osnovno človekovo pravico do stika z družino, je zoper neznano osebo na obveščevalno-varnostni agenciji podal kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe položaja.

Ker ve, da je generalni direktor Ose Osman Mehmedagić Osmica v pristnih odnosih z vodstvi sodišč in se boji, da bo zato zadeva romala v koš, je ovadbo, ki so jo dobili tožilci v BiH, poslal tudi na tožilstvo v Sloveniji.
 

Ni imel težav, dokler niso zavladali Sloveniji


Hkrati je Snežič na Evropskem sodišču za človekove pravice sprožil postopek za začasno odredbo, s katero bi državo BiH prisilili, da odpravi po njegovem mnenju nezakonito prepoved vstopa v državo, ki mu onemogoča stike z ženo in otrokom v Banjaluki.

Kmalu po prepovedi vstopa v državo, ki jo je Osa uvedla za Snežiča, so se nekateri mediji v BiH spraševali, zakaj šef Ose Mehmedagić ni podobno ukrepal nekaj mesecev prej, ko je vsem na očeh v BiH pripotoval razvpiti mafijski šef s Kosova Naser Kelmendi, ki je bil leta 2018 v Prištini obsojen zaradi trgovine z mamili in je na črni listi Združenih držav Amerike.

Zakaj je celo balkanski narkokralj v državi zaželen, on kot poslovnež in davčni svetovalec pa je grožnja za varnost, Snežiču ni jasno.

»V Banjaluki imam diskoteko, podjetje, ki se ukvarja z odpiranjem podjetij in poslovnim svetovanjem, ter odškodninsko družbo. Ves moj poslovni interes je v Republiki Srbski, v Federaciji BiH sem bil le nekajkrat, skozi sem se peljal na smučanje na Jahorino.

Predvsem pa nikoli nisem bil v nikakršnem kazenskem postopku in nikoli nisem bil obsojen. Zato mi je toliko bolj nenavadno, da mi direktor Ose, Bošnjak, prepoveduje bivanje in poslovanje v Republiki Srbski,« pove Snežič.

Ob tem se sprašuje, kaj v resnici piše na papirju Ose, na podlagi katerega so mu zaprli mejo.

»Ne vem, mogoče me imajo za agenta Sove? Mogoče sem zanje terorist? Član Al Kaide? Ni mi jasno, ker mi nikoli nihče ni pojasnil. Če bi bil kar koli od tega, bi me verjetno pridržali v državi in mi sodili, gotovo me ne bi podili ven. Vem samo, da v vseh letih izkušenj v BiH nisem imel nikoli nobenih težav, dokler mi nismo prišli na oblast v Sloveniji,« pravi Snežič.

Na vprašanje, ali ocenjuje, da so njegove težave z varnostnimi organi v BiH kakorkoli povezane s prijateljstvom s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki se je v preteklosti Bošnjakom zameril s primerjavo genocida v Srebrenici in zunajsodnih pobojev po drugi svetovni vojni, Snežič ni želel odgovarjati.

Komentarji: