Koalicija in opozicija z različnimi ocenami glede oblikovanja ukrepov

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Zdravstveni kader na terenu je izčrpan. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Zdravstveni kader na terenu je izčrpan. FOTO: Blaž Samec/Delo18.36 Strokovnjaki WHO podprli cepivo AstraZenece

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so danes podprli cepljenje proti covidu-19 s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Dostopni podatki po njihovih besedah ne kažejo na povečanje motenj strjevanja krvi. Svetovalni odbor WHO za varnost cepiv je poudaril, da so koristi AstraZenecinega cepiva še naprej večje od tveganj, povezanih s cepljenjem. »Ima izjemen potencial pri preprečevanju okužb in zmanjšanju smrti po svetu,« so strokovnjaki WHO zapisali v izjavi.

Pregledali so podatke o trombemboličnih dogodkih (krvnih strdkih) in trombocitopeniji (znižani koncentraciji krvnih ploščic oziroma trombocitov v krvi) po cepljenju z AstraZenecinim cepivom. Proučevali so podatke iz Evrope, Združenega kraljestva, Indije in tudi baze WHO. »Dostopni podatki ne nakazujejo na splošno povečanje motenj strjevanja krvi, kot sta globoka venska tromboza ali pljučna embolija, po cepljenju s cepivi proti covidu-19,« so poudarili. »Stopnje trombemboličnih dogodkov po cepljenju proti covidu-19 so v skladu s pričakovanji,« so dodali v svetovalnem odboru.

18.16 Poziv h korekcijskemu mehanizmu glede cepiv dviga veliko prahu

Poziv šestih voditeljev članic EU, med njimi slovenskega premierja Janeza Janše, k vzpostavitvi korekcijskega mehanizma za zagotovitev ustrezne porazdelitve cepiv, je dvignil veliko prahu in nima veliko možnosti za uspeh, kažejo izjave iz različnih tujih virov, ki jih je slišati v Bruslju pred vrhom EU konec prihodnjega tedna. Šest voditeljev članic EU - avstrijski kancler Sebastian Kurz, slovenski premier Janša ter njuni kolegi iz Hrvaške, Bolgarije, Latvije in Češke - je pred tednom dni v pismu pozvalo k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam, majhnim in velikim.

Mnogi zapuščajo Pariz, ker je napovedano novo zaprtje mesta. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Mnogi zapuščajo Pariz, ker je napovedano novo zaprtje mesta. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters


18.15 V ZDA omilili omejitve glede razdalje med šolskimi klopmi

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je za ameriške šole nekoliko omilil omejitve glede s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa povezanega ohranjanja razdalje in določil, da je lahko po novem razdalja med šolskimi klopmi 90 centimetrov in ne več 1,8 metra, kot so priporočali doslej. To priporočilo bo pospešilo ponovno odpiranje šol za pouk v učilnicah namesto na daljavo. Nekatere šole sicer že doslej niso upoštevale priporočila o razdalji 1,8 metra in so same uvedle razdaljo 90 centimetrov.

V prid temu je govorila tudi pred kratkim objavljena znanstvena študija iz Massachusettsa, ki je ugotovila, da glede širjenja virusa ni bistvene razlike med 90 centimetri in 1,8 metra, če vsi nosijo zaščitne maske. Nova priporočila CDC prav tako ne zahtevajo več plastičnih pregrad ali drugih ovir med šolskimi klopmi, ker ni dovolj dokazov o njihovi učinkovitosti. Varnostna razdalja 1,8 metra se sicer še naprej priporoča za skupne šolske prostore, kot so hodniki ali jedilnice, kjer mask ni mogoče nositi, telovadnice, pevske zbore in podobne okoliščine, kjer se druži veliko število ljudi. Za učitelje in druge odrasle osebe po šolah se prav tako še naprej priporoča razdalja 1,8 metra.

16.06 Avstrija omejitvene ukrepe na mejah podaljšuje do konca maja

Ukrepi za zajezitev novega koronavirusa na avstrijskih mejah bodo v veljavi najmanj do 31. maja, je danes sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje. V Avstriji se sicer še naprej krepi širjenje koronavirusa, prvič letos imajo več kot 30.000 aktivnih okužb. Ob izstopu iz kraja Zlan na avstrijskem Koroškem bo medtem od nedelje obvezno testiranje. Avstrijsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da bodo ukrepi za zajezitev novega koronavirusa na avstrijskih mejah v veljavi najmanj do 31. maja.

Sami ukrepi se ne spreminjajo. Tako bodo morali potniki ob vstopu v državo še naprej predložiti negativen izvid testa na koronavirus. Od testiranja s testom PCR lahko mine največ 72 ur, od antigenskega testiranja pa največ 48. Test je mogoče opraviti tudi v 24 urah po vstopu.

15.38 Pomembno je, da se ljudje cepijo s cepivi, ki so na voljo

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je danes znova poudarila pomen cepljenja. »Pomembno je, da se ljudje cepijo s cepivi, ki so na voljo, saj je to koristno in prepreči marsikatero smrt,« je dejala in se s tem odzvala tudi na stališče Slovenske škofovske konference, ki katoličanom odsvetuje cepljenje s cepivom AstraZenece.

Slovenka škofovska konferenca (SŠK) je v začetku februarja objavila mnenje, v katerem sicer izražajo podporo vsem, ki se bodo po posvetu s svojim osebnim zdravnikom odločili za cepljenje, hkrati pa navajajo, da se lahko katoličani »cepijo z najbolj pogosto uporabljenimi cepivi v Sloveniji proizvajalcev Moderna ter Pfizer in Biontech«. Katoličanom pa odsvetujejo cepljenje s cepivom AstraZeneca, saj da je moralno kompromitirano, ker proizvodnja tega cepiva vključuje uporabo celičnih linij splavljenih otrok. Če pa nimajo možnosti cepljenja z drugimi etično sprejemljivejšimi cepivi ter bi odložitev cepljenja ogrožala njihovo zdravje in zdravje drugih, potem je uporaba tega cepiva »moralno dopuščena«, so dodali.

image_alt
Mateja Logar: Pritisk na bolnišnice ponovno narašča


15.08 Janša v četrtek pred vrhom EU na srečanju s Von der Leynovo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bo v četrtek srečala s slovenskim premierom Janezom Janšo, so danes sporočili v Bruslju. Sestala se bosta pred začetkom vrha voditeljev EU v četrtek popoldne, ki bo med drugim znova posvečen usklajevanju prizadevanj v boju proti pandemiji covida-19. Janez Janša je sicer eden od šestih premierov članic EU, ki so na Von der Leynovo in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pred tednom dni naslovili poziv k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam, majhnim in velikim. V pismu so med drugim predlagali sklic posebnega vrha EU na to temo, a se to ni zgodilo, bo pa to na dnevnem redu rednega vrha Unije prihodnji teden.

14.47 Parižani pred novo ustavitvijo javnega življenja množično zapuščajo mesto

Parižani danes množično zapuščajo francosko prestolnico, potem ko je francoski premier Jean Castex v četrtek napovedal, da bodo v soboto za mesec dni tam znova uvedli omejitve gibanja, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa. Vlaki proti delom države, kjer ne bo strožjih ukrepov, so danes polni.

V regiji Île-de-France, kjer leži tudi Pariz, bodo od sobote zaprte nenujne trgovine, prepovedano bo zapuščati regijo, pa tudi sicer bodo omejili gibanje na prostem. Rekreacija in sprehodi bodo dovoljeni na območju do deset kilometrov od doma. Tako kot med prejšnjimi zaprtji bodo prebivalci tudi tokrat morali svoj odhod od doma utemeljiti z izjavo na posebnem obrazcu, je v četrtek zvečer napovedal Castex. Zaradi tega so se številni Parižani odločili, da zapustijo mesto in odidejo v regije, kjer ne bodo uvedeni tovrstni ukrepi. To so Bretanja, obala Atlantskega oceana na jugozahodu države in Lyon na jugovzhodu.

Na francoskih državnih železnicah SNCF so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da so rezervirane vse vozovnice za te dele države. Ob petkih v zadnjih tednih so bili vlaki od 60- do 70-odstotno zasedeni. Vlaki, ki s pariške postaje Montparnasse odpeljejo proti Bretanji in jugozahodu države, so bili nabito polni.

13.50 Cigler Kralj predlagal podaljšanje protikoronskih ukrepov na področju trga dela

Ministri iz vrst NSi so na današnji novinarski konferenci predstavili ključne načrte in projekte NSi do konca vladnega mandata. Minister za delo Janez Cigler Kralj je pojasnil, da je zaradi epidemioloških razmer vladi ta teden predlagal podaljšanje nosilnih ukrepov za trg dela. Kot je napovedal, bo vlada o predlogu podaljšanja nekaterih ukrepov na področju trga dela predvidoma odločala prihodnji teden. Gre za čakanje na delo, univerzalni temeljni dohodek za samozaposlene in druge ukrepe v pomoč gospodarstvu in zaposlenim.

13.48 Posledice pomanjkanja preventive med epidemijo se že poznajo na zdravju zob

Zobozdravniki so pred svetovnim dnevom ustnega zdravja spomnili na pomen preventive. Te dejavnosti so se namreč v času epidemije covida-19 skoraj popolnoma zaustavile, posledice pa se na zdravju zob že poznajo. Nasvete strokovnjakov so zbrali na posebni spletni strani, pogovori s strokovnjaki pa so dostopni tudi na facebooku projekta Ustno zdravje.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


12.43 Na Hrvaškem bodo bolj dosledno kaznovali kršitelje protikoronskih ukrepov

Na Hrvaškem bodo okrepili nadzor nad spoštovanjem ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom in bolj dosledno kaznovali kršitelje, je danes napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Od začetka tega tedna imajo za 45 odstotkov več novih okužb v primerjavi s prejšnjim tednom. Božinović je dejal, da bodo tudi na Hrvaškem počasi prevladale nove različice novega koronavirusa, kar terja dodatne napore v boju proti okužbam, posebej v luči priprav na turistično sezono.

Povedal je, da so pripravili dodatna navodila za lokalne štabe civilne zaščite. V prihodnje bodo okrepili nadzor nad spoštovanjem veljavnih protikoronskih ukrepov ter bolj dosledno kaznovali kršitelje. Obenem bodo lokalni štabi civilne zaščite predlagali ukrepe za zajezitev širjenja okužb na svojih območjih v sodelovanju z epidemiologi in predstavniki lokalnih turističnih skupnosti, je dejal Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite.

Med drugim je potrdil, da so doslej kaznovali več kot 30 gostincev, ki so kršili protokoronske ukrepe. Omenil je, da bodo tistim gostincem, ki kršijo ukrepe, ukinili nadomestilo za plače, ki ga prispeva država zaposlenim v podjetjih, ki so jim med epidemijo covida-19 omejili poslovanje. Medtem je danes že tretji dan zapored število novookuženih v državi preseglo tisoč. V zadnjih 24 urah so tako ob 6533 testih potrdili 1112 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 17 bolnikov s covidom-19.

12.38 Cepljenje ne bo zaustavilo tretjega vala epidemije

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes opozoril, da tretjega vala pandemije covida-19 v Nemčiji samo cepljenje ne bo zaustavilo. Po podatkih nemškega Inštituta Roberta Kocha se število novih okužb v državi ponovno povečuje eksponentno. »V Evropi ni dovolj odmerkov cepiva, da bi samo s cepljenem zaustavili tretji val. Tudi če bodo dobave cepiv zanesljive, bo trajalo še nekaj tednov, da bi v celoti cepili vse rizične skupine,« je opozoril nemški minister za zdravje. Hkrati je Spahn napovedal, da povečanje števila novih okužb pomeni, da bi lahko ponovno uvedli strogo zaprtje države.

11.40 Madžarska za zdaj ne bo sprostila protikoronskih ukrepov

Madžarski premier Viktor Orbán je danes na državnem radiu sporočil, da zaradi dramatičnih številk novih okužb z novim koronavirusom za zdaj v državi ne bodo sprostili protikoronskih ukrepov. Zaprtje države ostaja, je sporočil ter napovedal, da bodo čez teden dni razpravljali o ukrepih, vključno s tistimi, ki bodo veljali za veliko noč. Madžarski krizni štab je sicer že pripravil načrt sproščanja ukrepov, ki je odvisen od stopnje cepljenih proti covidu-19. Prvo sproščanje naj bi po Orbánovih besedah tako sledilo šele, ko bodo cepili najmanj 2,5 milijona ljudi. Po napovedih naj bi na Madžarskem danes presegli število 1,5 milijona cepljenih. Dva odmerka cepiva je doslej prejelo 444.451 Madžarov. 

10.12 Nekaj več kot 900 novih okužb

V četrtek je bilo po podatkih Sledilnika odkritih 937 novih okužb s koronavirusom pri 5502 opravljenih testih. Delež pozitivnih brisov je znašal 17 odstotkov. Opravljenih je bilo tudi 25.564 hitrih testov. Vlada je objavila, da se v bolnišnicah zaradi covida zdravi 485 oseb, na intenzivni negi jih je 88. Umrlo je deset oseb. 

9.29 Prebivalci Gibraltarja precepljeni

Gibraltar, čezmorsko ozemlje Združenega Kraljestva, ki ima 34.000 prebivalcev, je z obema odmerkoma cepiva cepil vso odraslo populacijo, poroča Evening Standard. Program imunizacije je tako končan. Gibraltarske zdravstvene službe so poročale o 4270 okužbah, umrlo je 94 prebivalcev.  Z 2791 primeri smrti na milijon prebivalcev je Gibraltar najbolj prizadeta entiteta. J. T.

7.17 Biden slavi predčasno uresničitev cilja

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek napovedal, da bo danes po 58 dneh vladanja slavil uresničitev cilja sto milijonov cepljenj proti novemu koronavirusu v prvih stotih dneh vladanja, ki si ga je zadal pred nastopom položaja 20. januarja. Zaradi tega bodo ZDA lahko zdaj s cepivi pomagale Kanadi in Mehiki. Na sever in jug namerava Biden posoditi štiri milijone odmerkov cepiva proti koronavirusu proizvajalca AstraZeneca. To bo prvi ameriški izvoz cepiva doslej, potem ko sta Bidna za pomoč večkrat zaprosila voditelja Kanade in Mehike.

Kanada bo dobila 1,5 milijona odmerkov, Mehika 2,5 milijona, obe državi pa bosta enkrat v prihodnosti, ko se bo pandemija umirila, te odmerke povrnili. Biden je s tem lahko radodaren, saj cepiva AstraZenece v ZDA sploh še niso potrdili za uporabo. Na zalogi imajo več deset milijonov odmerkov, kar je povzročilo številne kritike iz tujine, da Američani sedijo na cepivu, ki bi lahko reševalo življenja.

7.15 Svetovni dan spanja v znamenju rednega spanja za zdravo prihodnost

Svetovni dan spanja, ki ga zaznamujemo danes, poteka pod sloganom Urejeno spanje za zdravo prihodnost. Opozarja na osnovno človekovo potrebo po urejenem spanju in poudarja problem motenj spanja, ki so v zadnjem letu zaradi pandemije zelo pogoste. Raziskave so pokazale, da Slovenci premalo spimo.

Študije so pokazale, da je urejeno spanje povezano z boljšo kakovostjo življenja v vseh starostnih obdobjih. Za kakovostno spanje so pomembni zadostna dolžina neprekinjenega in dovolj globokega spanja. Tisti, ki redno in dobro spijo, so bolje razpoloženi, imajo boljšo psihomotorično uspešnost in akademske dosežke.

image_alt
Za štirideset dni so se zaprli v jamo


7.14 Danes znan potek letošnjega nacionalnega preverjanja znanja

Predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Zavoda RS za šolstvo bodo danes na spletni novinarski konferenci predstavili letošnji potek nacionalnega preverjanja znanja. Neuradno je slišati, da bo preverjanje potekalo tako, kot je bilo predvideno. Tako naj bi učenci 6. razreda preverjanje iz slovenščine pisali 4. maja, preverjanje iz matematike 6. maja, preverjanje tujega jezika pa 10. maja. Z dosežki naj bi bili seznanjeni 7. junija. Učenci 9. razredov naj bi preverjanje iz slovenščine in matematike prav tako opravljali 4. in 6. maja, preverjanje iz tretjega predmeta pa 10. maja. Z dosežki naj bi bili seznanjeni 1. junija.

Cepivo AstraZenece je varno. FOTO: Joel Saget/AFP
Cepivo AstraZenece je varno. FOTO: Joel Saget/AFP


7.13. V Sloveniji danes nadaljujejo cepljenje s cepivom AstraZenece

Potem ko je Evropska agencija za zdravila ugotovila, da je cepivo podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, v Sloveniji danes nadaljujejo cepljenje z njim. Med drugim se bodo cepili predsednik republike Borut Pahor, premier Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik DS Alojz Kovšca. Pahor je ob napovedi, da se bo danes cepil, na twitterju zapisal, da si želi, da bi odločitev okrepila zaupanje ljudi v cepivo, saj meni, da bomo krizo premagali s precepljenostjo. Zato poziva vse, da razmislijo o tem, da se cepijo, ko pridejo na vrsto.

V Sloveniji so cepljenje z omenjenim cepivom začasno prekinili pred tremi dnevi, in sicer po tem, ko so cepljenje z njim ustavili v nekaterih drugih državah. Pri nekaterih osebah, ki so bile cepljene, so se namreč pojavili krvni strdki. V četrtek je nato odbor Evropske agencije za zdravila, pristojen za varnost, sporočil, da je cepivo podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, zato je minister za zdravje Janez Poklukar napovedal nadaljevanje cepljenja z njim. Poleg političnega vrha se bodo danes z njim cepili tudi zaposleni v državnem zboru, je še napovedal.

Preberite še:

Komentarji: